Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Tom restaurant i ingemannsland: - Strålende

Samme nivå som før er bra. Så lenge det er høyt.

LEDIGE BORD: Det er ikke vanskelig å få plass på restauranten Vintage Kitchen. I alle fall ikke før denne anmeldelsen. Foto: Nina Hansen
LEDIGE BORD: Det er ikke vanskelig å få plass på restauranten Vintage Kitchen. I alle fall ikke før denne anmeldelsen. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Vi starter beskjedent?

Kelneren smilte da hun brakte en karaffel med vann til bordet på Fredags forespørsel. På en restaurant som kan skryte av å ha et av landets beste vinkart, vekket det selvsagt oppmerksomhet ikke å gå rett på champagnen.

Tom restaurant i ingemannsland: - Strålende

Vintage Kitchen ligger sentralt i Oslo sentrum, men likevel for seg selv i et slags ingenmannsland mellom Grünerløkka, Sofienberg og Grønland. Sammen med Chez Colin og Le Benjamin er den et eksempel på en type restaurant som virkelig har slått an i hovedstaden: joviale bistroer, med millimeterpresist håndverk på kjøkkenet og milelange vinkart. Snart fant både franske og baskiske bobler veien til glasset. Normaliteten var gjenopprettet.

MYE VIN: Restauranten kan skilte med en diger vinkjeller og svært kunnskapsrike servitører.
MYE VIN: Restauranten kan skilte med en diger vinkjeller og svært kunnskapsrike servitører. Vis mer

À la carte-menyen, ikke minst Côte de Bouef for to, er fristende. Likevel ble husets femretter bestilt: Grillet tomatbuljong, etterfulgt av stekte kamskjell med soya-potet og dashi, før bakt kveite med safransaus og lammecarré til hovedrett. At Fredag ville justere en litt for fristende kantarell-brioche inn i menyen, var ikke noe problem. Det var det heller ikke å bytte ut rødvinen i kveldens vinpakke med en selvvalgt flaske fra vinlista.

- Men først: østers, slo Robinson fast – vel vitende om at innehaver Heini Petersen er en legende innenfor det norske østersmiljøet (det finnes!). Østersen ble servert med dillolje og ørsmå kuler av agurk. Godt, men:

- Var de hakket bedre ved forrige besøk?, undret Fredag.

HØYT NIVÅ: Robinson og Fredag lar seg imponere over det høye nivået på mat og service.
HØYT NIVÅ: Robinson og Fredag lar seg imponere over det høye nivået på mat og service. Vis mer

To små munnfuller på krabbe og crème fraîche, og innbakt okse og steinsopp, var imidlertid helt strålende. Robinson var også fornøyd med tomatbuljongen, der tomat i forskjellige stadier av sylting, fermentering og tørking ga et friskt og originalt smaksbilde.

Kamskjellretten, derimot, imponerte ingen.

- Unyansert og blast. Det smaker bare salt. Kamskjell kan være så godt, men dette var dårlige greier, slo Fredag fast til bifallende nikk over bordet.

Heldigvis var både kantarell-briochen – med et lunt, bløtt egg på toppen og rikelige doser av skogens gull – og kveiteretten langt bedre. Sistnevnte kom med en safransaus som fikk både Robinson og Fredag til å slikke tallerkenen.

Vinmatchene var gjennomgående gode: En flott Riesling Auslese 2010 fra Jos. Christoffel jr. gjorde sitt beste til å høyne kamskjellretten, mens en veldig artig Chenin Blanc fra California var en overraskende og god match til kveita. «Billig-burgunderen» Macon-Verzé 2016 fra den ellers legendariske produsenten Domaine Leflaive, var uinspirert og skuffende til soppretten. Den kunne med hell ha vært byttet med en chardonnay fra et mer prisgunstig område, om restauranten ville sikre marginene på vinpakka.

Der vinkartet har fantastisk utvalg, er det heller ikke det aller mest velprisede i hovedstaden. Robinson og Fredags valg fra kartet ble imidlertid presentert på eksemplarisk vis, og glassene ble fylt opp uten masing.

INGENMANNSLAND: Vintage Kitchen ligger mellom Grünerløkka og Grønland i Oslo, temmelig bortgjemt.
INGENMANNSLAND: Vintage Kitchen ligger mellom Grünerløkka og Grønland i Oslo, temmelig bortgjemt. Vis mer

Lammet kom med steinsoppgnocchi, brokkolini og kantareller. Fint tilbehør og en perfekt tilberedt hovedråvare var ingen dårlig måte å bli minnet på at høsten snart var på vei. Dessert-nerden Fredag var noe skeptisk til den lovede «mangosuppa», men kunne med glede konstatere en dyp og deilig fruktsmak, der vaniljeis, norske bringebær og karamell totalt sett utgjorde en flott komponert dessert.

- Kamskjellretten bør byttes ut, sa Fredag da alle tallerkener var ryddet av bordet og tre lekre petit fours også var behørig satt til livs.

- Men ellers holder Vintage Kitchen et like høyt nivå som da vi var her like etter åpningen.

Robinson nikket. Det var ikke veldig folksomt verken inne i restauranten, eller på fortauet mot Akerselva utenfor.

- Maten er god, vinkartet fristende og servicen blid. Det er verdt å ta turen til ingenmannsland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media