Andreas Viestads oppskrifter på tomatsuppe fra bunnen:

Tomatsuppe får Viestad til å se rødt: Hvem har seks desiliter kyllingkraft på lur?

Tomatsuppe med kylling og makaroni eller kyllingsuppe med tomat? Litt avhengig av hvordan du ser det!

SUPPERÅD: Det er i prinsippet enkelt å lage sin egen tomatsuppe, og litt flaut og helt unødvendig å ty til pose.  Men så var det den ene ingrediensen som gjør det hele litt vanskelig: «6 dl kyllingkraft». Fortvil ikke, Viestad vet råd. 
SUPPERÅD: Det er i prinsippet enkelt å lage sin egen tomatsuppe, og litt flaut og helt unødvendig å ty til pose. Men så var det den ene ingrediensen som gjør det hele litt vanskelig: «6 dl kyllingkraft». Fortvil ikke, Viestad vet råd. Vis mer

En ting er at jeg går bananas når jeg har storfint besøk. Når jeg først er innom fiskebutikken, kan jeg også gå innom delikatessen, ostebutikken, og når jeg ser hvor mye mat jeg har kjøpt, tenker jeg at det er bra å mosjonere litt, så jeg sykler innom slakteren også.

Slik blir det mange retter, og mye rar, god mat av.

Far i tidsklemma

Det er de store middagene. Men jeg vil så gjerne være en god far og en god kokk til hverdags, også.

Lage maten fra bunnen, selv om tiden egentlig ikke strekker til, og barn ofte er noen utakknemlige jævler.

Det er lettere tenkt enn gjort. Tidsklemme. Råvaremangel. Latskap. Jeg kan ikke være den eneste som har opplevd at hverdagsmatens små snublesteiner ofte kan velte hele lasset?

Det er i prinsippet enkelt å lage sin egen tomatsuppe, og litt flaut og helt unødvendig å ty til pose.

Men så var det den ene ingrediensen som gjør det hele litt vanskelig: «6 dl kyllingkraft».

Mister kraft uten kraft

- Kjære, husker du hvor vi la kyllingkraften?

- Den er i sokkeskuffen, selvfølgelig.

Slik er det ikke. Ikke i noen normale hushold - og heller ikke de i fleste unormalt matinteresserte hjem.

Men uten kraft mister suppa mye av sin kraft. Og erstatter man kraften med en buljongterning, blir mye av poenget med «hjemmelaget» borte.

Buljongterning er noe av det mest industrielle, minst hjemmelagde som finnes. Leser du innholdsfortegnelsen på buljongterning, er det umulig å glemme.

(»Salt, gjærekstrakt, maltodekstrin, aroma.» Kylling kommer på sjetteplass på ingredienslista på kyllingbuljong, samme plassering som kjøtt og grønnsak på sine respektive buljonger. Døde gjærceller, det er det som gir smaken.)

Frustrasjon og inspirasjon

Det er i hvert fall vanskelig å innbille seg at det er nesten det samme som kraft.

Så hva blir det av den hjemmelagde tomatsuppa? I en blanding av frustrasjon, inspirasjon og tidsklemme, lagde jeg nettopp min beste kyllingsuppe. Jeg hadde en pakke med kyllingvinger (det kunne også ha vært lår eller såkalte «kyllingklubber»), som jeg hadde i ei gryte med litt vann og satt til kok.

Innen jeg var ferdig med barnehenting, var det noen desiliter deilig kraft i gryta, og jeg hadde oppi boksetomater (det er lov!), fløte og makaroni.

Den myke varmen

Resultatet var en tomatsuppe med all den myke varmen den skal ha, med fyldig mild smak, og med den ekstra fordelen at man i bunnen kommer fram til deilige kokte kyllingvinger som gjør suppa til noe mer enn bare suppe.

Og hvis man ikke har kraft, eller kylling, eller hvis man har lyst på en tomatsuppe uten å ty til å fylle den med kjøtt?

Er det mulig uten kraft eller lure triks? Ja. Den nest beste tomatsuppa jeg vet om er min utgave av den italienske tomat- og brødsuppa «pappa al pomodoro», en tomatsuppe enhver pappa med respekt for seg selv og litt tørt brød i brødboksen bør kunne lage.

Les også: Matlagring - ikke gjør dette med tomaten.

Viestad har smakt en ekte tomat for første gang.

Slik lager du verdens beste tomatsaus