Britiske griser ofres:

Tomme hyller: Brenner grisene

Noe er råttent i brexit-staten. Ja, noe lukter virkelig svidd, skriver kokk og Dagbladets matskribent Christopher Sjuve.

STATSMINISTERENS OFFER: Titusenvis av griser ofres av Boris Johnsen. Foto: Scanpix
STATSMINISTERENS OFFER: Titusenvis av griser ofres av Boris Johnsen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ofringen av grisene har ikke skjedd ennå, sier den britiske statsministeren Boris Johnson, i et forsøk på å berolige journalisten.

Intervjuet karakteriseres allerede som en skandale.

Saken handler om at Storbritannia ikke har nok folk til å slakte og partere grisene som nå hoper seg opp på den britiske landsbygda. I et post-brexit Storbritannia har man også problemer med å få nok sjåfører. Og bensin (Johnsen mente det kunne vært flere kvinnelige sjåfører om toalettfasilitetene var bedre - for «kvinner pisser ikke i buskene»).

I august var det en million ledige jobber i landet. Den billige utenlandske arbeidskraften har forlatt øyriket. Man veksler på å gi brexit og pandemien skylda - alt etter som det passer.

Det er ikke spesielt kontroversielt å hevde at matsystemet på De britiske øyer har gått på et dop som heter billig arbeidskraft. Jordbruksarbeidere, slaktere og lastebilsjåfører fra Øst-Europa har gått på luselønn. Folk venner seg til å betale lite for kjøtt, melk og ost - og vender blikket bort når noen peker på hvor lite østeuropeere får betalt for å plukke løk på jordene i Cornwall og frakte den til London på motorveiene.

Norge er ikke stort bedre. Under pandemien ble det ramaskrik da vi ikke kunne fly inn vietnamesere for å høste jordbær.

JOHNSENS SVINESTI: Boris Johnsen brenne titusenvis av griser på ideologiens offerplass, mener artikkelforfatter Christopher Sjuve. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
JOHNSENS SVINESTI: Boris Johnsen brenne titusenvis av griser på ideologiens offerplass, mener artikkelforfatter Christopher Sjuve. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Når grisene slaktes og kjøttet brennes mens butikkhyllene er tomme, er det på tide å ta en systemsjekk.

- Det vil gå seg til, sier Boris og taler i tråd med toryenes idealer. Han har ikke planer om å ta grep.

I intervjuet valgte statsministeren å bruke det greske ordet hecatomb - et ord som ble brukt om ofringen av slaktedyr til de greske gudene. Da intervjuet fant sted var slaktingen ennå ikke i gang. Vel, nå er den groteske prosessen i full sving.

Britene pakker forbrenningen av grisene inn i ordet «incineration», men Johnsen er uansett ansvarlig for tidenes «hecatomb», hvor titusenvis av griser slaktes og brennes som et offer - ikke til guder, men til sin egen ideologi hvor det viktigste later til å være at man ikke skal gjøre noe.

Imens venter annet svinekjøtt på grensene til et Storbritannia som bare produserer halvparten av eget forbruk. Så får vi se om bilene slipper inn før kjøttet råtner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer