Mattrygghet:

Tomme hyller etter listeriafunn

Listeriafunn i Den Stolte Hane-anlegg.

TOMME HYLLER: Den stolte hane oppdaget heldigvis listeriabakterien før produktene kom i butikk, så den alvorligste konsekvensen er tomme hyller. Foto: Dagbladet
TOMME HYLLER: Den stolte hane oppdaget heldigvis listeriabakterien før produktene kom i butikk, så den alvorligste konsekvensen er tomme hyller. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den Stolte Hane har funnet listeria i produksjonsanlegget for stekte produkter på Stokke, melder Coop på et oppslag i sine butikker.

Fredrik Strømmen, daglig leder i Den Stolte Hane, bekrefter at de har oppdaget listeriabakterien i et av sine anlegg. Det er imidlertid ikke gjort funn av bakterien på noen produkter, og produsenten har ikke tilbakekalt noen av sine produkter.

STEKT: Listeriabakterien ble funnet i anlegget som lager stekte produkter.
STEKT: Listeriabakterien ble funnet i anlegget som lager stekte produkter. Vis mer

- Vi har jo et regime der vi tester produkter og produksjonsmiljø i veldig stort omfang. Denne fabrikken produserer spiseklare produkter, så vi har en nulltoleranse for dette, sier Strømmen til Dagbladet.

Listeria er en bakterie som finnes naturlig blant annet i jord og vegetasjon, og vårt kvalitetssystem er satt opp for å kontinuerlig overvåke og teste slik at anlegget ikke berøres av listeria, forklarer Strømmen.

- Men om vi finner det, er det selvsagt full stopp i produksjonen, for å sørge for at det ikke skal forplante seg til produktet.

Full nedvask

Etter funnet ble produksjonslokalene stengt ned umiddelbart, og alt utstyr er vasket ned. Produksjonen starter opp igjen i morgen, med et ekstra skift for å ta igjen noe av etterslepet.

Har du produkter fra Den Stolte Hane skal du trygt kunne spise dem, forsikrer Strømmen. Samme om du finner produkter i butikk.

- Alt som finnes i våre produkter i butikk er trygt å spise.

Han legger til at det også bare var bakteriefunn i produksjonslokalene for stekte produkter. Rå kylling pakkes et annet sted.

Den Stolte Hane har i dag fem produkter i stekt & spiseklar-serien; Sandwichfilet med smak av kreolsk tomat, kyllingbiter med smak av taco, skivet kyllingfilet med soltørket tomat, kyllingfilet med chili og ingefær, og caesar-kyllingfilet.

OGSÅ KJØTTET ER SVART: Det finnes en type kylling som skiller seg fra resten - den er helsvart, fra kjøtt til bein. En kylling koster mellom 5000 og 10 000 kroner å kjøpe, og det er flere myter forbundet med dem. Video: Great Big Story Vis mer

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, kjente ikke til listeria-funnet, men er ikke overrasket over det ettersom, produsenten oppdaget bakterien før noen produkter ble berørt.

- Leverandøren har fulgt de rutinene som gjelder for trygg mat og det er vi veldig fornøyd med. Coops kunder skal kunne stole på den maten de handler hos oss, og at både vi og våre leverandører aldri tar sjanser når det gjelder matsikkerhet, sier han.

Livsfarlig bakterie

Listeria er en bakterie som, ifølge Matportalen, finnes nesten overalt i jord, slam, vegetasjon, i elver og tjern, og i tarmen hos mange dyrearter.

Det utvikler seg sjelden infeksjon hos mennesker, men listeriose kan være alvorlig om man først får det. Det rammer også ofte risikogrupper med nedsatt immunforsvar.

Infeksjonen kan behandles med antibiotika.

Gravide er også spesielt utsatt, da sykdommen listeria kan overføres fra mor til foster og føre til livstruende sykdom hos fosteret.

Listeria kan formere seg i kjøleskapstemperatur, og oppstår ofte i produkter med lang holdbarhet som ikke varmebehandling; rakfisk, gravet fisk, røkt fisk, kokt kjøttpålegg, spekemat og oster.

Det hjelper heller ikke å fryse matvarene, men bakterien drepes ved varmebehandling til temperaturer over 70 grader i flere minutter.

I Norge registreres det 15-50 tilfeller i året.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer