Hobbyen ble til jobb for matblogger Helle Øder Valebrokk:

Toppblogger Helle: - Drittlei fine matbilder

Globetrotteren og matelskeren, Helle Øder Valebrokk, pakket kofferten 42 ganger i 2018, spiser heller på hjørnet enn på Michelin-restaurant, og baker sjelden, for det blir som regel skandale.

REAL MAT: - Jeg vil slå et slag for den vanlige maten, sier matblogger, Helle Valebrokk. Hun synes at det ofte blir for mye fokus på hvordan maten ser ut. Foto: Privat
REAL MAT: - Jeg vil slå et slag for den vanlige maten, sier matblogger, Helle Valebrokk. Hun synes at det ofte blir for mye fokus på hvordan maten ser ut. Foto: PrivatVis mer

- Jeg begynner å bli drittlei av fine matbilder og instagramvennlige retter og steder.

PÅ EVENTYR: Helle reiser gjerne og ofte. Her tester hun grillet fisk på markedet i Busan i Sør-Korea. Foto: Privat
PÅ EVENTYR: Helle reiser gjerne og ofte. Her tester hun grillet fisk på markedet i Busan i Sør-Korea. Foto: Privat Vis mer

Matblogger Helle Øder Valebrokk fra HellesKitchen er fullt klar over at noen vil heve et øyenbryn over uttalelsen. Hun, som lever av å knipse fristende bilder av maten hun spiser, for deretter å beskrive den i detalj for åpen skjerm.

- Sikkert ikke det smarteste jeg kan si som matblogger, nei. Men jeg mener at det er på tide å se på mat som noe mye mer enn et instagramobjekt, fortsetter hun.

«Emneknaggen #foodporn må bort», og «de som følger bloggere bare for å se pene matbilder er mat-onanister», skrev hun i et innlegg på bloggen før jul.

Mat smaker ikke vondt selv om ingrediensene ikke er lagt opp på en spesiell tallerken eller fjøl. Det blir alt for mye fokus på det visuelle, og alt for lite på smak og innhold, mener Helle.

- Jeg vil slå et slag for at flere legger ut bilder av hverdagsmaten. Legg gjerne ut fine restaurantbilder også, men prøv å forklare hvorfor denne retten traff deg midt i hjertet. Hva skjuler seg under laget av tynne skiver jordskokk?

Elsker ekte mat

Oppskrifter, drikketips og gastronomiske reiseguider. HellesKitchen i kortversjon.

- Jeg elsker ekte mat, og spiser heller på en trivelig og lun nabolagsrestaurant, enn på en Michelin-restaurant, fastslår Helle.

Selvsagt spiser den halvt danske og halvt trønderske gourmanden også gjerne på fine restauranter. Hun setter pris på godt håndverk og gode råvarer.

- For meg er det viktig at råvaren står i fokus og ikke kamufleres i masse smaker. Jeg er opptatt av å kunne beskrive smaker og konsistens på det jeg spiser.

Helle trives også godt på matmarkeder, og prøver å lære så mye som mulig når hun reiser. Målet er alltid å vite mest mulig om maten hun spiser, uansett hvor hun her.

Saus med promille

Helle innrømmer glatt at hun ikke alltid har vært like god i eget kjøkken.

DANMARK: Halvt danske Helle trives godt når hun får utforske mindre kjente reisemål i Danmark.
DANMARK: Halvt danske Helle trives godt når hun får utforske mindre kjente reisemål i Danmark. Vis mer

- Broren min glemmer aldri at jeg en gang i begynnelsen av min matlagingskarriere serverte ham biff med cognac-saus. Sausen var nemlig så godt smaksatt med brennevin, at det tok en stund før han var kjørbar igjen, for å si det på den måten.

Mye har skjedd siden den gang. I dag holder Helle matlagingskurs i eget kjøkken, med innlagte øvelser i den vedfyrte pizzaovnen hun nylig fikk installert.

Baking er derimot et håndtverk Helle fremdeles ikke er helt fortrolig med.

- Alt med baking er skandale i mitt kjøkken, røper hun.

Hun har ikke tall på hvor mange mislykkede kaker hun har laget, men noe skjedde da hun lærte seg et lurt bakeknep: Hvis hun bruker like mange gram egg, mel, sukker og smør - går det som regel bra.

Helles beste tips til landets hobbykokker er å fri seg fra oppskriften.

- Følger man oppskriften slavisk, lærer man ingenting. En oppskrift er en veiledning. Man må smake, justere og føle seg frem til det resultatet som passer akkurat deg. Matlaging er ikke som baking. Du kan faktisk freestyle og justere underveis. Det kan du ikke med baking. Da er det kjørt. Baking er kjemi. Det er derfor jeg nesten aldri baker.

Fulle batterier

Middagen hun lager aller oftest er bakte grønnsaker med nøtter og brunet smør. Eller and, for da blir mannen, Erik, veldig glad. Men selv har Helle tenkt å fortsette med å spise mindre kjøtt, og mer grønnsaker. Når dette skrives, tester hun grønnsakene på Hawaii, men dette vil være gammelt nytt for alle som følger henne på sosiale medier. Helle tar nemlig alltid leserne med på reisen, uansett om det er jobb eller ferie.

I kjøleskapet på Frogner i Oslo passer hun alltid på å ha nok godt smør, sitroner - og favoritten oransjevin.

Det snodigste hun har på lur i skapet?

- Tjah. Jeg har selvsagt en del annerledes ting som jeg har tatt med fra reiser. Blekksprutblekk er for eksempel bra å ha når man skal lage sort pasta.

En god dag for matblogger Helle er enkel å beskrive:

- En god dag er når kaffen er varm, P13 er i godt humør, jeg har en god skrivedag og lukten av deilig mat fyller huset. Hvis jeg er på reise: Fullt batteri i kameraet, og en spennende dag foran meg med gode matopplevelser i sikte!