EN SØT HISTORIE: Nybakte berlinerboller med småvarm sjokoladesaus er blant fristelsene du kan lete deg fram til på bloggen til Linn Therese Skiftesvik og Raymond Haga Grimstad, alias Kokken og Konditoren. Foto: Privat
EN SØT HISTORIE: Nybakte berlinerboller med småvarm sjokoladesaus er blant fristelsene du kan lete deg fram til på bloggen til Linn Therese Skiftesvik og Raymond Haga Grimstad, alias Kokken og Konditoren. Foto: PrivatVis mer

Matbloggen Kokken og konditoren

Toppkokken Raymond gikk tom for én ingrediens - så endret hele livet seg

Det ble kjærlighet ved første blikk da kokken fra den ene restauranten gikk over gaten for å låne sukker av konditoren på den andre.

(Dagbladet): Historien er sann, og for en gangs skyld er det virkelig snakk om det første møtets sødme: Kokken på den ene restauranten får høre at den andre restauranten har ansatt en sveisen ny konditor, går over gaten for å låne en kopp med sukker - og dermed er det gjort. Klikk, sier det.

TIDLIG KRØKES: Aksel (3) hjelper mer enn gjerne til når mamma, Linn Therese Skiftesvik, svinger opp med noe godt. Foto: Privat
TIDLIG KRØKES: Aksel (3) hjelper mer enn gjerne til når mamma, Linn Therese Skiftesvik, svinger opp med noe godt. Foto: Privat Vis mer

- Jeg sverger! Det var akkurat slik det skjedde, forteller kokken, Raymond Haga Grimstad.

- Hva spiste dere på deres første date?

- Det må ha vært nattmat etter arbeidstid på Salsa Bar og Kjøkken, som hver torsdag var et samlingspunkt for restaurantbransjen i Stavanger.

Familiemat og litt til

Noen år etter det skjebnesvangre møtet i oljebyen er han og konditoren Linn Therese Skiftesvik bosatt i begges fødeby, Bergen. Begge jobber fremdeles med mat og gode smaker, og rundt bordet har de fått selskap av to barn på 3 og 7, Aksel og Tiril.

HØSTMIDDAG: Gresskarsuppe med kokosmelk er en av bloggens mest populære oppskrifter. Foto fra kokkenogkonditoren.no
HØSTMIDDAG: Gresskarsuppe med kokosmelk er en av bloggens mest populære oppskrifter. Foto fra kokkenogkonditoren.no Vis mer

Kokkens kranglevorne ankel var indirekte årsak til at paret bestemte seg for å lage matblogg. Fire operasjoner og lang sykemelding gjorde at Raymond hadde god tid hjemme, og trengte noe lystbetont å holde på med. Siden venner og familie stadig etterlyste oppskrifter på dette og hint, besluttet de at hvis de noen gang skulle starte blogg, var det nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SAMARBEID: Raymond Haga Grimstad har deltatt i NM i kokkekunst. Her er det kokkekunst på hjemmebane, med god assistanse fra Aksel. Foto: Privat
SAMARBEID: Raymond Haga Grimstad har deltatt i NM i kokkekunst. Her er det kokkekunst på hjemmebane, med god assistanse fra Aksel. Foto: Privat Vis mer

- Til å begynne med var bloggen ment mest for de nærmeste, men vi oppdaget raskt at vi nådde fram til mange flere med maten vår. Den gode responsen har selvsagt bare gjort bloggingen enda morsommere, forteller Linn Therese.

På bloggen Kokken og Konditoren vil paret at du skal finne både enkle og litt mer krevende oppskrifter, alt etter hvor mye tid og eventyrlyst du har.

- Vi legger ut den maten vi lager og spiser hjemme i vårt eget kjøkken. Utvalget preges selvsagt av at vi er en aktiv småbarnsfamilie. I ukedagene lager vi enkel og kjapp mat, men i helgene bruker vi bedre tid både på måltider og matlaging.

Konditoren rydder opp

Matfilosofien på hjemmebane er enkel: Å spise variert, og å gjøre måltidene til noe hele familien gleder seg til.

UT PÅ TUR: Nybakte berlinerboller gjør susen underveis i søndagsturen. Foto: Privat
UT PÅ TUR: Nybakte berlinerboller gjør susen underveis i søndagsturen. Foto: Privat Vis mer

- Det er telefonforbud ved bordet. Vi spiser sammen, og vi setter av tid til måltidet, fastslår Raymond.

At sønnen og datteren utvikler et naturlig og sunt forhold til mat, er viktig for de to.

- Kjøkkenet er åpent for dem. Vil de være med på matlagingen, får de det. Lager vi noe som ikke treffer midt i blinken, må de pent smake, og gjerne fortelle om hva de ikke liker. Vi har alltid et lite planleggingsmøte på søndager, der barna får være med på å planlegge ukas middager.

- Hva lager dere hvis dere to skal kose dere, og hvem lager maten?

- Noe enkelt. Gjerne asiatisk inspirert, eller klassisk biff med bèarnaise. Vi prøver alltid å tilberede maten sammen, men det ender som regel opp med at kokken lager maten og konditoren må rydde opp etter ham, røper Raymond.

Burgerfavoritt

Hvis kokken skal si noe pent om konditorens beste egenskaper på kjøkkenet, går det på kreativitet, lidenskap og gode smaker. Konditoren, synes på sin side at kokken er «leken og flink til å prøve ut nye ting, utrolig god på smak og helt tydelig i sitt rette element på kjøkkenet - selv om han ikke er spesielt god til å rydde».

Begge er svake for en real, hjemmelaget burger:

- Med ordentlig brød, godt kjøtt, bacon, engelsk cheddar og sprø pommes frites. Det er bare sykt godt!

LAKRIS: Hemmeligheten bak konditorens bærterte med mascarponekrem er et hint av lakris i smaken. Foto: kokkenogkonditoren.no
LAKRIS: Hemmeligheten bak konditorens bærterte med mascarponekrem er et hint av lakris i smaken. Foto: kokkenogkonditoren.no Vis mer

- Er det noe den ene liker som den andre ikke spiser?

- Konditoren er veldig glad i raspeballer, men det er ikke kokken, ler Raymond.