Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Gordon Ramseys vektnedgang:

Toppkokkens nye superkropp: Avslører oppskriften

Slik gikk Gordon Ramsay ned mer enn 20 kilo.

SINNAKOKKEN: Gordon Ramsay har blitt tildelt 12 Michelin-stjerner, men er mest kjent for å banne og kjefte på TV. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SINNAKOKKEN: Gordon Ramsay har blitt tildelt 12 Michelin-stjerner, men er mest kjent for å banne og kjefte på TV. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den frittalende britiske kjendiskokken Gordon Ramsay er ikke fremmed for å sjokkere. Nå har han gjort det igjen, denne gangen helt uten å åpne kjeften.

Ramsay har gått ned mer enn 20 kilo de siste åra, fra 123 til 100 kilo, og på et instagram-bilde publisert for en knapp uke siden viser stjernekokken fram en ny og veltrent kropp.

Oppmerksomheten fra fansen lot ikke vente på seg, og mange lurte på hva han spiser - og når kokeboken kommer.

Spoiler-alert. Den er allerede ute.

«Ultimate Fit Food» heter boka, og den er delt i tre kapitler: Sunn, Smal og Trent.

Gyldendal, som tidligere har gitt ut flere av Ramsays snart 30 kokebøker, har ingen planer om å gi ut boka på norsk, men den finnes på engelsk i enkelte nettbutikker. På Ramsays egne nettsider kan du også finne flere oppskrifter fra boka.

- Fikk smake sin egen medisin

Den britiske kjendiskokken Gordon Ramsay er nok mer kjent som sinnakokken som får Eyvind Hellstrøm til å fremstå som en streng, men rettferdig søndagsskolelærer enn for sine 12 Michelin-stjerner.

Nå er han i ferd med å bygge opp et nytt image som ekspert på mat for en aktiv livsstil, og han promoterer villig vekk hemmeligheten bak sin nye kropp: Spis ofte, men lite.

Oppskriften på hva du skal spise finner du selvsagt i boka hans.

I et innslag på det amerikanske tv-programmet Today show, forteller Ramsay og kona Tana mer om veien til en tynnere kokk, og ikke minst fru Ramsays bidrag.

- Jeg indikerte at han var litt rund rundt midjen, sier Tana Ramsay. Gordon er ikke kjent for å legge to fingre imellom, og jeg lot ham bare smake ørlite av sin egen medisin, sier hun.

Hun har blant annet kommet med motiverende utsagn som «little pickers wear bigger nickers» (småspisere bruker større underbukser). For det var nettopp all småspisingen som ble problemet. Småspising i tillegg til store måltider. Nå spiser han flere, men mindre måltider.

- Det totale energiregnskapet er viktigst

Ifølge Jøran Hjelmesæth, overlege og leder ved Senter for sykelig overvekt på Sykehuset i Vestfold og professor ved universitetet i Oslo, har Ramsay-dietten noe for seg.

Erfaringsmessig er det mange av dem som sliter med overvekt som spiser få og store måltider, noen kun ett måltid om dagen.

- Det å fordele maten på minst fem måltider om dagen vil være fornuftig for de fleste, sier Hjelmesæth til Dagbladet.

Det å spise tidlig på dagen, framfor sent, vil også kunne gjøre positive utslag på vekta, forteller overlegen.

- Men det er det totale energiregnskapet som gjelder. Du blir ikke slank av å spise mange ganger om dagen.

Det skal også sies at Rasmsay trener mye, og de siste seks åra har han drevet med triatlon. Denne uka gjennomførte han LondonTri til inntekt for Great Ormond Street barnesykehus.

- Stol aldri på en tjukk kokk

I et intervju med den new zealandske tv-verten Wallace Chapman i januar, fortalte Ramsay at det å være en tjukk kokk ikke er bra for restauranters image.

- Tro ikke på myten om at du ikke skal stole på en tynn kokk, sier han.

- Stol aldri på en tjukk kokk, fordi de har spist all den beste maten, stol på de tynne, for de har ikke spist opp all den gode maten - for det er det du betaler for.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!