Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Espresso House

Tor Even (29): - Hold deg unna Espresso House!

Tidligere Espresso House-ansatte snakker ut.

FRYKTKULTUR: Dagbladet har snakket med en rekke ansatte og tidligere ansatte i Espresso House som forteller om uholdbart arbeidspress og det de opplever som en en usunn fryktkultur. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
FRYKTKULTUR: Dagbladet har snakket med en rekke ansatte og tidligere ansatte i Espresso House som forteller om uholdbart arbeidspress og det de opplever som en en usunn fryktkultur. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer

SISTE: Arbeidstilsynet holder nå et hastemøte om situasjonen i Espresso House. Det melder Dagens Næringsliv.

Espresso House i Sverige er rystet etter avsløringer i Aftonbladet om uholdbare arbeidsforhold.

Den siste uka har Dagbladet mottatt over 20 henvendelser, de fleste fra ansatte i Espresso House i Norge som ønsker å være anonyme, noen fra tidligere ansatte. Dagbladet kjenner til identiteten til ca. 20 av tipsene, og har foreløpig fått verifisert arbeidsforhold eller tidligere arbeidsforhold for fem av dem.

De forteller om en fryktbasert arbeidskultur. Om kollegaer som gråter på jobb, uholdbart arbeidspress, kutt av overtidstimer, mistillit og mistro. Om ledere som ringer fastlegen for å sjekke bakgrunn for sykemeldinger - og krav om å stille på jobb, selv om man er syk, om man vil beholde jobben.

Administrerende direktør i Espresso House Norge, Torodd Gøystdal, kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene:

- For oss er fryktkultur en alvorlig påstand. Det er utrolig leit å høre og jeg synes det er trist å lese. Dagbladet har fått forelagt våre medarbeiderundersøkelser, som ikke indikerer dette. Da hadde vi fått en ansattgruppe som sluttet, turnover og sykefravær hadde gått opp. Da hadde vi sett det. Her blir det en påstand som står udokumentert fra en, to, tre eller ti personer. Så går det opp imot dokumentasjonen som jeg kan gi.

Du kan lese hele Gøystdals tilsvar i bunnen av saken.

FÅ GODE ORD: Tor Even Strandlie har lite godt å si om sin tidligere arbeidsplass, med unntak av én ting: Godt kameratskap blant kollegaene. Foto: Privat
FÅ GODE ORD: Tor Even Strandlie har lite godt å si om sin tidligere arbeidsplass, med unntak av én ting: Godt kameratskap blant kollegaene. Foto: Privat Vis mer

- Ulovlige kontrakter

Tor Even Strandlie (29) er en av de mange som har tatt kontakt med Dagbladet. Han jobbet på Espresso House fra 2015 til 2017.

Det endte med en sykemelding, juridisk hjelp, og et ønske om å møte arbeidsgiver i forliksrådet, etter at Espresso House ikke ville betale ham overtid.

- Jeg var assisterende butikksjef, og denne stillingen har fastlønn, og i kontrakten sto det at overtid inngikk i den faste lønna, sier Strandlie.

Strandlie var medlem i fagforeningen Fellesforbundet, og fikk hjelp av deres advokat til å se over kontrakten. Advokatens konklusjon var at kontrakten han var ugyldig siden «påregnet overtid» ikke var nærmere spesifisert.

- Jeg hadde loggført hvor mye jeg faktisk jobbet overtid, men de nektet å betale. Men til slutt, etter møte med distriktsjef og HR-ansvarlig / verneombud og min advokat, betalte de meg det de skyldte meg, sier Strandlie.

Dagbladet har sett dokumentasjon av mailkorrespondansen mellom Espresso House og fagforeningen, der Espresso House etter mye motstand til slutt går med på å betale et overtidskrav til Strandlie.

KONTRAKT: I denne kontrakten fra 2016 går det fram at Espresso House forventer "arbeidsinnsats utover vanlig arbeidstid uten at dette kompenseres". Merk også at det knyttes en bonus til at man holder personalkostnader under budsjett.
KONTRAKT: I denne kontrakten fra 2016 går det fram at Espresso House forventer "arbeidsinnsats utover vanlig arbeidstid uten at dette kompenseres". Merk også at det knyttes en bonus til at man holder personalkostnader under budsjett. Vis mer

- Slettet overtid

Espresso House skal ha endret på kontraktene siden Strandlie var ansatt, men bruken av ubetalt overtid er fortsatt utstrakt, ifølge flere av Dagbladets kilder.

- Jeg var med på å føre lønning, og hadde tilgang til systemene, og så hvor ekstremt mye noen ble satt til å jobbe overtid.

Han hevder også at det var utbredt at ledere slettet overtidstimer - og overtidsminutter.

- Butikksjefene får beskjed om å holde budsjett, og en effektiv måte å gjøre dette på er å slette litt her og litt der. Det var vanlig å kutte overtid ned til nærmeste hele time, sier Strandlie.

En annen vanlig praksis i Espresso House er ifølge Strandlie at ansatte, før de skal på jobb, må telle over kassa - noe som tar fem-ti minutter. Før hvert eneste skift. Dette regnes ikke som arbeidstid.

Strandlie opplevde også at timer ble fjernet fra vaktlister ved sykemelding.

- Da jeg en periode var i en 25-timerskontrakt, ble vaktene satt opp en måned fram i tid. Men når jeg fikk en sykemelding, så slettet de de timene jeg var satt opp på, for å slippe å betale.

Bonus for å holde personalkostnader nede

Flere tidligere ansatte Dagbladet har snakket med, forteller om et uholdbart arbeidspress.

En av årsakene er at avdelingslederne får bonus dersom de klarer å holde personalkostnadene nede, forteller Kristina Buckley.

Hun jobbet i Espresso House fra oktober 2016 til desember 2018. Hun hadde opplæring i to Oslo-filialer, før hun ble daglig leder for Espresso House på Gunerius.

- Jeg trivdes på én måte veldig godt. Jeg har vært daglig leder før, og visste litt om hva jeg gikk til. Det er mye jobb og mye ansvar. Men jeg ble bedt om å gjøre ting som ikke var helt etter boka, i min mening.

Hun sier hun klarte å motstå presset fra ledelsen, og skjermet de ansatte så godt hun kunne.

- Jeg ble bedt om å slette overtidstimer, og fjerne overtidsprosenten når noen hadde jobbet overtid.

- Det var sånne ting som at vi ble bedt om å runde ned til nærmeste hele time. Tiden det tar å telle opp kassa før og etter jobb, skulle heller egentlig ikke regnes med. Men det er jo fortsatt jobb, selv om man ikke fysisk står bak kassa!

- En bransje med mange utfordringer

Dagbladet har lagt fram Tor Evens Strandlies historie, samt et sammendrag av historier fra andre, verifiserte, anonyme kilder, for Trine Hammer, Arbeidstilsynets nasjonale koordinator for tilsyn med hotell- og restaurantbransjen.

Problemstillingene er ikke ukjent for Arbeidstilsynet, men omfanget overrasker likevel. Hammer kan bekrefte at de har jobbet med flere saker i Espresso House - akkurat som andre, tilsvarende serveringssteder. Hun ønsker ikke å uttale seg spesifikt om Espresso House, men snakker gjerne om bransjen generelt.

IKKE OVERRASKET: Trine Hammer i Arbeidstilsynet kjenner til at det er mye problemer i serveringsbransjen. Foto: Privat
IKKE OVERRASKET: Trine Hammer i Arbeidstilsynet kjenner til at det er mye problemer i serveringsbransjen. Foto: Privat Vis mer

- Vi har en satsning på nasjonalt nivå i hotell- og restaurantbransjen i Arbeidstilsynet. Dette er en bransje med mange utfordringer, sier Hammer til Dagbladet.

Når Arbeidstilsynet kontrollerer serveringsbransjen sjekker de blant annet tema som arbeidstid, arbeidsavtaler, overtidsbetaling og lønn.

- Vi finner mange brudd på disse områdene.

En av de største utfordringene er at det er mange unge, og gjerne også utenlandske som jobber i bransjen, mange med manglende kunnskap om lover og regler som gjelder i norsk arbeidsliv. I tillegg er det en lav organisasjonsgrad, både fra arbeidstakers og arbeidsgivers side.

Hammer ser spesielt alvorlig på antall henvendelser Dagbladet har mottatt.

- Sånn skal det ikke være for noen på norske arbeidsplasser i dag.

Rådet til dem som opplever slike - eller andre problemer på jobb - er klart: Meld fra.

- Vi er helt avhengige av at vi får inn tips til oss. Jeg vil oppfordre at de som opplever sånne uholdbare arbeidsforhold melder det inn til oss - slik at vi kan gjøre våre vurderinger om hvilke tiltak vi kan gjøre

Er du redd for represalier er det mulig å tipse anonymt.

- Dette er mange arbeidstakeres første møte med arbeidslivet. Derfor er det ekstra viktig at ting er i orden og at man vet om rettighetene sine.

Skal gå igjennom

Selv om administrerende direktør i Espresso House Norge, Torodd Gøystdal ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene av arbeidsforholdene, sier han at de nå skal gå igjennom påstandene mot selskapet.

- Jeg tar disse forholdene alvorlig, jeg skal sette meg ned og gå gjennom hver eneste påstand. Jeg synes det er leit at noen opplever det sånn, forsikrer han.

Gøystdal forteller at de ansatte må gjennom en grundig rekrutteringsprosess, mye fordi selskapet er klar over at mange unge søker jobb hos dem.

- Alle som får kontrakt får gjennomgang av kontrakten, policyer og regler, slik at man har en forståelse av hva man signerer på. Vi har kontrakter som er hundre prosent korrekte, sier han.

Gøystdal understreker at han uttaler seg på bakgrunn av den informasjonen han kan se i selskapet på ulike parametere:

- Hvis dette var et sted som ikke var godt å jobbe hos, skulle det i praksis være sånn at medarbeidertilfredsheten var lav, at søkertallet gikk ned, syketallet økte og vi fikk tilbakemeldinger mellom varslingskanaler, sier han og legger til:

- På den bakgrunn kan jeg si at sånn som vi opplever situasjonen, er det mange som trives hos oss.

Det utføres medarbeiderundersøkelser to ganger i året. Ledere må gjennom fem ukers opplæring, og når det kommer til rutiner for varsling, forteller Gøystdal at de har en egen e-postadresse som går til verneombud. Henvendelser hit kan håndteres konfidensielt.

- Jeg vet at vi ikke har fått varslinger som beskriver noe av det som er gjengitt her.

Programmet selskapet bruker for å logge timer er helt transparent, forteller Gøystdal.

- Alle timer logges elektronisk og godkjennes av manager og distriktssjef. Overtid må avtales og godkjennes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media