Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Irritert over tankeløshet

Tore på sporet ut mot søppelsyndere: - Håpløst

TV-profil Tore Strømøy er oppgitt over hva som kastes ut av bilvinduene hjemme på Frøya.

IRRITERT: - Det er så dumt og unødvendig å kaste isbegre og annet søppel ut av bilvinduet, sier Tore Strømøy. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør og Privat
IRRITERT: - Det er så dumt og unødvendig å kaste isbegre og annet søppel ut av bilvinduet, sier Tore Strømøy. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør og Privat Vis mer

Tore Strømøy (58) er vanligvis veldig stolt av hjemstedet sitt Frøya, øykommunen i Trøndelag som er omkranset av mer enn 5400 holmer og skjær. Men om det er noen av kommunens 5 000 innbyggere - eller turister på besøk - som står bak forsøplingen han bet seg merke i på veiene sist helg, er ikke godt å si.

ENGASJERT: Tore Strømøy ble irritert over alt søppelet som fløt på veien da han gikk tur sist helg.
ENGASJERT: Tore Strømøy ble irritert over alt søppelet som fløt på veien da han gikk tur sist helg. Vis mer

Uansett var begeret fullt for mannen kjent som Tore på sporet, da han sist helg skulle gå seg en tur hjemme på øya.

«Håpløst å se hva som kastes ut av bilvinduene på Frøya. Jeg gikk en tur mot Sjønhalsen og ser at folk bruker bilvinduet som søppelsjakt. Noen hadde spist softis. Rasket hadde de kastet ut av vinduet. Andre hadde kjøpt gatekjøkkenmat og kastet isoporeska ut. Her har mange også kastet ølbokser. Skjerpings! Ta med søpla hjem», skrev Tore Strømøy på Facebook-siden sin - og fikk straks svar fra både sambygdinger og andre som var oppgitte over all søppelet som ligger strødd langs norske veier.

STRØMØYA: Tore har navn etter hjemplassen på Frøya, Strømøya. Her ligger familiegården han vokste opp på, skolen han gikk på, og han har fortsatt et hus han besøker så ofte han kan. Foto: OLE MORTEN MELGÅRD Vis mer

Ble oppgitt

- Jeg ble nesten forundret over all responsen jeg fikk. Noen skrev at de som foreldre hadde snakket med barna sine om hvor viktig det er å ikke forsøple naturen; andre igjen kjente seg igjen i problemstillingen. Selv postet jeg innlegget bare fordi jeg der og da var irritert over alt søppelet som lå og fløt langs veien, sier Tore Strømøy til Dagbladet.

- Det er mye feriefolk på øya nå, så det er nok noen syndere der. Veien jeg gikk på, er veien til ferjeleiet der båter til øyrekka går, og derfor er veien for tiden trafikkert av mange turister, forteller 58-åringen.

Den folkekjære tv-personligheten - som blant annet tre ganger er kåret til Årets tv-navn av Se og Hørs lesere - har i mange år reist verden rundt med sin suksess-serie «Tore på sporet».

- På Marshalløyene, vanligvis kjent som et stillehavsparadis, opplevde vi å finne søppel som lå og fløt på strendene. Selv kapteinen på seilbåten vi leide under opptaket så jeg kaste skrot rett i havet. Sånt gjør meg oppgitt, akkurat som jeg synes det er trist at vi her hjemme ikke tar oss tid til å kaste søppel der det skal være. Det er for dumt å spise en is og deretter kaste både plastbeger og skje rett ut av vinduet. Hadde jeg gjort noe slikt, ville jeg blitt skikkelig flau, medgir Strømøy.

- Hvem tror du står bak?

- Vanlige folk, som jeg gjetter på at er tankeløse i gjerningsøyeblikket. Men jeg gjetter på det var den yngre garde som var i flertall blant skrotet jeg fant; for der lå det flere tomme ølbokser - sikkert kastet på vei til eller fra fest. Her forleden var jeg i Trondheim. På gata så jeg en kar foran meg som hadde kjøpt seg hamburger. Han bare kastet papiret rett på gata og gikk videre, som ingenting! Sånt gjør meg opprørt. Du kan synes at Trondheim eller Frøya er så vakkert du bare vil. Men hvis du kaster søppel, er det neppe så vakkert neste gang du kommer dit.

1000 lastebillass med søppel

Leder Silje A Lundberg i Naturvernforbundet bekrefter at alt skrotet langs norske veier er et altfor stort problem:

FORESLÅR GREP: Silje A Lundberg i Naturnvernforbundet sier at søppelet langs norske veier kan gjøre stor skade. Foto: Naturnvernforbundet
FORESLÅR GREP: Silje A Lundberg i Naturnvernforbundet sier at søppelet langs norske veier kan gjøre stor skade. Foto: Naturnvernforbundet Vis mer

- Tall fra Statens vegvesen viser at det hvert eneste år kastes søppel som tilsvarer 1000 lastebillass langs norske veier. Dette er søppel som igjen kan ende med å gjøre stor skade. Enten ved at det brytes ned til mikroplast og tas opp i organismer og går videre i næringskjeden, eller ved at dyr ender med å spise det, sier hun.

- Hvilke grep mener dere må til for å redusere dette problemet?

- Vi er avhengig av to ting: forby bruk av unødvendig og forsøplende engangsplast som fort blir kasta, og en holdningsendring i befolkningen som gjør at vi ikke behandler naturen som vår private søppelplass. Konkrete tiltak som kan bedre dette problemet er holdningskampanjer langs veiene, i tillegg til flere søppelkasser på rasteplasser og bedre skilting av søppelkasser. Det siste året har vi merket et økende og stort engasjement for marin forsøpling, og forhåpentligvis er dette en del av en større holdningsendring, som gjør at vi tar bedre vare på naturen vår for framtida.

Kai Voldengen, som er fungerende distriktsleder ved utrykningspolitiet Øst og Innlandet politidistrikt, sier at politiet er godt kjent med at enkelte kaster søppel ut av bilvinduer:

REAGERER: Politioverbetjent Kai Voldengen i UP synes det er uforståelig at enkelte kaster søppel ut av bilvinduet. Foto: Politiet
REAGERER: Politioverbetjent Kai Voldengen i UP synes det er uforståelig at enkelte kaster søppel ut av bilvinduet. Foto: Politiet Vis mer

- Dette er en skikkelig uting, og totalt uakseptabelt. Det er for meg helt uforståelig at man ikke kan la søpla ligge i bilen til man enten kommer til ei søppelkasse på en rasteplass, bensinstasjon, tar det med seg hjem e.l. Mitt inntrykk er at dette er en utfordring som gjelder mange veistrekninger, i større eller mindre grad. Det er viktig for meg å presisere at som andre ting i trafikken, er de fleste flinke til å gjøre de rette tingene opp mot kasting av søppel. Mengden søppel langs en del veier tyder imidlertid på at det er mye å hente for altfor mange. Hvor mange er det som gjør slike ting hjemme på sin egen eiendom ...? reflekterer Voldengen.

Hektet på gjenvinning

Tore Strømøy understreker at det ikke flyter med søppel overalt på Frøya, og at folk flest er flinke til å være miljøbevisste.

- Selv har jeg vært hekta på gjenvinning i mange år og plukker av selv papiret på teposene! Gjør vi alle små grep i hverdagen, har det stor effekt også for generasjonene som kommer etter oss, mener Strømøy.

- Organisasjonen Miljøagentene mener det er på plass med en prikk på førerkortet og solid bot for å kaste søppel ut av bilvinduet. Hva tenker du om et slikt forslag?

- Jeg har ingen kommentar til det. Personlig mener jeg at det viktigste akkurat nå er å få til en holdningsendring i samfunnet vårt; slik at vi for eksempel husker å ha med oss en liten pose i bilen som vi kan oppbevare søppel i. Kanskje det også burde stå veiskilt med hvor langt det er til neste søppelkurv, i hvert fall i starten av en slik kampanje? undrer Strømøy med glimt i øyet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media