Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Byrådet med friske midler:

Tre av ti eldre i Oslo er underernærte: Budsjettlekkasje avslører byrådets nye grep

Raymond Johansen (Ap) legger mye penger på bordet for å løse problemene.

GOD LUNSJ: Raymond Johansen kunne glede beboerne ved Majorstuen bo- og behandlingssenter ved å fortelle at det nå blir mer penger til mat i neste budsjett. Foto: Lars Eivind Bones.
GOD LUNSJ: Raymond Johansen kunne glede beboerne ved Majorstuen bo- og behandlingssenter ved å fortelle at det nå blir mer penger til mat i neste budsjett. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har gode nyheter til beboerne på Majorstutunet bo- og behandlingssenter. I budsjettet som legges fram om kort tid er det nemlig avsatt ti millioner kroner for å øke mat- og måltidsopplevelsene for beboerne.

Ifølge tall som Dagbladet har fått tilgang til fra Oslo kommune, er tre av ti eldre enten moderat eller alvorlig underernærte. Andelen med risiko for underernæring har økt fra den første målingen i 2016, noe som indikerer at det er flere som nå fanges opp. Med friske midler vil byrådet nå forbedre situasjonen for de eldste.

SAMMEN OM SAKEN: Raymond Johansen (Ap) og Tone Tellevik Dahl (Ap) har lagt mer penger på bordet for å øke matbudsjettet for de eldre i Oslo.
SAMMEN OM SAKEN: Raymond Johansen (Ap) og Tone Tellevik Dahl (Ap) har lagt mer penger på bordet for å øke matbudsjettet for de eldre i Oslo. Vis mer

- For et sted som Majorstutunet betyr det at de nå får en halv million kroner mer å rutte med, forteller Johansen (Ap).

- Det å ha god mat og et veltilpassa opplegg omkring maten har mye å si for trivselen, sier Johansen.

- Vi vil ha enda mer næringsrik mat, og ønsker også at medarbeiderne våre får lære mer om mat og måltider. Det sosiale rundt måltidet er veldig viktig for ha et godt liv, understreker Johansen.

Pengene vil tilflyte både offentlige og private institusjoner og fordeles jevnt etter hvor mange beboere det enkelte stedet har.

- Det er et godt løft. Ingen tvil om det, sier en fornøyd Holger Olsen som er institusjonssjef ved Majorstutunet.

- 111 kroner per beboer hver dag gir gode muligheter til å forbedre kosten, men også alt rundt måltidet, forteller Olsen da han mottok nyhetene.

- Vi har jobbet med ernæring i flere år. Men god mat koster og i disse bevilgningene ligger det en anerkjennelse om at kvalitet har sin pris, sier Oslo-byråd for eldre, helse og arbeid Tone Tellevik Dahl (Ap).

- Tidligere har vi økt bemanningen. Med mer penger til mat ønsker vi nå å tilrettelegge for gode måltidsopplevelser. Det betyr for eksempel at vi ønsker å involvere beboerne i matlagingen sammen med de ansatte. I alle nybygg er det viktig at vi planlegger og legger til dette, sier Oslo-byråden.

- Underernæring er en utfordring både på sykehjem, i sykehus og blant hjemmeboende. Vi i byrådet mener at riktig ernæring er grunnlaget for god helse. Du har spesielt behov for riktig og tilpasset mat hvis du er syk eller i en sårbar situasjon. Tallene for Oslo viser at det helhetlige arbeidet vi gjør virker. Med budsjettøkningen i 2019, kan vi komme enda lenger, sier Tellevik Dahl.

Byråden understreker viktigheten av å tenke helhetlig rundt trivsel - og at mat er viktig i så måte. Det betyr at man nå vil se på flere sider i tilknytning til måltidet. Det kan være god matlukt i gangene, involvere beboere i matlaging, pen pådekning og noe så opplagt som å sørge for at maten er varm når den skal spises.

Lite eller ingen kompetanse

Arnt Steffensen i Kost- og ernæringsforbundet synes byråden har gode nyheter, men er opptatt av at pengene brukes riktig:

- Det er positivt at byrådet ønsker å bedre matkvaliteten på Oslos sykehjem. Det er generelt stramme budsjetter til maten i eldreomsorgen, og øremerkede midler er alltid kjærkomment. Så honnør til Raymond Johansen!, sier han til Dagbladet.

- Selv når de ti millionene skal spres ut til rundt 50 sykehjem eller deromkring, så blir det en hyggelig sum til hvert sted. Brukt riktig kan de gjøre en forskjell.

- Nå skal jeg ikke være negativ før pengene en gang har kommet, men i nest siste kulepunkt i bakgrunnsnotatet står at ekstrapengene ikke bare skal brukes til mat, men også til kompetanseheving hos medarbeiderne, understreker Steffensen.

- Kjøkkenpersonalet trenger jevnt påfyll av kunnskap innen matlaging, spesialkost og ernæring. Men det gjør pleiepersonalet også. I praksis er nemlig det denne gruppen som tar hånd om oppvarming, sluttilberedning og selve måltidsserveringen, ute på avdelingene. Pleiepersonell har i utgangspunktet lite eller ingen kompetanse innen matlaging og ernæring for svake grupper, så her er behovet stort, forklarer Steffensen.

PÅ HILS: Byrådsleder Raymond Johansen hilser på beboerne på Majorstuen bo- og behandlingssenter.
PÅ HILS: Byrådsleder Raymond Johansen hilser på beboerne på Majorstuen bo- og behandlingssenter. Vis mer

Høyre: Budsjettet har stått stille lenge

- Budsjettet har jo stått stille noen år. Bare pris- og lønnsstigningen alene tilsier at budsjettet bør økes. Det høres umiddelbart positivt ut, med forbehold om at vi faktisk ikke har blitt forelagt noen tall ennå. Men, det høres ut som et godt forslag, sier James Lorentzen i Oslo Høyre.

PÅ TIDE: James Stove Lorentzen (H) mener det er på høy tid å øke matbudsjettet for de eldre i Oslo.
PÅ TIDE: James Stove Lorentzen (H) mener det er på høy tid å øke matbudsjettet for de eldre i Oslo. Vis mer

- Vi i Høyre har fremmet et forslag om å teste ut flere lokale kjøkken på sykehjem, så middagen lages på sykehjemmet fra bunnen av. I dag kommer all middagsmat fra sentralkjøkken, men vi ser at i Danmark lages maten faktisk på sykehjemmene. Vi foreslår å teste denne ordningen i Norge. Det kan gi oss viktig lærdom om hvordan en slik ordning vil slå ut på ernæringsstatus, trivsel, rehabilitering og så videre.

- Kaffen må også være varm, påpeker beboer Esther Gjertsen (87).

- Dessuten er det viktig at det er skål til kaffekoppen og at det er hyggelig. Man kan ikke forvente gourmetmåltider hver dag og jeg kunne ikke laget bedre hjemme, sier hun.

Med friske midler skulle man tro at kaffen er varm.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!