MAITAI: Verdensberømt drink, skapt i USA, men døpt av en kvinne fra Tahiti. Foto: ALL OVER PRESS
MAITAI: Verdensberømt drink, skapt i USA, men døpt av en kvinne fra Tahiti. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Tre deilige drinker med ingefær, lime og mynte

Forfriskende smaker til sommerkveldene vi drømmer om.

• Flere matsaker på db.no/mat

Hos barn brer smilet seg ofte om munnen når de møter kjente smaker. Hos voksne skjer gjerne det samme når de presenteres for en ny vri på noe de allerede liker.

Forfriskende

Med disse drinkene hentet fra oppskriftboka «Sommerlige drinker» (Aller forlag), er det litt sånn. Vodka og lime har mange av oss smakt - og likt. Når de to smakene får følge av hylleblomstsaft får drinken får en kjent, og samtidig en forfriskende ny, mer sofistikert smak.

Har du ikke smakt hylleblomst før, har du noe godt i vente. Saften får du kjøpt mange steder i Norge, men er vanligere i Sverige.

Er du på tur over grensa i sommer, se etter «fläderblomssaft».

HYLLEBLOMST: Hylleblomsten vinner terreng i Norge. Her en sommerlig variant med lime og hylleblomst. Topp med bringebær. Foto: ALL OVER PRESS
HYLLEBLOMST: Hylleblomsten vinner terreng i Norge. Her en sommerlig variant med lime og hylleblomst. Topp med bringebær. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Du finner den i de fleste supermarkeder, ofte langt rimeligere enn i Norge.

Det hvite hylleblomsten har vokst i Norge og Skandinavia siden tidlig middelalder. Saften fra den er mild, men noe helt for seg selv.

Den både smaker godt og skal ha en avslappende effekt.

Magasinet har besøkt Drink Factory i London - stedet som er for cocktails det El Bulli var for mat.

Ingefær

Mojito er også en kjent og kjær drikk. Med ingefær blir den litt annerledes, og nesten sunn.

Ingefær har vært dyrket i mange tusen år i India og Kina og roten inneholder mange antioksidanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pulverisert tørket ingefær brukes i tabletter for mange typer ubehag. Denne drinken har den kjente mynten og limen, men ingefær og eple i tillegg. Smak deg fram, se hva som passer deg. Ønsker du ikke alkohol kan du la deg inspirere av Amanda Barley fra Buddha Soul på Balis alkoholfrie alternativ til mojito.

Ingefær til overs? Lag din egen sushi-ingefær!

Polynesia

Er du i hula-hula hjørnet, gå for en Maitai. Drinken ble skapt av bartenderen Victor «Trader Vic» Bergeron på restauranten han drev i Oakland i 1944. Han serverte den til sine venner Ham og Carrie Guild fra Tahiti.

MOJITO: Prøv med ingefær og eple. Foto: ALL OVER PRESS
MOJITO: Prøv med ingefær og eple. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Carrie skal ha sagt «Mai tai roe ae» da hun smakte den. Ifølge Wikipedia skal det bety noe sånt som «Ikke av denne verden, verdens beste».

Originaloppskriften hadde blant annet 17 år gammel rom fra Jamaica, frisk lime, Curaçao og sirup - pluss masse knust is.

Drinken ble populær på Bergerons barer i California og Seattle. I 1953 vandret den videre til Hawaii og året etter til cruiseskipet American Presidents Lines.

Dermed var en berømthet født, mikset i USA, men knyttet til Polynesia med sitt eksotiske navn.

Vår oppskrift har ananas, grenadine, lime og mandelsirup. Vil du ha den nærmere originalen, finner du oppskriften her.

Vi gjør oppmerksom på at Dagbladet er eid av Aller, som også eier Aller Forlag. saken ble første gang publisert 1.8 2015.