Matsvinn:

Tre grupper nordmenn kaster mest mat

Er du i 20-åra, er småbarnsmor eller -far og/eller svært rik, er du blant verstingene.

TYPISK NORSK: Å kaste enorme mengder mat. I høst vil det bli fremmet forslag i Stortinget om en matkastelov der butikkene pålegges å gi bort spiselig mat framfor å kaste den. Frankrike har allerede en egen matkastelov. Foto: 
TYPISK NORSK: Å kaste enorme mengder mat. I høst vil det bli fremmet forslag i Stortinget om en matkastelov der butikkene pålegges å gi bort spiselig mat framfor å kaste den. Frankrike har allerede en egen matkastelov. Foto:  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Er du i 20-åra, er småbarnsmor eller -far og/eller svært rik? Da er sannsynligheten stor for at du kaster mye mat. Er du derimot 60 år eller eldre, er det stor sjanse for at du spiser opp maten din.

- Trenden går i helt gal retning. Det kastes stadig mer mat. Mange tenker lite over hvor mange tonn det blir i året, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i Våre Hender (FIVH), til Dagbladet.

Organisasjonen står bak en fersk undersøkelse utført av Ipsos om nordmenns kasting av mat.

Undersøkelsen viser at mellom 80 og 90 prosent av oss kaster jevnlig mat.

Verst er aldersgruppen 30-39 år. 92 prosent i denne gruppa kaster mat jevnlig. Her finner vi mange unge par med små barn. I aldersgruppen under (18-29 år), kaster 87 prosent mat regelmessig.

Uenige om tall

Hvor mye vi egentlig kaster, kommer an på hvordan man regner. Ipsos og Framtiden i våre hender har kommet fram til at vi kaster 170 000 tonn i året.

Anne Marie Schrøder, kommunikasjonsansvarlig i Matvett, mener det er for lite.

- Våre analyser viser at norske forbrukere kaster 230 000 tonn i året, sier hun. Matvett er næringslivets satsning på å forebygge og redusere matsvinn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer