Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Gløgg og oppskrifter

Tre spennende oppskrifter på juletapas til gløgg

 Prøv medisterspyd, kanelbolletoast eller friterte epler.

JULETAPAS: Prøv Jan Robin Ektvedts smørstekte kanelbolleskiver med spennende sitronkompott til gløggen. Det blir garantert suksess! 
Foto: METTE MØLLER<div><br></div>
JULETAPAS: Prøv Jan Robin Ektvedts smørstekte kanelbolleskiver med spennende sitronkompott til gløggen. Det blir garantert suksess! Foto: METTE MØLLER

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det å invitere venner hjem på et krus rykende varm og deilig gløgg er en kjær førjulstradisjon.

MATEKSPERT: Jan Robin Ektvedt (28) er kjøkkensjef på Hitchhiker i Mathallen i Oslo. Han har jobbet på verdenskjente restauranter som Noma i København, og Fat Duck i Berkshire, England. Han har også gitt ut kokeboka «Gatemat».&nbsp;
MATEKSPERT: Jan Robin Ektvedt (28) er kjøkkensjef på Hitchhiker i Mathallen i Oslo. Han har jobbet på verdenskjente restauranter som Noma i København, og Fat Duck i Berkshire, England. Han har også gitt ut kokeboka «Gatemat». 

Vis mer

Enkel fingermat er velegnet tilbehør, og server gjerne både noe søtt og noe salt.

På kjøkkenet på restauranten Hitchhiker lager Jan Robin Ektvedt kreative småretter med deilig julesmak - perfekt til sesongens gløggfest.

Sitron til gløgg

- Med tanke på krydderiene i gløggen har jeg satt sammen en frisk og smaksrik kompott med grillet og syltet sitron, smakt til med ingefær, sier Jan Robin.

Han kutter en stor kanelbolle i tynne skiver, og steker skivene gylne og fine i smør.

GODT TIL GLØGG: Når eplene har putret i rundt fem minutter sammen med &nbsp;kanelstang, vaniljestang og sitronskall, setter du dem til avkjøling. Så kan du tre dem på spyd, dyppe dem i mel, eggehvite og hasselnøtter, før du friterer dem.&nbsp;
GODT TIL GLØGG: Når eplene har putret i rundt fem minutter sammen med  kanelstang, vaniljestang og sitronskall, setter du dem til avkjøling. Så kan du tre dem på spyd, dyppe dem i mel, eggehvite og hasselnøtter, før du friterer dem.  Vis mer

Så toppes de med en skje rennende, litt klissete og karamellisert sitronkompott.

Ekstra godt blir det med et dryss av hakkede nøtter eller gresskarkjerner over.

- Har du allerede bakt pepperkaker, kan du gjerne servere dem med sitronkompotten også. Men de smørstekte kanelbolleskivene smaker skikkelig digg, sier Jan Robin.

Sukkersyltede eplebiter på pinne

I et glass fylt med kaffebønner har han stukket ned spyd med nøttesprø og sukkersyltede eplebiter. Morsomt å servere, og garantert en suksess blant selskapets yngste gjester.

- Eplebitene er først kokt møre i en karamell smakt til med kanel, sitron og vaniljestang. Deretter vender jeg dem i mel, eggehvite og til slutt hakkede hasselnøtter. Så får de en rask fritering slik at de blir gylne og sprø. Server med pisket krem ved siden av, sier Jan Robin.

Gløggfest med ny vri

Noe salt og litt mettende hører også med på en vellykket gløggfest, og Jan Robin serverer små medisterboller krydret med deilig julekrydder.

En varm, god og frisk rett som er fin å lage i stand i god tid før gjestene kommer, og som smaker særdeles godt.

- Tre bollene på spyd, og varm dem opp rett før servering. Topp gjerne med lettstekt grønnkål. Det er en fin liten «teaser» på julematen, dette, smiler Jan Robin.

Les også:

Andreas Viestads gløgg
Charlotte Mohns gløgg
Test av julegløgg

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!