SPRØ SØTPOTET: Søtpotetfries er godt til det meste og er supergode å servere med hjemmelaget aioli. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer Vis mer

Sprøstekte søtpoteter lager du med et enkelt triks

Trikset forbløffer: Søtpotet har aldri vært så sprøtt

Glem ovnsbakte poteter, nå er det søtpotet-fries som gjelder

Søtpoteter er blitt en populær grønnsak og salget har eksplodert de siste årene. Selv i den minste butikk langt ute på landet kan du kjøpe søtpoteter.

Det er ikke rart at vi elsker søtpoteten, for den er en allsidig grønnsak med den flotte oransje fargen og gode smaken. Søtpoteten er også næringsrik og mange anbefaler den også som barnemat.

Allsidig grønnsak

Søtpoteten er altså ikke en potet, men en grønnsak som finnes i mange varianter fra de helt store til mindre varianter og de er gjerne avlange på fasongen. Intensiteten på fargen kan også variere. Søtpotet har god holdbarhet og bør oppbevares tørt og kjølig.

Søtpotet er en grønnsak og ligner mest på en gulrot i smak og farge. Foto: Per Ervland
Søtpotet er en grønnsak og ligner mest på en gulrot i smak og farge. Foto: Per Ervland Vis mer

Søtpoteten kan brukes både til middag og dessert. Den kan stekes, grilles, kokes, bakes og moses og brukes til suppe.

Utseende- og smaksmessig likner søtpotet mest på gulrot, og den blir søtere når den kokes eller stekes. Derfor er det lurt å tilsette sitronsaft samt salt og krydder hvis du skal bruke den til en middagsrett. Hvitløk er også godt følge til søtpoteten.

Det er lett å bli hekta på sprøstekte søtpotetfries og hjemmelaget aioli. Foto: Per Ervland
Det er lett å bli hekta på sprøstekte søtpotetfries og hjemmelaget aioli. Foto: Per Ervland Vis mer

Hemmeligheten

Har du først fått smaken på ovnsstekte, sprø søtpoteter vil du bare ha mer. Hemmeligheten for å oppnå sprø søtpotetfries er at de må ligge i kaldt vann gjerne natten over og i minst 30 minutter. Vannet trekker stivelsen ut av potetene og da blir de lettere å få sprø ved steking.

Server søtpotetfries med hjemmelaget aioli

Aioli er ikke vanskelig å lage selv. Det viktigste er at ingrediensene er romtemperert. Det er også viktig at du tilsetter oljen gradvis i begynnelsen. Egg og sitronsaft inneholder vann, og vil derfor ikke blandet seg med olje om det ikke hadde vært for oljen som bindemiddel. Dette resulterer i en tykk og luftig aioli. Blir aiolien for tykk, kan du spe den med litt kaldt vann.

Aioli med sennep og kajenne gir den en pikant smak. Foto: Per Ervland
Aioli med sennep og kajenne gir den en pikant smak. Foto: Per Ervland Vis mer

Allsidig aioli

Aioli passer utmerket godt som tilbehør til det meste: grillmat, salat, hamburger, potetbåter, stekt fisk, bagetter og focaccia eller annet brød. Det er suverent godt å dypp helt nystekte søtpotetfries i hjemmelaget aioli. Og aiolien lager du mens potetene steker. Aioli kan du oppbevare i kjøleskapet i ca. 1 uke.

Les også:

De ukjente potetrettene

Potetsalater med en ny vri