Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Mye uekte pesto i butikkhyllene, viser undersøkelse i TV 2  «Matkontrollen»:

Trodde du dette var ekte pesto?

Produsentene sparer penger på billigere ingredienser. 

JUKS: Dag Tjersland eier og driver flere italienske restauranter i Oslo og er mye i Italia. Han synes ikke det er greit å&nbsp;<span style="background-color: initial;">bytte ut flere ingredienser og likevel kalle det pesto. Tjersland tr</span><span style="background-color: initial;">or produsentene gjør det for for å kutte kostnader ved produksjonen . Her er han sammen med Matkontrollens Solveig Barstad. Foto: TV 2.</span>
JUKS: Dag Tjersland eier og driver flere italienske restauranter i Oslo og er mye i Italia. Han synes ikke det er greit å bytte ut flere ingredienser og likevel kalle det pesto. Tjersland tror produsentene gjør det for for å kutte kostnader ved produksjonen . Her er han sammen med Matkontrollens Solveig Barstad. Foto: TV 2. Vis mer

Det du får på glass i butikken er ikke det du tror. Det viser kveldens utgave av «Matkontrollen» , som går klokka 20 i torsdag kveld på TV 2.

Det er vanlig å bruke cashewnøtter i stedet for pinjekjerner og solsikkeolje i stedet for olivenolje.

Dermed har grønn pesto kjøpt i norske butikker sjelden noe å gjøre med den italienske originalen.

Klassiker uten klassiske råvarer

«Matkontrollen» har snakket med flere kokker som er godt kjent med hva den italienske klassikeren bør inneholde.

BILLIGE INGREDIENSER: &nbsp;Basilikum, olivenolje, parmesan og pinjekjerner må du lete lenge etter i mange av ferdigpestoene. Foto: TV 2
BILLIGE INGREDIENSER:  Basilikum, olivenolje, parmesan og pinjekjerner må du lete lenge etter i mange av ferdigpestoene. Foto: TV 2 Vis mer

De mener en god, grønn pesto skal ha mye basilikum, olivenolje, pinjekjerner, Parmigiano Reggiano (parmesan), pecorino, hvitløk og salt.

Mange av produsentene har imidlertid bytta ut ingrediensene med noe helt annet enn det kokkene mener det skal være i den italienske originalen.

- Juks å bytte ut ingredienser

«Matkontrollen» har sett nærmere på 13 grønne pestoer på glass som du får kjøpt i butikken. I mange av pestoene er flere av hovedingrediensene byttet ut.

For eksempel er olivenolje byttet ut med solsikkeolje. Pinjekjerner er byttet ut med cashewnøtter. Og flere inneholder en annen type ost enn parmesan.

Dag Tjersland eier og driver flere italienske restauranter i Oslo og er mye i Italia. Han rister på hodet når han får vite hva mange av pestoene på glass egentlig inneholder.

- Å bytte ut flere ingredienser synes jeg ikke er greit. Jeg synes det er litt juks, sier Tjersland.

Han tror hovedårsaken til at flere produsenter har erstattet ingrediensene, er for å kutte kostnader ved produksjonen av pesto.

Billigvarianter endrer smaken

- Det er for å tjene mest mulig penger på produktet som er i butikken. Solsikkeolje er veldig rimelig å kjøpe i forhold til en ekte olivenolje. Selv om cashewnøtter er kostbart, er det rimeligere enn pinjekjerner. Om man gjør store parti-innkjøp, vil jo prisen for å produsere pesto bli annerledes, sier han.

Tjersland mener ristede pinjekjerner har en egenartet smak som er viktig i en pesto.

- I Italia bruker de jo forskjellige nøtter i de forskjellige regionene, men pinjekjerner er oftest med uansett.

En annen grunn til at pinjekjerner er å foretrekke er at ved å bruke cashewnøtter, kan mange som har nøtteallergi rammes. De fleste nøtteallergikere tåler derimot pinjekjerner, ifølge Astma- og allergiforbundet.

Olivenolje best

Også olivenolje gir en karakteristisk smak til pestoen, sier Tjersland:

- Olivenolje har mye å si i smaksbildet. Solsikkeolje smaker omtrent ingenting i forhold til olivenolje. Når du tar bort olivenolje får det ikke hele smaksbildet, som du gjør i en klassisk pesto da med ordentlig ekte olivenolje, sier han til «Matkontrollen».

Vil du smake forskjellen? Lag din egen pesto. Det er mye enklere enn du tror. Oppskriften finner du ovenfor.

Coop har ikke ost

Pestoen fra Oliviers & Co koster 109 kroner og er den dyreste av produktene «Matkontrollen» har sett nærmere på.

Den inneholder mye mer cashewnøtter enn pinjekjerner. For den prisen hadde Tjersland forventet å få noe som var ordentlig laget.

Oliviers & Co skriver i en mail at cashewnøtter blir benyttet som et alternativ til pinjekjerner for å gi en annerledes smak.

DYR: Pestoen fra Oliviers &amp; Co koster 109 kroner, men har mer cashewnøtter enn pinjekjerner. Foto: TV 2
DYR: Pestoen fra Oliviers & Co koster 109 kroner, men har mer cashewnøtter enn pinjekjerner. Foto: TV 2 Vis mer

Coop merker en rekke av sine produkter med løftet «smak forskjellen». «Smak forskjellen»-pesto, som en av de dyreste i vår sjekk, inneholder ikke ost i det hele tatt.

- Vi har ikke klart å finne lover og regler for hvordan pesto skal lages, vi har valgt denne råvaren fra vår italienske produsent fordi vi mener at denne er best. Vår pesto er basert på råvarer uten tilsetningsstoffer og vi har valgt å lage pesto uten ost fordi det gir en friskere smak, sier kommunikasjonssjef i Coop, Harald Kristiansen.

- Så i Coop «Smak forskjellen» smaker det best hvis en dropper en viktig ingrediens, som parmesan?

- Dette er et unikt produkt, som har en frisk og god smak. Dersom man ønsker parmesan og andre typer ost, kan folk tilsette på egen hånd.

Mest solgt – flere ingredienser byttet ut

Barilla har den mest solgte grønne pestoen. De har byttet ut flere av hovedingrediensene. Denne pestoen har solsikkeolje i stedet for olivenolje og ikke pinjekjerner.

Barillas hovedkontor i Italia understreker at hjemmelaget pesto og pesto kjøpt i butikk er to helt forskjellige produkter.

Ansvarlig for produksjonen av pesto hos Barilla i Italia, Vincenzo de Tata, sier at de bruker solsikkeolje som ikke kan sammenlignes med den som selges i dagligvarebutikker.

- Holder seg lenger

- Denne sikrer, i motsetning til olivenolje, en jevnere kvalitet på sluttproduktet når pestoen skal ha lang holdbarhetstid, sier han.

SKYLDER PÅ HOLDBARHET: Barilla sier at oliveoljen er erstattet av billig solsikkeolje for å øke holdbarheten. Foto: TV 2
SKYLDER PÅ HOLDBARHET: Barilla sier at oliveoljen er erstattet av billig solsikkeolje for å øke holdbarheten. Foto: TV 2 Vis mer

Barilla sin grønne pesto har 18 måneders holdbarhetstid.

De har også i flere år brukt cashewnøtter i stedet for pinjekjerner. Ifølge Barilla oppdaget helsemyndighetene i EU at pinjekjerner hadde en risiko for innhold av tungmetaller.

- Barilla valgte da tryggheten for forbrukeren og erstattet pinjekjerner med cashewnøtter, sier Vincenzo de Tata.

Les også: Spennende pestoen du lager nesten gratis

Lag din egen luksuspasta

Sju ting du bør ha i skapet for å lage italiensk mat

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling