Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Trodde du dette var pepper?

Hovedingrediensen i sitronpepper er ikke pepper.

SALTBOMBER: Hvis du først salter og så peprer med for eksempel sitronpepper, dobbeltsalter du i realitieten maten din.  De fleste typer sitronpepper inneholder mer salt enn pepper, går det fram av TV2s Matkontrollen i kveld. Foto: TV2
SALTBOMBER: Hvis du først salter og så peprer med for eksempel sitronpepper, dobbeltsalter du i realitieten maten din. De fleste typer sitronpepper inneholder mer salt enn pepper, går det fram av TV2s Matkontrollen i kveld. Foto: TV2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klarer du å gjette deg til hovedingrediensen i sitronpepper, er du god.

SÅ MYE:  Kjøper du sitronpepper, får du faktisk i deg mer salt enn pepper. Noen produkter har 41 prosent  salt og så lite som 28 prosent er pepper. Foto: TV2
SÅ MYE: Kjøper du sitronpepper, får du faktisk i deg mer salt enn pepper. Noen produkter har 41 prosent salt og så lite som 28 prosent er pepper. Foto: TV2 Vis mer

Leser du nøye på boksene med sitronpepper fra Hindu og Santa Maria, må du gni deg i øynene. Begge boksene med sitronpepper inneholder mest salt.

Nesten dobbelt så mye salt som pepper, faktisk.

Svart, hvit, rød og grønn: Én av disse er ikke ekte pepper

Det slutter ikke der: Lime pepper fra Santa Maria har kun 25 prosent pepper i seg, Chili Explosion fra samme produsent har 20 prosent chili.

Dette ifølge Matkontrollen, som du kan se på TV2 i kveld.

Saltbomber Salt erstatter mye av ingrediensene som frontes på etiketten. Og det til tross for at nordmenn spiser alt for mye salt. Ifølge Helsedirektoratet spiser vi faktisk dobbelt så mye salt som anbefalt. Myndighetene har lenge bedt oss kutte ned på saltinntaket - for eksempel ved å bytte ut salt med andre typer krydder.

Hvordan er det med deg? Spist for mye salt?

Har du pøst på med sitronpepper, er du altså like langt.

Dobbeltsalter Bruker du «sitronpepper» er faren stor for at du dobbeltsalter maten din.

Hele 41 prosent er faktisk salt, og så lite som 28 prosent er pepper.

Er navnet villedende?

MØNSTER: Matkontrollens Solveig Barstad ser at produsentene gjennomgående putter salt i krydderblandingene. Foto: TV2
MØNSTER: Matkontrollens Solveig Barstad ser at produsentene gjennomgående putter salt i krydderblandingene. Foto: TV2 Vis mer

Ifølge Mattilsynet er det ikke tallfestet i regelverket hvor mye pepper en pepperblanding må inneholde. De råder derfor forbrukerne til å lese merkingen bedre og alltid sjekke ingredienslisten.

Skal du først salte, vær oppmerksom på at det er forskjeller mellom salttypene. Kokkene velger ofte flaksalt.

Et godt tips er å alltid merke seg at den ingrediensen som står oppført først, er den det er mest av.

Nytt navn? Samtidig påpeker Mattilsynet at alle matvarer skal ha et navn eller betegnelse som forteller forbrukeren hva slags produkt det er.

- Det er kjent at krydderblandinger inneholder mer eller mindre salt, men hvis andelen salt er uventet høyt, bør virksomheten vurdere å gi produktet en annen betegnelse enn sitronpepper, sier Anne-Pia Lødemel i Mattilsynet.

Divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet, Linda Granlund, mener slike produkter gjør det forvirrende for forbrukerne.

- Det gjør det vanskelig for forbrukerne å redusere saltinntaket når de handler i god tro, og tror de har kjøpt pepper. Oppfordringen her er å bruke rene krydderurter, og alltid sjekke hvilke ingredienser det er i slike sammensatte krydderblandinger, sier hun til Matkontrollen.

Kan forhindre 1000 dødsfall årlig Både Norske og internasjonale helsemyndigheter anbefaler at vi begrenser saltinntaket til fem gram per dag. Likevel spiser vi så mye som 10 gram hver dag.

FORVIRRER: Divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet, Linda Granlund, mener produktene forvirrer forbrukerne og gjør det vanskelig for folk å redusere saltinntaket. Foto: TV2
FORVIRRER: Divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet, Linda Granlund, mener produktene forvirrer forbrukerne og gjør det vanskelig for folk å redusere saltinntaket. Foto: TV2 Vis mer

Ifølge Helsedirektoratet har Danmark beregnet at hvis gjennomsnittlig saltforbruk reduseres med cirka 3 gram per dag, kan landet unngå 1000 dødsfall hvert år.

De kan også forvente 400 000 færre med forhøyet blodtrykk, og spare 1-2 milliarder kroner på utgifter relatert til hjerte- og karsykdommer hvert år.

Disse tallene gir et godt bilde på hvordan situasjonen i Norge kan være.

«Saltfeller» i krydderhylla

I 2014 lanserte Helsedirektoratet «Tiltaksplan Salt» for å redusere saltinntaket i befolkningen.

Ett av tiltakene er «Saltpartnerskapet», et samarbeid mellom helsemyndighetene og matbransjen, serveringsbransjen, forskningsmiljøer, bransje- og interesseorganisasjoner.

Hovedmålene er bedre merking og informasjon til forbrukere. Så langt har 59 aktører underskrevet avtalen, og Santa Maria Norge er en av dem.

Salt er ikke alene om å true helsa. TV2s Matkontrollen sjekket asiatiske sauser. Verstingen inneholder 38 sukkerbiter.

Sitronpepper er ikke den eneste krydderblandingen med mye salt. Lime pepper fra Santa Maria har kun 25 prosent pepper i seg - mens Chili Explosion fra samme produsent kun har 20 prosent chili.

Et gjentagende mønster er at salt erstatter mye av ingrediensene som frontes på etiketten.

Santa Maria: - Skal ta ansvar

GRADVIS: Country manager i Santa Maria Norge, Stian Hvaal Møller, mener at deres produkter er tydelig merket. Firmaet reduserer gradvis saltinnholdet i sine produkter. Foto: TV2
GRADVIS: Country manager i Santa Maria Norge, Stian Hvaal Møller, mener at deres produkter er tydelig merket. Firmaet reduserer gradvis saltinnholdet i sine produkter. Foto: TV2 Vis mer

Country manager i Santa Maria Norge, Stian Hvaal Møller, mener selv at deres produkter er tydelig merket med hvor mye salt som er inkludert, og at forbrukerne skal vite hva de kjøper. At det høye saltinnholdet har noe med pris å gjøre, benekter han.

- Salt er helt klart billigere enn pepper. Men det er ikke derfor vi har det i produktet.

Samtidig trekker han frem at de har et stort ansvar for hvordan ingrediensene i deres produkter kan påvirke helse og velvære.

- Santa Marias mål er klart; i 2020 har vi redusert saltinnholdet i hele vår produktportefølje med 25 prosent. Vi gjør dette i etapper, ved at vi evaluerer og forbedrer produktene i vårt sortiment. Sitronpepper har vi ikke sett på enda, men vi har gjort det mange av produktene vi selger mye av, avslutter han.

Hvaal Møller kan ikke gi noen garanti for at mengden salt i Sitronpepper vil reduseres, eller at navnet forandres i nærmeste framtid.

Hindu, som også har mest salt i sin sitronpepper, har ikke svart på Matkontrollens gjentatte henvendelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!