Salmonella-alarm i Norge:

- Trolig har langt flere blitt smittet

Folkehelseinstituttet mistenker at matvarer kan være årsaken til utbruddet av salmonellasmitte i Norge.

BEKREFTER: Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet bekrefter at det er igangsatt full etterforskning etter nytt salmonellautbrudd. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BEKREFTER: Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet bekrefter at det er igangsatt full etterforskning etter nytt salmonellautbrudd. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Folkehelseinstituttet (FHI) mistenker at utbruddet av salmonellasmitte vi er vitne til i Norge skyldes matvarer. Til nå har det blitt påvist smitte hos elleve personer, men avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, sier at det trolig er langt flere som er blitt smittet.

Forrige uke kunne Dagbladet melde at en sjelden variant av salmonella hadde spredd seg til fem fylker, og at det var blitt påvist smitte hos ni personer.

Fire dager seinere opplyste FHI at ytterligere ett fylke var blitt rammet, og at det var blitt påvist smitte hos to nye personer.

Mistenker matvarer

De rammede personene er i alderen fra to til 91 år. Det er sju menn og fire kvinner, og de er bosatt i Oslo, Akershus, Buskerud, Rogaland, Vest-Agder og Trøndelag.

Prøvene er tatt i januar og starten av februar.

- Det er dermed sannsynlig at alle er smittet av salmonella gjennom matvarer som er distribuert bredt, eller at alle har oppholdt seg på samme sted før de ble syke. Dette sjekker vi nå ut, sa avdelingsdirektør Vold forrige uke.

Tirsdag bekrefter Vold overfor Nationen at de fortsatt mistenker at en matvare er smittekilden.

- Hovedhypotesen vi følger er at smittekilden er innenlands, og at det trolig er en matvare. Derfor kartlegger vi alt det disse personene har spist og gjort før de ble syke, sier Vold.

Etterforskning

FHI har startet etterforskning av utbruddet i samarbeid med kommuneoverleger, Veterinærinstituttet og Mattilsynet. I forbindelse med etterforskningen blir det gjennomført intervju med de smittede personene, samt at det tas prøver av mat og matrester.

Vold mistenker at langt flere har blitt smittet.

- Dette er personer som har blitt så syke at de har oppsøkt lege, som har tatt prøver. Det er trolig langt flere som har blitt smittet, sier Vold.

Symptomer

De vanligste symptomene på at man har blitt smittet av salmonella er diare, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber, ifølge FHI.

Hvert år blir det påvist salmonellasmitte hos 900-1300 personer, og de fleste smittes i utlandet. Forekomsten av salmonella blant norske husdyr og norskproduserte næringsmidler er mye lavere enn i de fleste andre europeiske land.

- Derfor er smitteutbrudd med salmonella forholdsvis sjeldent i Norge. Matvarer som er importerte fra land der salmonella er vanligere enn hos os, utgjør likevel en smitterisiko, sier Vold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer