Skjenkestopp i Oslo:

Trosser skjenkestopp: - Hvite uker

Et knippe Oslo-restauranter holder åpent, til tross for skjenkeforbud. Slik møter de utfordringen.

HOLDER ÅPENT: Noen restauranter går mot strømmen i Oslo og holder åpent, slik som À l'aise. Champagnetralla (foran i bildet) vil bli fylt opp med alkoholfrie godsaker de neste par ukene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HOLDER ÅPENT: Noen restauranter går mot strømmen i Oslo og holder åpent, slik som À l'aise. Champagnetralla (foran i bildet) vil bli fylt opp med alkoholfrie godsaker de neste par ukene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke kom sjokkmeldingen serveringsbransjen i hovedstaden hadde fryktet: Fra og med i dag, klokka 24, er det full skjenkestopp i Oslo. I tre uker.

Mens noen steder stenger ned og permitterer ansatte, er det likevel flere restauranter som har valgt å holde åpent.

På gourmetrestauranten À L'aise på Collosseum er det business nesten as usual de neste par ukene.

- Vi har tilbudt alkoholfrie drikkepakker i flere år, men nå blir det for alle, sier kjøkkensjef og eier Ulrik Jepsen til Dagbladet.

På den sagnomsuste champagnetrallen vil gjestene kunne velge mellom et rikholdig utvalg musserende alkoholfrie alternativer, blant annet fra danske Sparkling Tea.

Til maten blir det ulike alternativer som skal komplimentere maten, og teamet har også satt samme noen alkoholfrie cocktails.

- Man kan fortsatt ha en nydelig kveld hos oss. Maten er den samme, men man får nå litt annen drikke enn man kanskje vanligvis ville ha valgt.

Det er to hovedårsaker til at de velger å holde åpent, til tross for skjenkestoppen.

HOLDER ÅPENT: - Det er fullt mulig å gi gjestene en gastronomisk opplevelse uten vin. Kjøkkenet er akkurat det samme, sier Ulrik Jepsen på À l'aise. Arkivfoto: Nina Hansen / Dagbladet
HOLDER ÅPENT: - Det er fullt mulig å gi gjestene en gastronomisk opplevelse uten vin. Kjøkkenet er akkurat det samme, sier Ulrik Jepsen på À l'aise. Arkivfoto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi har ringt til flere som har hatt bestillinger hos oss, og de har fortsatt lyst til å komme.

I tillegg er det hensynet til de ansatte.

- Flere kommer langveis fra, og har ikke det store nettverket her. Om vi permitterer dem får de først penger om tre-fire måneder, så kan vi holde oppe, er det det beste vi kan gjøre for dem.

- Et måltid er mer enn å bli lettere salongberuset

Omakase by Vladimir Pak, den første asiatiske restauranten med Michelin-stjerne i Oslo, holder også åpent framover.

I en melding på Instagram annonserer de at restauranten fortsatt vil holde åpent, med noe godt i glasset - uten alkohol.

- Vi gir oss ikke! Etter å igjen ha gått igjennom våre tiltak for smittevern ser vi ingen grunn til å låse døra enda. Det er viktig for oss at du som gjest skal føle deg trygg når du kommer som gjest. Vi fortsetter med ti sitteplasser, munnbind, Antibac og 1-metersregel. Men vi bytter ut alkoholen med selvkomponerte infusjoner, juicer og kombucha. Vi er fast bestemt på at produktet vi leverer er like bra selv med alkoholfrie alternativer. Fordi et måltid er så mye mer enn bare å bli mett og lettere salongberuset. Håndverket, atmosfæren og ikke minst selskapet er et måltid vært.

Satser på take-away og matkit

Lava-Oslo driver en rekke restauranter i hovedstaden, og har valgt litt forskjellige løsninger for sine restauranter.

Smalhans, The Golden Chimp, Hrimnir, Sentralen og Handwerk Botaniske holder åpent som vanlig. Brutus er åpent for middag fredag og lørdag, samt take-away og fra Katla blir det kun take away.

KEBABFAVORITT: Katlas kebab var målestokken de andre skulle strekke seg etter da Dagbladet fikk hjelp av Daniel Slakter (bildet) til å teste kebab i vår. Foto: Elisabeth Dalseg / Dagbladet
KEBABFAVORITT: Katlas kebab var målestokken de andre skulle strekke seg etter da Dagbladet fikk hjelp av Daniel Slakter (bildet) til å teste kebab i vår. Foto: Elisabeth Dalseg / Dagbladet Vis mer

Lava startet tidlig med take-away og gjør det selv-løsninger fra flere av sine restauranter da Oslo stengte ned i vår, og fortsetter med dette. Nytt er Katla som startet med take away et par uker tilbake, her får man nå både kjøpt en vidunderlig kebab man kan ta med seg i hånden, i tillegg til flere retter du kan lage hjemme selv.

Brunsj hele dagen

Maaemo, restauranten som var den første i Norge som fikk tre stjerner i Michelin-guiden, stenger ned i perioden med skjenkestopp. Hos lillesøster The Vandelay har de valgt å endre åpningstider - og gjort noen tilpasninger i menyen.

- Fra og med i dag har vi åpent hver dag fra halv åtte (ni i helgene) til fire - og serverer brunsj hele dagen, sier Niklas Johansson, general manager på Maaemo, til Dagbladet.

FULLE HUS: På The Vandelay er det brunch all day, og ikke en åpen luke i kalenderen så langt det går. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FULLE HUS: På The Vandelay er det brunch all day, og ikke en åpen luke i kalenderen så langt det går. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

En gyllen sjanse for dem som står på venteliste til det som må være byens mest populære brunsj. Per i dag er det fortsatt fulle hus på den nyåpnede restauranten. Reservasjoner legges ut hver dag ved midnatt for 30 dager fram i tid, og bordene fylles raskt opp.

Også nyåpnede Geita på St. Hanshaugen har valgt å holde åpent - og kjører noen hvite uker.

- Det blir litt annerledes enn vanlig, men vi kjører tre hvite uker. Alternativet er å stenge ned, og det har ikke vi lyst til. Vi har lyst til å kjøre på og sørge for at vi har et godt alternativ til gjestene våre, sier Joakim Thorstensen, daglig leder på Geita, til Dagbladet.

Restauranten har vært i kontakt med alle som har reservert bord hos dem de neste tre ukene.

- Stort sett synes de gjestene det høres spennende ut og har lyst til å teste det ut, men det er selvfølgelig noen som er veldig opptatt av vin og heller vil komme tilbake når vi kan tilby det.

Noen store selskaper har også kansellert av forståelige grunner, og dette kan derfor være en gyllen mulighet til å kapre seg et bord.

- Det blir en annerledes treukersperiode, men det blir en god erfaring å ta med seg videre, avslutter Thorstensen.

Andre restauranter som foreløpig holder åpent eller tilbyr take away:

(Sjekk gjerne åpningstider, som kan være noe endret):

  • Klosteret restaurant på Fredensborg - åpent som vanlig og åpner for lunsj på forepøsrel
  • Kverneriet på Majorstua og Solli Plass
  • Lofthus samvirkelag
  • Apostrophe omakase og pizzeria
  • Tavernan på Youngstorget
  • Seaport på Sørenga
  • Asian Box i Sporveisgata
  • Hyde (åpent og take away, indisk)
  • Villa Paradiso på Grünerløkka
  • Kaktus på Lilleaker
  • Koie i Torggata
  • Peloton i Torggata (pluss take away)
  • Lucky Bird på Vulkan (pluss take away)
  • Breddos tacos i Mathallen
  • Vaquera Verde på St. Hanshaugen
  • Olivia (alle unntatt Tjuvholmen)
  • Köd i Kvadraturen
  • Sushi+Wine Valkyrien
  • Der Pepper'n Gror ved Rådhuset
  • Tea Room på Youngstorget (pluss take away)
  • Way Down South (DogA)
  • Klosteret på Fredensborg
  • Kampen Bistro (fra torsdag 12.11)
  • VentiVenti på Tjuvholmen
  • Atlas Brasserie på Jernbanetorget
  • Tyren på Torshov (pluss take away)
  • Galgen på Galgeberg (pluss take away)
  • Pincho Nation på Jernbanetorget
  • Grådi restaurant på Tøyen
  • Kampen Bistro
  • Mat og mer på Bjølsen (pluss take away)
  • Sagene Lunsjbar
  • Kina Bolle på Grønland
  • Habanero på Grünerløkka
  • Døgnvill

Kun take away:

  • Restaurant Einer i Kvadraturen
  • Bass på Grünerløkka
  • Aymara ved Solli Plass
  • Cebiche i Mathallen
  • Focacceria på Grünerløkka
  • Night Pig i Sentrum
  • Tri Ky ved Mathallen

Vet du om en restaurant som holder åpent de neste ukene? Send oss en mail, så oppdaterer vi artikkelen.

Alkoholfrie drikkepakker

Det er mange grunner til å velge alkoholfrie drikkepakker på restaurant, ikke alle er like velkomne. For alle som i kortere eller lengre perioder må velge bort alkohol, kan det bli i overkant mye eplejuice og alkoholfri (ingefær) øl, men det finnes mange spennende alternativer, gjerne i toppsjiktet. Da Dagbladet besøkte den danske restauranten The Alchemist i februar, prøvde vi både vinpakken og den alkoholfrie pakken.

Her hadde ikke bare én, men to (og en halv) alkoholfri drikkepakke å velge mellom, vi gikk for den herbale - som hovedsakelig besto av ulike juicer og urter og avkok, mens det også var en veldig i tiden pakke med mer fermenterte drikker som kombucha og vannkefir. Det siste alternativet, var en blanding, for dem som er glad i vin, men ikke ønsker å drikke så mye.

Konklusjonen var uansett klar: Her hadde noen virkelig tenkt, og satt sammen en fantastisk totalopplevelse, både med og uten alkohol.

TEATIME: På Tea Room i Oslo får alle gjester servert te mellom de salte og søte rettene - alkoholfri drikkepakke eller ei. Foto: Elisabeth Dalseg / Dagbladet
TEATIME: På Tea Room i Oslo får alle gjester servert te mellom de salte og søte rettene - alkoholfri drikkepakke eller ei. Foto: Elisabeth Dalseg / Dagbladet Vis mer

I store te-land som kina og japan har det lenge vært vanlig å drikke te til maten, og dette kan også være gode kjøkken og velge, dersom du vil ut og spise i Oslo de neste par ukene, og lommeboka ikke tilsier en helaften på en av byens beste restauranter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer