Trude Teige etterlyser annen innsats fra Hellstrøm: - De eldre får mat vi selv ikke ville hatt

 Trude Teige mener det er to ting som må bedres på norske sykehjem.

ENGASJERT: Trude Teiges drøm er at Eyvind Hellstrøm tar grep med maten som serveres på sykehjem landet rundt.
ENGASJERT: Trude Teiges drøm er at Eyvind Hellstrøm tar grep med maten som serveres på sykehjem landet rundt.Vis mer

Før helgen meldte Se og Hør at mesterkokken Eyvind Hellstrøm er ferdig i TV3. Den populære programlederen har holdt seg taus om ukebladets opplysninger, og spekulasjonene om at han muligens kan være på vei til TV 2.

Uavhengig av dette ønsker en av TV-kanalens tidligere profiler å utfordre nettopp Hellstrøm til å engasjere seg rundt en gruppe som sjelden hever stemmen: Beboerne på norske sykehjem og hva som serveres ved livets høst.

Da Trude Teige (56) i 2014 sluttet i TV 2, fikk hun stor oppmerksomhet rundt uttalelsen om at tv-kanalen ikke var noen god plass for en dame over 50 år. I sin nye bok «Matminne frå mors kjøkken» hedrer hun kvinner i alle aldre som gjennom generasjoner har sørget for å utvikle den norske matkulturen.

- Mat er kultur, mat er tradisjon og mat er identitet. Min mor gikk bort samtidig som jeg var i ferd med å skape mitt eget hjem. For sent forsto jeg at det var mange retter jeg aldri hadde lært å lage.

Heldigvis arvet jeg de gamle, håndskrevne oppskriftsbøkene hennes - og jeg lært meg at kokebøker handler om så mye mer enn bare matlaging. For meg er mat også kvinnehistorie. Det er de som har hovedæren for maten som har stått på bordet i generasjon etter generasjon, sier Trude Teige.

- Likevel er det kjente menn som er kjøkkensjefer og de mest markante TV-kokkene?

- Det har vært sånn lenge, men unntaket er Wenche Andersen; hun er en bauta. Likevel merker jeg meg at profiler som Eyvind Hellstrøm også brukes til å sette agendaen i andre forbindelser. Jeg har tenkt på hvorfor det er blitt sånn, og tror det har sammenheng med kjønnsrollen: Det er krevende å få en dyktig, kvinnelig kokk til å takle både rollen som kjøkkensjef og småbarnsmor. Der vil nok ikke kjønnsbalansen endre seg med det første, medgir 56-åringen.

- Trenger vi en kvinnenes svar på Eyvind Hellstrøm?

- Hehe... Uavhengig av kjønn hadde det vært stort om Hellstrøm og alle de kjente kokkene og kjøkkensjefene i Norge hadde slått seg sammen, brukt sin innflytelse og lagt press på myndighetene til å gjøre noe med maten som blir servert eldre på institusjoner. Jeg har selv reagert mange ganger, både som pårørende og journalist, på at eldre blir servert mat som vi selv ikke ville hatt.

Selv om det selvsagt finnes gode unntak, er jeg gang på gang blitt forskrekket over at vi behandler de eldre i samfunnet vårt så dårlig. Insititusjonsmat er ofte smakløs og lite næringsrik.

Det er to store behov mennesker på slike hjem har: Å få måltid som trigger gode minner og å gi dem frisk luft. Dessverre skjer ikke dette fordi man velger å umyndiggjøre mennesker som har stått på for samfunnet et helt liv. Et godt måltid øker livskvaliteten . Og gi dem god drikke til!

«Redselsfullt og grusomt» Eyvind Hellstrøm om sykehjemsmat (VG, 2011)

- Hva hvis institusjonslederens svar er at norsk tradisjonsmat blir for dyrt å ha på menyen?

- Da skulle jeg gjerne ha sett hva de får ut av matbudsjettet sitt, og deretter bedt vedkommende finne seg en annen jobb!

Dagbladet har søkt Eyvind Hellstrøm for en kommentar på Trude Teiges utfordring, men han har ikke besvart våre henvendelser. For fem år siden testet imidlertid den tv-aktuelle mesterkokken, på oppdrag fra VG, seks retter norske eldre serveres på sykehjem i Norge og oppsummerte med følgende ord: - Dette er redselsfullt og grusomt.

NY BOK: I Trude Teiges "Matminne frå mors kjøkken" får du servert tradisjonsrik norsk mat.
NY BOK: I Trude Teiges "Matminne frå mors kjøkken" får du servert tradisjonsrik norsk mat. Vis mer

Fire av rettene fra sykehjemmene fikk terningkast to, de andre terningkast én i VGs test.

- Det gir meg ingen glede å slakte denne maten. Det gjør meg bare trist når jeg tenker på stakkarene som skal spise dette hver dag, sa han dengang.

- I boka di skriver du også at mat også er en tydelig minnetrigger. Hva husker du best fra din barndoms jul?

- Julen er den mest sanselige mattiden på året. I min barndom hang fisken og pinnekjøttet til tørk på mørkeloftet; og den salte lukten ble lukten av forventning. Fortsatt blir jeg ti år med musefletter bare jeg tenker på lukten fra den gang. Hjemme pynter jeg med mors julepynt, spiller julesanger på pianoet jeg arvet etter henne - og lager pinnekjøtt med gulrotstuing, slik min bestemor gjorde. I mine unge år var også adventstiden fylt med engstelse. Min far var skipper på sjøen, og i desember kunne det ofte blåse opp. Men gikk han i land på Shetland før jul, visste jeg han ville komme hjem med det mest vidunderlige godteriet i verden; Karameller og drops som fylte store glass. Det var bare jeg i hele gata som hadde noe slikt!

Les også:

Hjemmelaget konfekt

Sjokoladeakevittkuler