Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dette spiser den nye presidenten, Donald Trump:

- Trump innfører usunne vaner i Det hvite hus

Mens Obama anla grønnsakshage på plenen, bestiller Trump burger fra McDonalds.

 TRUMP SPISER FAST FOOD: Bildet er hentet fra den kommende presidentens Twitter-konto.
 TRUMP SPISER FAST FOOD: Bildet er hentet fra den kommende presidentens Twitter-konto. Vis mer

KOMMENTAR: Donald Trump er i ferd med å innta Det hvite hus. Og sammen med rådgiverne tar han med seg matvanene sine.

Også presidentens matvaner innvarsler en ny tid. Michelle Obamas grønnsakshage på plenen til presidentboligen vil neppe pleies når Trump blir sjef. Og biene i kuben har kanskje allerede stukket.

Som med det meste annet, skiller den nye, amerikanske presidentens matvaner seg fra sine forgjengere. Han har nemlig en sterk forkjærlighet for fast food.

I en artikkel skrevet for The New York Times får vi et godt innblikk i hans matverden. Han kalles her for en “junkfood aficionado”, altså en habil kjenner av fast food-kjedenes mat. Særlig har han lagt sin elsk på McDonalds.

- The Big Macs are great. The Quarter Pounder. It’s great stuff, sier han i kjent stil.

GREAT STUFF: Quarter pounder er "great stuff", mener Trump. AP Photo/Fernando Llano)
GREAT STUFF: Quarter pounder er "great stuff", mener Trump. AP Photo/Fernando Llano) Vis mer

Folk med like mye penger som Trump kan spise akkurat så godt de vil. Du kunne fått et team av verdens ypperste ganegledere til å jobbe for deg. De kunne lage gourmetmat til frokost, lunch og middag. Og spedd på med de amerikanske brunch, slunch og late night snacks (slunch er altså lunch etter lunchen, en second lunch).

Eller, du kunne spise på 3-stjerners restauranter hver dag, resten av livet, uten å merke det på lommeboka.

Men, nei. Det blir burger til et par dollar stykket for denne karen. Vi ser Trump på Facebook, Instagram og Twitter mens han spiser Kentucky Fried Chicken og McDonalds-burgere i sitt eget privatfly med gullbelagte spenner på setebeltet. Donald Trump er ikke som andre milliardærer. Eller andre presidenter.

Hans image er enestående fordi det tar miksen av økonomisk overklasse med matmessig lavmål til en ny dimensjon. Det er som å gå på utstilling med Paul Cézanne og ha DJ-broiler på øreklokkene.

- En populist verdig

Jeg ba sosiolog Kjetil Rolness om å analysere fenomenet Trump og hans matvaner:

- Trumps matvaner er en populist verdig. Hver munnfull er en protest mot eliten! Eliten er opptatt av sunnhet, kunnskap, originalitet og eksklusivitet. De går på dietter, dyrker kortreist mat og elsker nye gourmetrestauranter. Trump derimot, gi faen og gafler i seg det raskeste, billigste og feteste. Alt det du ikke skal spise. Akkurat som han sier alt det du ikke skal si. Konsistent mann!

- Tilfelle Trump viser veldig tydelig at spisevaner handler om kulturell, og ikke økonomisk kapital. Folk spiser ikke det de har råd til, men det de kjenner og har smak for. Trump vil ha «mye for penga» når han spiser. Og intet er mer vulgært i fiffens øyne, sier Rolness og fortsetter:

Trumps matvaner er en populist verdig, mener Kjetil Rolness (54) Foto: Dagbladet
Trumps matvaner er en populist verdig, mener Kjetil Rolness (54) Foto: Dagbladet Vis mer

- Dette handler jo om Trumps gjennomgående mistro til forståsegpåerne. Han har sagt at kostholdsekspertene sier det ene den ene dagen og det andre den andre dagen, derfor kan han ikke lytte til dem. Her har han jo et poeng. Egg ble stemplet som farlig på åttitallet. Og nå er smør i ferd med å bli sunt. Kanskje Big Macs regnes som helskost om ti år? , spør Rolness retorisk.

Hvordan blir matlivet under Trump? Han vil utvilsomt innføre usunne vaner til Capitol Hill. Noen utspill i den nevnte artikkelen gir oss gode indikasjoner:

Biff

Biffen bør helst være stekt ihjel, ifølge butleren hans. (Ja, selv hans tjenere har finere smak enn Trump). - It would rock on the plate, it was so well done, er sitatet fra butleren. «Rock» brukes her nærmere betydningen «stein» enn «å rocke», formoder vi. Eller gjynge, kanskje.

Fast food

Det blir fast food flere ganger i uka fordi det er så kjapt, i følge Trump.

Statlige banketter

Det blir slutt på de dyre, statlige bankettene. Man vil spare både tid og penger: - Vi burde heller spise hamburgere ved forhandlingsbordet, burde gjøre bedre avtaler med Kina og andre og glemme de statlige middagene, sier han.

MØTEMAT: Trump akter å bestille burgere til møter med utenlandske statsoverhoder. Foto: Jens Kalaene
MØTEMAT: Trump akter å bestille burgere til møter med utenlandske statsoverhoder. Foto: Jens Kalaene Vis mer

Pizza

Trump kan gjerne spise pizza. Men, igjen, ikke som vanlige folk med en noenlunde grei oppdragelse. Nei, han vil da skrape av alt som ligger på toppen, spise dette fyllet, og kvitte seg med bunnen: - I scrape the toppings off my pizza - I never eat the dough, avslører han til den konservative Howie Carr som skriver for Bosten Herald.

Burger

Det blir åpenbart mange av dem. Den samme Carr kunne også fortelle at Trump (ombord i privatflyet) hadde fjernet brødene og sagt: - Vet du hvor mange kalorier du sparer på det?, mens han klinte ekstra ketchup på selve kjøttet.

Og hva med drikkevanene?

Alkohol

Nei, det drikker han ikke.

Kaffe

Nei, det drikker han ikke.

Te

Nei, det drikker han ikke.

Bortsett fra det med drikkevanene, er Trump et slags blast from the past, en tid hvor sunn mat og helsekost ikke sto like sterkt. Det er ikke godt å si hva Trump blir husket som. Han er i alle fall ikke interessert i fine dining. Mens den selvbeherskede Obama huskes for sine syv mandler til kvelds, vil kanskje Trump for ettertiden være Burger-presidenten?

KONTROVERSIELL: Presidentkandidat Donald Trump har de siste årene kommet med flere oppsiktsvekkende uttalelser. Her har vi samlet noen av dem. Video: Reuters / AP / CNN / Scanpix Vis mer

Les også:

Restauranteiere setter valgkampen på menyen: Slik lager du Trump Sandwich

Hillary Clinton: Spiser chili hver dag

Fast food og godteri: Se hvor i landet vi fråtser mest

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling