Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ville endre skolelunsjen i USA

Trump knuser Michelles drøm om å hjelpe overvektige barn:- Gjør det for mamma

Trump-administrasjonen har senket næringskravene som skulle gjøre skolelunsjene sunnere i USA. Forslaget ble initiert av tidligere førstedame, Michelle Obama.

In this Jan. 20, 2017 file photo, first lady Michelle Obama, flanked by President Barack Obama and then President-elect Donald Trump, greets Melania Trump at the White House in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)
In this Jan. 20, 2017 file photo, first lady Michelle Obama, flanked by President Barack Obama and then President-elect Donald Trump, greets Melania Trump at the White House in Washington. (AP Photo/Evan Vucci) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Trump nylig holdt sin State of the Union-tale, satt ikke landbruksministeren i salen. Sonny Perdue hadde blitt flyttet til et sikkert sted, og ville derfor være regjeringens mann om noe skulle skje.

OPPHEVER REGLENE TIL OBAMA: Landbruksminister Sonny Perdue senker standarden for maten på amerikanske skoler. Foto: AFP PHOTO / JIM WATSON
OPPHEVER REGLENE TIL OBAMA: Landbruksminister Sonny Perdue senker standarden for maten på amerikanske skoler. Foto: AFP PHOTO / JIM WATSON Vis mer

Samme mann har fått klar instruks fra Trump om sørge for at Obama-administrasjonen ikke lenger får påvirke kostholdet til skolebarna.

Etter Michelle Obamas forslag ble det i 2010 gitt statlig tilskudd til skoler som kunne servere måltider med færre kalorier, salt og innhold av transfett, og samtidig fremmet frukt, grønnsaker og fullkorn.

For skoleåret 2018-2019 har landbruksminister Perdue utsatt arbeidet med reduksjon av salt, og dessuten senket kravene for fullkorn. Han har også tillatt søtet melk. Landbruksdepartementet i USA mener endringen vil gi skolene større fleksibilitet, ifølge BBC.

Perdue forklarer forklarer at det nye forslaget skyldes flere år med tilbakemeldinger fra kantinebransjen, elever og skoler om utfordringene de møter med skolematreguleringene.

- Dersom barn ikke spiser maten, og den ender opp i søpla, får de ikke i seg næring. Dette undergraver hensikten med programmet, sier landbruksministeren.

Mat som politikk

Michelle Obama har gått ut og kritisert det nye forslaget. Hun stiller spørsmål ved hvorfor sunn mat til barn skal være en politisk sak.

- Mødre, tenk på dette. Jeg bryr meg ikke om hvilken delstat du bor i. Lik meg eller ikke, men still deg spørsmålet om hvorfor noen synes det er greit at barna dine spiser drittmat, sier hun i en tale hun holdt for organisasjonen A Partnership for a Healthier America, som jobber for en sunnere, amerikansk livsstil.

- Jeg begynte å engasjere meg for denne saken fordi det betydde mye for min mor, og jeg vil fortsette å jobbe for dette, sa Obama i samme tale.

- Maten kastes ikke

Det er ikke bare fru Obama som er kritisk til Perdues nye grep. Marlene Schwartz, direktør ved Rudd Center for Food Policy and Obesity ved universitetet i Connecticut, mener Perdues argument om at barnas skolemat ender opp i søpla, ikke støttes av forskning.

ENGASJERT: Michelle Obama har alltid gått i bresjen for et sunnere kosthold. Hun anla også en grønnsakshage på plenen foran Det hvite hus. (AP Photo/Andrew Harnik, File)
ENGASJERT: Michelle Obama har alltid gått i bresjen for et sunnere kosthold. Hun anla også en grønnsakshage på plenen foran Det hvite hus. (AP Photo/Andrew Harnik, File) Vis mer

- Jeg har undersøkt om barn spiser lunsjen sin eller ikke, og vi har funnet ut at det gjør de. Kasting av mat har ikke økt, har hun uttalt til CNN.

Hun mener at Perdues forslag likevel ikke vil ødelegge all fremgangen, og tror effekten på det enkelte barns diett vil være liten:

- Mange har jobbet hardt for å heve standarden de siste fem årene, understreker Schwartz.

- Fikk sukkerindustrien på nakken

USA-spesialist Hilmar Mjelde forteller at alle førstedamer har som en av sine hovedoppgaver å fronte en sosial sak. For Michelle Obama var dette at amerikanske barn skulle spise sunnere. Han sier hun valgte dette før Barack ble president, fordi familien ofte måtte ty til usunn mat i mannens hverdag som senator.

EKSPERT: Hilmar Mjelde kjenner godt til Michelle Obamas ønske om å få amerikanske barn til å spise sunnere.
EKSPERT: Hilmar Mjelde kjenner godt til Michelle Obamas ønske om å få amerikanske barn til å spise sunnere. Vis mer

- Dette førte til at Obama-administrasjonen innførte nye retningslinjer for næringsinnhold i mat. Men dette ble kontroversielt, fordi særlig republikanere så det som overformynderi. Hun fikk sukkerindustrien på nakken. Presidentkandidat Ted Cruz lovet at om kona hans ble førstedame, skulle det bli pommes frites i skolekantina igjen, sier han til Dagbladet.

Trump-administrasjonens forslag om å senke næringskravene i skolematen er derfor ikke overraskende, og Mjelde sier det er i tråd med republikanernes generelle anti-reguleringsholdning.

- De ønsker at delstatene skal få bestemme så mye som mulig lokalt. Skolepolitikk er et typisk eksempel på det.

​​- Uheldig

Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, mener Trump-administrasjonens nye retningslinjer ikke ville vært i tråd med Norges retningslinjer for mat og måltider i skolen.

EKSPERT: Ellen Margrethe Carlsen i Helsedirektoratet er skeptisk til Trump-administrasjonens nye retningslinjer.
EKSPERT: Ellen Margrethe Carlsen i Helsedirektoratet er skeptisk til Trump-administrasjonens nye retningslinjer. Vis mer

- Vi er tydelig på å ikke tilby melk tilsatt sukker, og anbefaler lavt saltinnhold og grove kornprodukter fremfor fine. Derfor mener jeg dette blir uheldig for amerikanske barn og unge. Vi anbefaler også vann som tørstedrikk, og at skoler ikke skal ha brusautomater, sier hun.

Selv om Norge ikke har skolemat, men har lagt opp til at barn tar med dette hjemmefra, mener Carlsen det er viktig at elever spiser i tråd med anbefalingene for å fungere godt i skolehverdagen.

- Dette er viktig for læring og trivsel, og for at barna ikke skal bli trøtte og ukonsentrerte.

- Ingen grunn til fritak

Margo Wootan fra Center of Science in the Public Interest, kritiserer også Trump-administrasjonens avgjørelse om å bremse krav til videre nedgang av salt i skolelunsjen. Kravet per i dag er på 1.23 gram salt per måltid på barneskolen, 1.36 gram på ungdomsskolen, og 1.42 gram på videregående. Dette vil nå holdes uforandret ut 2019.

- Dette gir farlige høye nivåer av salt i skolemåltidene, sier hun til Bloomberg Politics i november.

Når det gjelder fullkorn, fikk skoledistrikter muligheten til å søke etter fritak dersom de ikke klarte å skaffe nok fullkornsprodukter. Mens enkelte hadde håpet at slike fritak skulle bli ulovlig, har Trump-administrasjonen bestemt seg for å beholde dem.

- Det er ingen grunn til å gi fritak. Hvis de kan skaffe fullkorn i Montana, hvorfor kan de ikke skaffe det i Michigan? spør Wootan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!