ELSKET: Ingrid Espelid Hovig er kjent som hele Norges matmor - og har æren for å ha utvidet smakssansene til store og små gjennom flere tiår: Foto: All Over Press og NTB Scanpix
ELSKET: Ingrid Espelid Hovig er kjent som hele Norges matmor - og har æren for å ha utvidet smakssansene til store og små gjennom flere tiår: Foto: All Over Press og NTB ScanpixVis mer

Avsluttet med kaloribombe:

Trump og Kim spiste retten som Ingrid Espelid Hovig fikk Norge til å smelte for

Under lunsjen kunne Donald Trump og Kim Jong-un velge blant en rekke nostalgiske retter.

Man kan ikke drive god politikk med et dårlig kjøkken, lyder et kjært visdomsord – og det var dunsten av gamle dager som sto på menyen da Donald Trump og Kim Jong-un spiste lunsj forut for signeringen av atomnedrustning.

De to topplederne skal nå «etablere nye relasjoner i tråd med ønsket om at landenes folk ønsker fred og velstand». Lunsjen som de to statslederne nøt tidligere i dag kan tenkes «å sukre pillen» ytterligere mellom de to kamphanene.

Menyen inkluderte retroklassikere som rekecocktail og Häagen-Dazs iskrem, som begge hadde sin storhetstid flere titalls år tilbake i tid. Det australske nettstedet news.com.au mente at duoens lunsj var en meny «skapt for 1950-åra».

Ledernes historiske håndtrykk fant sted på Capella Hotel i Singapore foran et hav av amerikanske og nordkoreanske flagg. Paret dro deretter på feriestedet på Singapores Sentosa-øy, for et innledende en-til-en-møte, som varte i 38 minutter. Deretter ventet lunsjen.

VARIERT MENY: Den gamle og gode rekecocktailen dukket opp på menyen til Donald Trump og Kim Yong-Un.
VARIERT MENY: Den gamle og gode rekecocktailen dukket opp på menyen til Donald Trump og Kim Yong-Un. Vis mer

Gammel favoritt dukket opp

Til forrett kunne Trump og Kim velge mellom grønn mango med honningdressing og fersk blekksprut eller den den tradisjonelle rekecocktailen servert med avokadosalat.

Ifølge Norges sjømatråd dukket rekecocktailen opp i en amerikansk kokebok allerede i 1937. Men det var først da Ingrid Espelid Hovig introduserte retten i Fjernsynskjøkkenet på NRK i 1966, at folk flest oppdaget hva som skjer når man kombinerer reker med kinakål og thousand island-dressing basert på majones.

– På 1970-tallet var rekecocktailen fast forrett i alt fra bryllup og konfirmasjoner til lørdagskos. Det var en revolusjonerende elegant rett med eksotisk innslag. Ingrid Espelid Hovig inspirerte både små og store med denne nye festmaten, sier Aase Dotterud, mangeårig matansvarlig i ukebladet Allers.

Rekecocktail kan også sies å ha fått sin renessanse – og pryder forsiden på årets matnummer fra trendbibelen Monocle.

Til hovedrett kunne herrene velge mellom biff, brokkolini (smaker som brokkoli) og rødvinssaus, fritert svinekjøtt i sursøt saus med chilisaus, og soyastekt torsk med reddik og asiatiske grønnsaker.

Til dessert kunne man velge mellom vaniljeis med kirsebær fra Häagen-Dazs, tropezienne (en tradisjonell fransk kake fra Saint Tropez) eller mørk sjokoladeterte – som er en kaloribombe i seg selv med 455 kalorier per stykke.

– Minner om take-away-meny!

Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Grete Roede har følgende betraktninger om lunsjmenyen. Hun tar forbehold om at hun ikke vet hvor store porsjoner som ble servert.

– Jeg tenker at den asiatiskinspirerte lunsjen med sweet and sour saus er «verstingen». Slik sursøtsaus inneholder gjerne en del sukker. Det er heller ikke særlig med grønnsaker i denne retten. Stekt ris er også ganske næringstett mat. De andre rettene inneholder mer grønnsaker, og det er bra.

Steenbuch synes en fin ting med det amerikanskinspirerte biffmåltidet er at sausen serveres på siden. Da kan man velge selv hvor mye man vil ha.

- Saus er godt, men bidrar ofte med både mye fett og kalorier, reflekterer Steenbuch Lied.

Hun mener at det beste valget er torsk og grønnsaker:

- Hvis de skal spise litt av alle tre rettene, hadde jeg bedt om mer av sistnevnte og mindre av de første to! Dette var for øvrig ikke en veldig fancy meny med tanke på at det er toppledere som samles. Den likner nesten litt på en takeaway meny!

BÅDE OG: Karoline Steenbuch Lied syntes lunsjen virket som en take-away-meny! Foto: Grete Roede A/S
BÅDE OG: Karoline Steenbuch Lied syntes lunsjen virket som en take-away-meny! Foto: Grete Roede A/S Vis mer

Alle dessertene bidrar med både sukker og kalorier, og også her vil porsjonsstørrelsen være avgjørende.

- Men så lenge man ikke spiser dette hver dag, er det selvsagt plass til en sånn liten utskeielse, sier Steenbuch Lied.

- I så fall synes jeg heller man burde velge den desserten man syns smaker best, framfor å velge den man tror er «sunnest». Alt i alt vil nok denne lunsjen bidra med en del sukker, men kanskje det er det som skal til for å sukre pillen? smiler kostholdseksperten.

Karoline Steenbuch Lied mener rekecocktail er en gammel «slager» og passer både som forrett eller kosemat.

- Reker er veldig sunt og næringsrikt – med masse proteiner, og inneholder i tillegg få kalorier. Det mange imidlertid ikke vet om reker er at de inneholder mye kolesterol. Har man høyt kolesterol, burde man begrense inntaket av reker. Rekecocktail inneholder ofte også litt grønt, som er bra, men selve sausen kan lett gjøre retten rik både på kalorier og fett. Be om å få sausen ved siden av! oppfordrer den fagansvarlige i Grete Roede A/S.

– Rekker ut ei hånd til hverandres matkultur

Matsosiolog og forbruksforsker Annechen Bahr Bugge ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) synes menyen er en fin sammenblanding av asiatisk og vestlig matkultur.

EKSPERT: Forsker Annechen Bahr Bugge. Foto: SIFO
EKSPERT: Forsker Annechen Bahr Bugge. Foto: SIFO Vis mer

– Det er ikke så veldig overraskende, dette er et måltid som skal tekkes begge ganer.

Hun peker også på at lunsjen ble arrangert på et luksushotell i Singapore, som jo nettopp er en smeltedigel for østlig og vestlig kultur.

-Et måltid er forsonende, og det å dele mat er en god ramme for å få til gode samtaler, sier Bahr Bugge.

Det er en hovedvekt på kjøtt i menyen, noe som ifølge Bahr Bugge også er vanlig i selskapsmåltider i europeisk kultur.

– Det er jo også et veldig forseggjort måltid, men det er jo heller ikke så overraskende når det er presidenter og diktatorer rundt samme bord.

Vi gjør oppmerksom på at Grete Roede A/S – i likhet med Dagbladet – er eid av Aller Media A/S.