LITT SUNNERE: Bremykt Mykere er også litt sunnere, men langt fra alle er begeistret for smaken.
LITT SUNNERE: Bremykt Mykere er også litt sunnere, men langt fra alle er begeistret for smaken.Vis mer

Ny Bremykt på markedet

Tuller med sikker vinner: Kaos rundt ny Bremykt

- Man kødder ikke med merkevarer som Jarlsberg, Norvegia og Bremykt.

Bremykt har fått en fast plass på de tusener av frokostbord med sin kombinasjon av smørsmak fra smør og smøremykhet fra rapsolje.

Fire år tilbake ble det lansert en versjon med mindre smør og mer rapsolje, og i høst ble denne rebrandet og lansert i en 500 grams-pakke som enkelt kan forveksles med originalen.

Ikke alle er like begeistret, og butikker og produsent har fått en rekke henvendelser fra misfornøyde kunder.

Mange har vært i harnisk over den nye versjonen, ikke minst fordi enkelte av NorgesGruppens butikker sluttet å føre originalen.

En Bremykt-fan gikk så langt som å starte en aksjonsgruppe på Facebook for å få originalen tilbake i sin lokale Joker, og skriver blant annet.

«Det å fjerne en sikker vinner i kategorien smør, fordi de ønsker å redusere mengden mettet fett i butikkene sine, er en god tanke i utgangspunktet. MEN!!!! EN KØDDER IKKE MED MERKEVARER SOM Melkesjokolade, Norvegia, Kvikk Lunsj, Jarlsberg, Bremykt Original.»

Ble Mykere

Forskjellen på den «nye» og gamle versjonen er kanskje ikke stor. Originalen inneholder 70 prosent smør og 30 prosent raps, mens fordelingen i Bremykt Mykere er 60 - 40. Da den sunnere nyvinningen kom på markedet i 2014 het den Bremykt med mer raps, men i høst ble den rebrandet som Bremykt Mykere.

- Navnebyttet gjorde vi for å få fram produktfordelen på et tydeligere måte. Bremykt Mykere inneholder mer rapsolje enn Original, noe som gjør at produktet er enda mer smøremyk rett fra kjøleskapet, sier Anne Berit Aarvold, leder for Meieri i Fjordland.

TRE PÅ ET BRETT: Bremykt Mykere (til høyre) er det samme som Bremykt med mer raps (midten), og inneholder 40 prosent rapsolje. Bremykt Original (til venstre) har den samme oppskriften og smaken som før. Foto: Fjordland
TRE PÅ ET BRETT: Bremykt Mykere (til høyre) er det samme som Bremykt med mer raps (midten), og inneholder 40 prosent rapsolje. Bremykt Original (til venstre) har den samme oppskriften og smaken som før. Foto: Fjordland Vis mer

Pakka har også fått en designendring som gjør at den nok enklere kan forveksles med originalen.

- Viktig fra et folkehelseperspektiv

Nina Horn Hynne i Meny kan fortelle at NorgesGruppen har forpliktet seg til å kutte mengden mettet fett i varene de selger, og derfor ba Fjordland om å se på oppskriften for Bremykt.

I Menys butikker skal du finne begge variantene, men tre av fire kunder velger den nye og sunnere varianten.

Horn Hynne bekrefter likevel at de har fått en del reaksjoner på Bremykt Mykere.

REAKSJONER: Meny har mottatt tilbakemeldinger på Mykere Bremykt, men det står i forhold til hvor populært produktet er, sier Nina Horn Hynne. Foto: Meny
REAKSJONER: Meny har mottatt tilbakemeldinger på Mykere Bremykt, men det står i forhold til hvor populært produktet er, sier Nina Horn Hynne. Foto: Meny Vis mer

- Dette er jo en mye solgt vare i norsk dagligvare, så da er det heller ikke overraskende at vi får flere reaksjoner når vi gjør endringer, enn nå vi gjør endringer i mindre varekategorier, sier hun til Dagbladet.

Hun viser til at det er viktig å ta tak i de største og viktigste varene om det skal monne når de tar grep for å gjøre maten vi kjøper sunnere.

- Det nytter ikke å kutte i «kantsortimentet» dersom vi skal få til endringer som virkelig monner. Det er derfor vi har valgt å relansere bestselgeren fra Bremykt. Endringer innebærer en stor årlig reduksjon i mengden mettet fett.

Også produsenten Fjordland har også fått noen henvendelser i etterkant av relanseringen i høst.

- Vi har fått henvendelser fra forbrukere, likevel ikke mange sammenliknet med hvor mange beger vi selger av Bremykt hver dag, sier Aarvold.

- Større utbytte av å kutte rødt kjøtt

Ifølge Karoline Steenbuch, fagansvarlig kosthold og ernæring i Grete Roede, gir det en liten gevinst å bytte til den mykere varianten med mer rapsolje.

RØDT KJØTT: Vil du kutte mengden mettet fett er det enkleste grepet å spise mindre rødt kjøtt, sier Karoline Steenbuch. Foto: Grete Roede
RØDT KJØTT: Vil du kutte mengden mettet fett er det enkleste grepet å spise mindre rødt kjøtt, sier Karoline Steenbuch. Foto: Grete Roede Vis mer

- Begge smørtypene har omtrent samme innhold av det sunne fettet, mens de mykere varianten har litt mindre innhold av mettet fett.

Steenbuch Lied forklarer at selv om forskjellen er bare på fem gram per 100 gram Bremykt, og en porsjonssmør veier cirka fem gram, så er smør et produkt man bruker jevnlig, og mange spiser flere brødskiver hver dag.

Det er likevel ikke det viktigste grepet man tar for å kutte mettet fett.

- Om man ønsker å kutte ned å mengden mettet fett i kosten, får man mye større utbytte av å redusere inntaket av rødt kjøtt og fete meieriprodukter som man inntar større mengder av, som melk, yoghurt, ost og rømme samt fete dressinger, samt oljer og margariner som har en bedre fettsyresammensetning enn smør. Det beste er om andelen mettet fett er lavere enn andelen enumettet og flerumettet fett.