SMILER IGJEN: TV-kokken Bård Greni har lært mye av å gå konkurs. Foto: NTB Scanpix
SMILER IGJEN: TV-kokken Bård Greni har lært mye av å gå konkurs. Foto: NTB ScanpixVis mer

Åpen om den økonomiske krisa:

TV-kokken Bård Greni tilbake etter den vonde tida: - Føler meg glad igjen når jeg våkner

TV-kokken oppe av bølgedalen etter konkurs.

Han var på farta konstant, lagde mat for flere tusen mennesker samtidig uder VM på ski, deltok i TV 2-programmet Fingrene av Fatet, skrev kokebok, var matkonsulent for det offentlige og påtok seg stadig større oppdrag gjennom firmaet Urban Foods. Så gikk det galt.

- Jeg var for tidlig ute med kortreist og økologisk mat - og tok for dårlig betalt. Slik analyserer kokken Bård Greni (47) sin egen matsuksess, som endte med konkurs i 2015.

TESTER: Bård Greni har deltatt på en rekke mattester for Dagbladet. Her er det svensk bacon som skal bedømmes. Foto:John T. Pedersen
TESTER: Bård Greni har deltatt på en rekke mattester for Dagbladet. Her er det svensk bacon som skal bedømmes. Foto:John T. Pedersen Vis mer
«Jeg ville bare gjemme meg, jeg følte meg så liten» Bård Greni om konkursen

Så tidlig som i 2005, da han startet Urban Foods, besluttet han å jobbe utelukkende med økologiske og kortreiste råvarer. Å ta nok betalt av sine egne kunder, klarte han ikke.

GODT HUMØR: Bård Greni er tilbake etter en personlig krise.
GODT HUMØR: Bård Greni er tilbake etter en personlig krise. Vis mer

- Jeg skulle bevise at det gikk an å drive økologisk. Det slet meg ut, sier han.

Selv om han fikk opp volumet, og på det meste omsatte for 14 millioner kroner årlig, med opptil 250 mennesker på jobb samtidig, endte det i mageplask for Østfold-kokken.

- Jeg meldte selv inn firmaet til oppbud, forteller Greni til Dagbladet.

Tilbake for fullt

Nå er kokken tilbake for fullt, med nytt firma, riktige priser og faste samarbeidsavtaler, blant annet om matkurs i samarbeid med matkjeden Jacob's sin avdeling på Majorstua. Det betyr stabile inntekter og god nattesøvn.

- Jeg føler meg glad igjen når jeg våkner, sier kokken, som etter konkursen opplevde en personlig krise.

- Jeg visste at jeg ikke hadde lurt noen. Jeg hadde snarere store beløp utestående, likevel var alt svart, forteller han.

STORMØTE: Bård Greni og Stig Julsen (t.v.) jobbet for Gastronomisk institutt da legendariske Paul Bocuse dukket opp og ville bli servert norsk røykelaks...
STORMØTE: Bård Greni og Stig Julsen (t.v.) jobbet for Gastronomisk institutt da legendariske Paul Bocuse dukket opp og ville bli servert norsk røykelaks... Vis mer

Grenis plan var å ta opp nye lån og håpe at ting ordnet seg. Det ble han frarådet. Konkursen ble en voldsom belastning og milliontap for ham selv personlig.

- Jeg følte meg så liten, ville egentlig bare gjemme meg, forteller han.

«Jeg skar ned dyra og kvernet kjøttet sjøl, brød meg ikke om penger» Bård Greni etter konkursen

Greni har siden konkursen «downsizet» betydelig, og satser nå primært på virksomhet rundt egen person. Kostbare lokaler, dyrt utstyr og firmabiler er borte. Han han ingen på lønningslista, leier bare inn hjelpere til større arrangementer.

Årets likning viser at Greni har en grei årslønn og at firmaet går i pluss. Det er han fornøyd med. Han skal ikke opp i toppskiktet blant kokkene.

Navn Inntekt Skatt Formue
Bård Greni279 030102 1010
Jan Vardøen7 467 5192 411 50818 889 754
Tom Victor Gausdal4 334 3541 356 5185 684 057
Bent Stiansen4 195 3381 408 70814 601 104
Eyvind Hellstrøm3 116 7071 076 0010
Arne Brimi2 306 993754 53717 827 179

- Jeg skal drive bra og sunt, ikke mer, sier han.

Kontroll på økonomien

Hans råd til andre er å oppsøke fagfolk, særlig om de er som ham; «kreative, kunstneriske, godtroende og lite opptatt av penger»,

- Jeg jobber nå tett med regnskapsfører og revisor, og har kontroll, sier den populære kokken, som også har gjort seg bemerket gjennom matreportasjer i Dagbladet.

Hans slakt av sykehjemsmaten i Halden i fjor vakte oppsikt landet rundt. I år noterte Dagbladets team at slakten har ført til forbedringer.

Fredrikstadkokken er mye brukt som konsulent. Han tok fagbrevet på Holmenkollen Park Hotel og jobbet på anerkjente restauranter i USA, Frankrike, Italia, Malaysia og Thailand før han ble kjøkkensjef på Solsiden restaurant og konsulent ved Gastronomisk Institutt i Oslo.

Siden han for 13 år siden startet Urban Foods i hjembyen, har han vekslet mellom å være cateringkokk, matkonsulent. kokebokforfatter og TV-kokk.

Lært mye

Hans største lærdom av konkursen er at man må kjenne godt etter hva man ønsker for seg selv - og følge planen.

- Jeg måtte finne ut hvordan jeg ønsket min hverdag, hvordan jeg skulle beholde «passion» og samtidig oppnå økonomiske resultater, sier han.

Greni ønsket både å drive med mat og miljøvern og har nå et matsvinnprosjekt med Fredrikstad kommune. Samtidig strømmer matoppdragene inn, denne gang til priser tilpasset innkjøpspris og arbeidsmengde.

LIVSSTIL: Bård Greni (29) - i dag 47 år gammel - hadde reist jorda og lært gourmetmat. Her holder han matkurs for nordmenn i Oslo.


Foto Espen Rasmussen
LIVSSTIL: Bård Greni (29) - i dag 47 år gammel - hadde reist jorda og lært gourmetmat. Her holder han matkurs for nordmenn i Oslo. Foto Espen Rasmussen Vis mer

- Jeg har brent veldig for det jeg har trodd på. Jeg skar ned dyra og kvernet kjøttet sjøl, brød meg ikke om penger. Det ble en kostbar lærepenge. Nå må jeg våge å tro at det skal fortsette. Det tar litt tid å vende seg til at går bra til slutt.

-