Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Vi testet maten i studentkantina, i fengsel og på sykehjem i Halden:

TV-kokken Bård sjokkert: Fengsels­maten får terningkast fem, sykehjemsmaten får stryk

Kokk Bård Greni: - Skam dere, politikere.

NEDSLÅENDE PÅ SYKEHJEMMET: Kokk Bård Greni lurer på om det er mulig å gi terningkast null til pølsene, makaronistuingen og potetene. Makaronistuingen står oppført som « grønnsak» på dagens meny.
NEDSLÅENDE PÅ SYKEHJEMMET: Kokk Bård Greni lurer på om det er mulig å gi terningkast null til pølsene, makaronistuingen og potetene. Makaronistuingen står oppført som « grønnsak» på dagens meny. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Er det mulig å gi terningkast null? spør Bård Greni og skyver tallerkenen med pølser, poteter og makaronistuing fra seg. De eneste fargeklattene på tallerkenen på Halden sykehjem er to striper ketchup og sennep.

Dagbladet har den siste tiden besøkt flere institusjoner for eldre og inntrykket er langt på vei det samme (krever innlogging).

- Om man ikke er redd for å bli gammel fra før, er denne maten grunn til å bli livredd, sier Greni.

Den kjente kokken, som har vært med i en rekke tv-produksjoner som Fingrene av fatet på TV2, ble med Dagbladet for å teste maten en helt tilfeldig dag på tre offentlige institusjoner.

Senere i dag vil en rekke rikspolitikere kommentere Dagbladets funn, og gi sine reaksjoner.

- Jeg jobbet på sykehjem for 30 år siden. Maten var helt lik da, sier matjournalist Aase Dotterud.

Hvem spiser best?

Hvem spiser best, de innsatte i fengsel, beboerne på et sykehjem eller studentene på en høgskole?

Vi dro til Østfold en fredag i august for å teste.

Vi spiste samme middag som de innsatte i Halden fengsel, vi spiste dagens rett i studentkantina på Høgskolen i Østfold, avdeling Remmen ved Halden, og middag på korttidsavdelingen på Halden sykehjem.

Fengselet soleklar vinner

Forskjellen mellom sykehjemsmaten på den ene siden - og maten i studentkantina og fengselet er som natt og dag akkurat denne dagen.

- Når spiste politikerne et måltid på sykehjem sist, spør Greni.

I fengselet fikk vi skikkelig god fårikål. På Høgskolen møtte vi delikat salatbar og mange gode smaker. På Halden sykehjem fikk vi lyst til å snu i døra. Vekk fra den innestengte lukta og den triste maten som har som eneste misjon å være vomfyll.

Vi er ikke i tvil. De spiser best i fengselet.

HALDEN SYKEHJEM

SYKEHJEMSMIDDAGEN: Kjøttpølse i smeltet smør, poteter og makaronistuing, slik retten leveres hjem som abonnement for eldre.
SYKEHJEMSMIDDAGEN: Kjøttpølse i smeltet smør, poteter og makaronistuing, slik retten leveres hjem som abonnement for eldre. Vis mer
SERVERT: Maten varmes opp og anrettes på avdelingen, her på tallerken med sennep og ketchup. Makaronistuingen har liten eller ingen smak, potetene smaker gammelt, persillen er brun, pølsene tørre og smaker dårlig.
SERVERT: Maten varmes opp og anrettes på avdelingen, her på tallerken med sennep og ketchup. Makaronistuingen har liten eller ingen smak, potetene smaker gammelt, persillen er brun, pølsene tørre og smaker dårlig. Vis mer

Meny: Kjøttpølser med smeltet smør, makaronistuing og kokte poteter. Dessert: Et beger rislunsj fra Tine

Testpanelet:

- Å fytti rakkern, dette var vondt. Pølsa må være den billigste på markedet, makaronistuingen minner om en melklump. Hadde dette blitt servert andre steder, ville det blitt ramaskrik. Men de eldre er så høflige, sier Bård Greni.

- Jeg får vondt inni meg. Dette er bare trist, sier matjournalist Aase Dotterud.

- Hvis du serverer dette, har du ikke høye ambisjoner. Makaronistuingen står markert som «grønnsak». Det kunne like godt stått ketchup, for den har jo tomat. Menyen utover i uka byr på diffuse grønnsaker som «bukettblanding». Hva er det?

SYKEHJEMMET: Halden sykehjem ligger i Kjærlighetsstien i grønne omgivelser utenfor sentrum av byen. Kjærlighet til mat savnet vi.
SYKEHJEMMET: Halden sykehjem ligger i Kjærlighetsstien i grønne omgivelser utenfor sentrum av byen. Kjærlighet til mat savnet vi. Vis mer
FÅ KLAGER: Avdelingsleder Beate Andersen på korttidsavdelingen på Halden sykhjem mener at de fleste beboerne er fornøyd med maten.
FÅ KLAGER: Avdelingsleder Beate Andersen på korttidsavdelingen på Halden sykhjem mener at de fleste beboerne er fornøyd med maten. Vis mer

Begge ville fortvilt om deres nærmeste hadde fått et slikt mattilbud.

GRØNNSAKER I TEORIEN: Ja, grønnsaker er sunt. Vår rett på sykehjemmet hadde makaronistuing, på menyen markert som grønnsak..
GRØNNSAKER I TEORIEN: Ja, grønnsaker er sunt. Vår rett på sykehjemmet hadde makaronistuing, på menyen markert som grønnsak.. Vis mer

- Her bor mange som kommer rett fra sykehus. De skal komme til krefter, ikke bli tappet for energi. Hvor er grønnsakene, spør Greni og kårer desserten fra Tine til måltidets «høydepunkt»

Hadde man puttet alt i en grateng, spandert noen grønnsaker og ost på toppen, eller bare lagt pølsa i en suppe, ville det smakt bedre, mener panelet.

Vi får i ettertid informasjon om at denne retten er populær og har lokal tilknytning. For vårt testpanel endrer det lite. Maten smaker ikke godt.

Sykehjemmets kommentar: Dere var ekstra uheldig med menyen i dag. Beboerne får vanligvis grønnsaker og variert kost. Mange får ønskekost, og mange sier at maten er god. En del legger på seg mens de er her. Vi jobber for å flytte middagen fra 12.30 til 15.30, det ville mange satt pris på.

HØGSKOLEN I ØSTFOLD, AVDELING REMMEN, HALDEN

Meny: BBQ spareribs med maisstuing og stekte poteter. Et beger salat fra salatbaren

Pris: Subsidiert pris for studenter. Mat etter vekt. 37 kroner for middels porsjon dagens rett, salat etter vekt.

STUDENTMAT: - Dette er mat ungdom liker, sier kokk Bård Greni. Spareribs får tommel opp, potetene og maisstuingen trekker ned. Salatbaren er rikholdig og full av friske grønnsaker. Det sikrer fireren.
STUDENTMAT: - Dette er mat ungdom liker, sier kokk Bård Greni. Spareribs får tommel opp, potetene og maisstuingen trekker ned. Salatbaren er rikholdig og full av friske grønnsaker. Det sikrer fireren. Vis mer

Testpanelet:

- Spareribsen smaker som den skal, selv om den ikke kan sammenliknes med spareribs fra grill, sier Greni, som mener små justeringer ville løftet studentmaten flere hakk.

Begeret med frisk salat trekker opp. Grønnsakutvalget er imponerende, presentasjonen i disken god. Potetene ser fristende ut, men er skuffende slappe. Maisstuingen er for løs med lite kremete konsistens.

- Jeg føler ikke at jeg spiser noe sunt, sier Dotterud om stuingen som er litt klissete og for søt. Hva med litt chili eller curry for å piffe opp, spør hun.

GODE SMAKER: Varmretten har svakheter, men studentkantina byr på gode smaker i trivelig miljø. Kantina får mer enn godkjent av vårt testpanel.
GODE SMAKER: Varmretten har svakheter, men studentkantina byr på gode smaker i trivelig miljø. Kantina får mer enn godkjent av vårt testpanel. Vis mer

Salatbaren sikrer fireren på terningen. Dressingene smaker også godt.

Studentkantinas kommentar: Vi selger 250 kilo salat om dagen og er ikke forbauset over at dere likte salatbaren. Jo mer vi selger, jo lettere er det å utvide antall grønnsaker.

Vi skjønner innvendingen mot potetene og maisstuingen. Vi har ikke jevnet stuingen eller spedd den med fløte fordi vi må ta hensyn til studenter med glutenallergi og laktoseintoleranse.

HALDEN FENGSEL

MAT BAK MURENE: Noen innsatte klager på maten, de fleste er fornøyd. Det har de grunn til, mener vårt testpanel.
MAT BAK MURENE: Noen innsatte klager på maten, de fleste er fornøyd. Det har de grunn til, mener vårt testpanel. Vis mer

Meny: Fårikål med poteter

Testpanelet:

Bård Greni: - Overraskende godt! Dette er kvalitet. Ekte mat som smaker hjemmelaget. Jeg hadde gjerne spist to porsjoner. Og kunne laget denne selv.

- Hadde jeg sittet inne og fått servert denne fårikålen, ville det vært en god dag i fengselet, supplerer Aase Dotterud.

KVALITET: Overraskende godt, mener testpanelet om fårikålen i Halden fengsel.
KVALITET: Overraskende godt, mener testpanelet om fårikålen i Halden fengsel. Vis mer

Maten i fengselet er tilberedt på eget kjøkken, sous vide, av ansatte og innsatte i fellesskap. Retten er balansert og ikke for salt.

Kjøttet er riktig kokt og servert uten bein og slintrer, noe som gir følelse av luksus. Potetene er passe kokt. Litt fratekk for lite lite kål og litt for få hele pepperkorn. Men, dette er bare pirk.


Fengselets kommentar: Vi gjør vårt ytterste for å få det beste ut av de råvarene og økonomiske rammene vi har. Straffen for de innsatte ligger i frihetsberøvelsen, ikke i maten. Vi serverer samme mat til de innsatte som i de ansattes kantine og får gode tilbakemeldinger. Men, det er klart, sitter du i 14 år, er det ikke til å komme bort fra at man kan bli lei.

BLITT GODE: - Vi var ikke så gode da fengselet var nytt, men nå får vi det til, sier kjøkkensjef Eva Marie Måreid i Halden Fengsel. Fårikål og taco er blant de innsattes favorittretter.
BLITT GODE: - Vi var ikke så gode da fengselet var nytt, men nå får vi det til, sier kjøkkensjef Eva Marie Måreid i Halden Fengsel. Fårikål og taco er blant de innsattes favorittretter. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!