<strong>- FORFERDELIG:</strong> Tv-kokken Jamie Oliver er svært misfornøyd med statsminister Theresa Mays siste forslag. EAT-konferansen i Stockholm i fjor. Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix
- FORFERDELIG: Tv-kokken Jamie Oliver er svært misfornøyd med statsminister Theresa Mays siste forslag. EAT-konferansen i Stockholm i fjor. Foto: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix Vis mer

Jamie Oliver får støtte fra Norge:

Tv-kokken Jamie Oliver går hardt ut mot Theresa May like før valget. Nå får han norsk støtte

Statsministeren ønsker å fjerne gratis skolemat for barn og unge. Det får Oliver til å koke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den kjente og kjære kokken Jamie Oliver er en forkjemper for god mat og helse hjemme i Storbritannia, der det denne uka er valg.

Slik som ofte skjer under valgkamp, dukker det opp forskjellige saker som kjempes for. Noen har gode ideer, andre har ikke fullt så gode ideer.

Hva man kan si om statsministeren i England, Theresa May, sitt siste påfunn, er det nok mange meninger om. Men Jamie Oliver er mildt sagt ikke fornøyd med statsministeren for øyeblikket.

May ønsker nemlig å fjerne skolelunsjen for alle skolebarn, som i dag er et gratis tilbud til barn på barneskolenivå i England. Isteden ønsker de konservative å tilby lunsj til de aller fattigste elevene fra første- til tredjeklasse, samt gratis frokost til elevene. Det høres kanskje ikke så ille ut, men Jamie Oliver er forbanna over forslaget.

- Det er forferdelig. Theresa May kommer til å angre på det, sa Oliver i et intervju med britiske Channel 4 News før helga, gjengitt av The Guardian.

<strong>VIL FJERNE GRATIS SKOLELUNSJ:</strong> Storbritannias statsminister, Theresa May, ønsker å endre lunsjtilbudet til barn og unge. Foto: REUTERS / Hannah McKay / NTB Scanpix
VIL FJERNE GRATIS SKOLELUNSJ: Storbritannias statsminister, Theresa May, ønsker å endre lunsjtilbudet til barn og unge. Foto: REUTERS / Hannah McKay / NTB Scanpix Vis mer

Vil spare 7500 kroner per elev

Kokken fortalte at en av de største sykdomsutgiftene i England i dag, er type 2-diabetes samt plager og sykdommer knyttet til dietter.

- Dette spores tilbake til barndommen. Det skjer ikke i voksenlivet. Sånn jeg ser det, er det skolen som skal være foran i kampen mot overvekt og plager og sykdommer knyttet til dietter, sier Oliver i intervjuet.

Han fortalte at han ikke er interessert i politikk, ettersom han har jobbet med barns helse sammen med statsministere fra både Labour og de konservative.

- Ikke ta fra barna

De konservative hevder de vil spare 650 pund i året per elev, altså rundt 7500 norske kroner, på å fjerne den gratis skolematen.

- Hvis du snakker med Mark Carney (banksjef i Bank of England, journ. anm.) og menneskene på høyeste nivå av økonomi, med Oxford og Cambridge universitetene på økonomisk modellering av folkehelsen og kostnadene på dårlig helse, vil det være det beste valget for pengene dine. Ikke ta fra barna, ikke ta fra lærerne, sier Oliver.

Kokken publiserte ifølge The Guardian et blogginnlegg etter at Mays forslag ble kjent torsdag kveld, der han skrev om overvekt i England.

- Overvekt har ikke skjedd over natta. Vi har alle hørt sjokkerende fakta at en av fire britiske voksne er sykelig overvektige, og at hver tredje britiske barn som går ut av barneskolen er overvektig eller sykelig overvektig. Likevel fortsetter vi å gå inn i denne krisen, med øynene vidåpne, selv med den påvirkningen det har på helsa vår, de offentlige tjenestene og økonomien, skrev Oliver.

- Endringer må skje sakte

Oliver har fått støtte i England, men nå får kokken også støtte fra Norge. Annechen Bahr Bugge, forsker ved forbrukerforskningsinstituttet SIFO, sier til Dagbladet at det vil bli en utfordring dersom gratis skolelunsj fjernes i England.

- Det er en stor endring (å fjerne skolelunsjen), og det å endre måltidsvaner må skje sakte, sier Bugge.

Hun tror det kan virke drastisk å fjerne hele skolemattilbudet, men siden det er gratis-aspektet som forsvinner, vil nok mange velge å lage matpakka selv, mens andre vil betale egenandelen.

I motsetning til i England, er vi her hjemme vant med å ha med oss matpakke på skolen. Det gjør at det også er vanskeligere å sammenlikne de to nasjonene mot hverandre.

- Her i Norge har veldig mange med seg matpakke på skolen så godt som hver dag. Den norske matpakka er også overraskende godt likt. Den er sunn, smaker godt og er billig. Ideen om at foreldre ikke gir barne ordentlig mat kobles faktisk til omsorgssvikt, sier Bugge og forklarer at over halvparten av den norske befolkningen spiser matpakke.

- Varm lunsj gir deg viktigere næringsstoffer

Birger Svihus, professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), forteller at lunsj for barn er svært viktig.

<strong>- VIKTIG MED VARM LUNSJ:</strong> Professor i ernæring, Birger Svihus, sier varm lunsj kan bidra til at man får i seg viktige næringsstoffer.
- VIKTIG MED VARM LUNSJ: Professor i ernæring, Birger Svihus, sier varm lunsj kan bidra til at man får i seg viktige næringsstoffer. Vis mer

Men selv om om det er viktig med et sunt og variert kosthold for barn - og voksne - mener Svihus den viktigste fordelen med gratis lunsj for de engelske skolebarna er en helt annen.

- Det viktigste er at alle får samme lunsj, og om lunsjen er varm erstatter den for eksempel et brødmåltid. Dette vil bidra til at man får i seg mer viktige næringsstoffer og mindre fetende energi, som fra sukker og stivelse, sier Svihus til Dagbladet.

Les også:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer