Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Lege lovpriser «House of Cards»-stjernas sjokoladefavoritt: - En super kombinasjon!

TV-stjernas smarte sjokoladefavoritt

Når skuespilleren Robin Wright alias Claire Underwood i House of Cards skal kose seg med noe godt, gjør hun et smart valg, mener ernæringsekspertene vi har spurt.

MAKT OG INTRIGER: Kevin Spacey og Robin Wright alias Frank og Claire Underwood i Netflix-serien «House of Cards». Femte runde med det maktglade paret starter på en skjerm i nærheten av deg den 30. mai. Foto: AFP/NTB Scanpix
MAKT OG INTRIGER: Kevin Spacey og Robin Wright alias Frank og Claire Underwood i Netflix-serien «House of Cards». Femte runde med det maktglade paret starter på en skjerm i nærheten av deg den 30. mai. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «House of Cards»-tilhengere over hele verden teller ned til neste ukes premiere på sesong fem av det populære og kritikerroste Netflix-dramaet med handling fra det politiske miljøet i Washington D.C.

MAKT OG INTRIGER: Robin Wright alias Claire Underwood i Netflix-serien «House of Cards». Foto: AFP/NTB Scanpix
MAKT OG INTRIGER: Robin Wright alias Claire Underwood i Netflix-serien «House of Cards». Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

Tirsdag 30. mai åpnes igjen dørene til Det hvite hus, og det er klart for enda mer utspekulert maktspill med de to populære rollefigurene Frank (Kevin Spacey) og Claire Underwood (Robin Wright) i spissen.

«I love that woman. I love her more than sharks love blood.» Frank Underwood, «House of Cards», episode 1, sesong 1

Den prisbelønte skuespilleren Robin Gayle Wright (51), kjent fra såpeoperaen Santa Barbara og fra filmer som «Forrest Gump», «The Princess Bride» og «The Girl with the Dragon Tattoo», spiller en av nøkkelrollene i det intrigefylte dramaet.

SUNT: Mørk sjokolade og blåbær fungerer bra sammen, sier ernæringsekspertene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
SUNT: Mørk sjokolade og blåbær fungerer bra sammen, sier ernæringsekspertene. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Sunn kombinasjon

I et intervju med magasinet US Weekly forteller Wright at hun både løper, løfter vekter og driver med yoga for å holde seg i form. Hun avslører også at det aller beste hun vet når hun skal kose seg med noe søtt, er blåbær trukket med mørk sjokolade. Et meget smart valg, skal vi tro ernæringsekspertene Dagbladet har vært i kontakt med.

- Dette er en sunn og god kombinasjon, bekrefter Tanja Kalchenko, som er overlege ved Oslo Universitetssykehus, Ullevål, og leder for foreningen Helsepersonell for plantebasert kosthold.

- Både blåbær og mørk sjokolade er rike på mikronæringsstoffer, fiber og sunne plantestoffer, som for eksempel antioksidanter. Blåbær og sjokolade har også lav glykemisk indeks, som gjør betyr at blodsukkeret stiger sakte. Dette er gunstig.

C-vitaminer, sink og jern

- Blåbærenes C-vitaminer og fruktsyrer gjør at sink og jern som finnes i kakaobønner og i mørk sjokolade tas mye bedre opp i tarmen. Dermed bidrar kombinasjonen til bedre utnyttelse av næringsstoffene, sier Kalchenko.

GRØNT LYS: - En super kombinasjon, fastslår overlege Tanja Kalchenko, om blåbær og sjokolade.
GRØNT LYS: - En super kombinasjon, fastslår overlege Tanja Kalchenko, om blåbær og sjokolade. Vis mer

Overlegen anbefaler alle å spise blåbær, men understreker at selv om mørk sjokolade er sunt, kan det være lurt å være bevisst hvor mye man spiser, siden den inneholder en del kalorier.

- Supert alternativ

Cathrine Ø. Frisvold, ernæringsfaglig rådgiver ved Opplysningskontoret for frukt og grønt, berømmer i likhet med legen skuespillerens valg av søtsaker.

- Blåbær og mørk sjokolade er en deilig kombinasjon. Bærene bidrar med kostfiber og viktige plantestoffer, og mørk sjokolade har høyt innhold av kakao, noe som gjør den til et supert alternativ til melkesjokoladen. Dette er både sunn og god snacks, sier Frisvold.

GOD SNACKS: - En uslåelig kombinasjon, mener Cathrine Ø. Frisvold om skuespillerens foretrukne, søte snacks. 
GOD SNACKS: - En uslåelig kombinasjon, mener Cathrine Ø. Frisvold om skuespillerens foretrukne, søte snacks.  Vis mer

Hun bemerker at frukt og mørk sjokolade passer spesielt godt sammen, fordi smakene utfyller hverandre.

- Dyp, mørk sjokoladesmak og frisk frukt er en uslåelig kombinasjon, synes Frisvold.

Kakebloggerens favorittkombinasjon

En av Norges største kakebloggere, Kristine Ilstad fra bloggen Det søte liv, er også svært begeistret for kombinasjonen sjokolade og blåbær. Hun bruker alle typer sjokolade sammen med blåbær i kakene sine.

KAKEBLOGGER: Kristine Ilstad baker gjerne med sjokolade og bær. Foto: Christina Børding
KAKEBLOGGER: Kristine Ilstad baker gjerne med sjokolade og bær. Foto: Christina Børding Vis mer

- Alle typer sjokolade og blåbær smaker veldig godt sammen, og er noe jeg bruker ofte.

- Jeg har prøvd ut kaker med både hvit og mørk sjokolade, med godt resultat. Sjokoladekake med blåbær og Daim er for eksempel en veldig populær kake på Det søte liv, forteller Ilstad.

- Min konfektkake med hvit sjokolade og blåbær kan også kan lages med mørk sjokolade, men da er det lurt å droppe sitronen.

En av kakebloggerens personlige favoritter er sjokoladepavlova med solbærsyltetøy, dekket med masse blåbær.

Foretrekker du å gjøre som Robin Wright, og heller spise rene blåbær trukket med sjokolade? Da kan du enkelt lage dette i eget kjøkken, ved å smelte mørk sjokolade i vannbad. Stikk en tannpirker i hvert bær, dypp bærene i sjokoladen og la dem stivne på et ark aluminiumsfolie.

GJØR DET SELV: Dypp bærene i smeltet sjokolade. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
GJØR DET SELV: Dypp bærene i smeltet sjokolade. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ:

Stor test: Dette blåbærsyltetøyet er aller best

Prøv en ekstra sunn dessert: Sjokolade- og avokadomousse

Hele Norges coronakart