Verdens første vegancruise til Norge 2017:

Tyskerne skulle lansere en verdensnyhet innen mat, men ble tatt på senga av Hurtigruten

Mattilbudet blir mer og mer viktig på cruisebåtene. 

 HIVER SEG PÅ VEGANBØLGEN: I det stille har Hurtigruten forberedt seg på å tilby et bredt spekter av veganmat til passasjerene. - Dette er et tillegg til de vanlige menyene. Er du glad i kjøtt eller fisk, får du selvfølgelig det også, sier produkt- og hotelldirektør Thomas Westergaard i Hurtigruten. Fra 1.februar får du  tre-retters veganmenyer på alle skip. Foto: TRYM IVAR BERGSMO
 HIVER SEG PÅ VEGANBØLGEN: I det stille har Hurtigruten forberedt seg på å tilby et bredt spekter av veganmat til passasjerene. - Dette er et tillegg til de vanlige menyene. Er du glad i kjøtt eller fisk, får du selvfølgelig det også, sier produkt- og hotelldirektør Thomas Westergaard i Hurtigruten. Fra 1.februar får du  tre-retters veganmenyer på alle skip. Foto: TRYM IVAR BERGSMO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Velkommen ombord til verdens første vegancruise, lokker Vegan Travel. Det tyske reisebyrået inviterer i september på en kjernesunn båttur fra England over Nordsjøen og videre opp langs norske fjorder.

- Ha, ha, velkommen etter, sier produkt- og hotelldirektør Thomas Westergaard i Hurtigruten.

VEGANBØLGE: Hurtigrutens egne kokker har med litt ekstern hjelp utviklet de 11 tre-retters veganmenyene som tilbys på alle skip fra 1. februar.  Råvarene varierer med sesong, og skal være så kortreiste som mulig. Foto: TRYM IVAR BERGSMO
VEGANBØLGE: Hurtigrutens egne kokker har med litt ekstern hjelp utviklet de 11 tre-retters veganmenyene som tilbys på alle skip fra 1. februar.  Råvarene varierer med sesong, og skal være så kortreiste som mulig. Foto: TRYM IVAR BERGSMO Vis mer

- Kanskje de skulle samarbeidet med oss i stedet for å chartre eget cruiseskip?

Hemmelig satsing

I all hemmelighet har Hurtigruten kastet seg på veganbølgen.

- En megatrend, et kjempepotensiale, folk legger om kostholdet verden over, sier Westergaard.

Det tyske cruiseinitiativet ser han ikke som noen trussel, snarere som en bekreftelse på at Hurtigruten er på rett vei.

1. februar lanserer båtselskapet 11 tre-retters veganmenyer, en meny for hver seiliingsdag på den klassiske rundturen fra Bergen til Kirkenes og tilbake.

Menyen består av retter inspirert av områdene båten seiler gjennom, og i så stor grad som mulig av kortreiste lokale råvarer

Vegantilbudet er et tillegg til de vanlige menyene i matsatsingen Norway’s Coastal Kitchen. Kjøtt og fisk skal være tilgjengelig for dem som ønsker det. Over 80 prosent av all mat om bord er i dag norskprodusert, det meste levert lokalt langs ruta.

Dagbladet har sniktittet på menyene, som blant annet kan friste med bulgur-og linsesalat, gryter og supper, vegansk osteburger og veganske pannekaker.

Til dessert vil det blant annet vanke marinerte jordbær og grillet vannmelon med vegansk vaniljeis, sort pepper og mynte.

Menyen gir også innføring i råvarenes rolle i norsk og internasjonal mathistorie.

Hjelp fra veganblogger

FARGERIKT: Hva kokkene vil friste passasjerene med på vegancruiset fra England er foreløpig ukjent. Det holder ikke med suppe og salat. Kanskje heller polentaburger, som på bildet.Foto: Sam Stadener/PRESSENS BILD
FARGERIKT: Hva kokkene vil friste passasjerene med på vegancruiset fra England er foreløpig ukjent. Det holder ikke med suppe og salat. Kanskje heller polentaburger, som på bildet.Foto: Sam Stadener/PRESSENS BILD Vis mer

Flere selskaper har den siste tiden prøvd seg med vegantilbud, blant annet Narvesen, som i høst lanserte veganpølser i samarbeid med pølseprodusenten Leiv Vidar og tre veganbloggere.

VEGANER VS VEGETARIANER

Veganere spiser: Ingenting som har levd eller som kommer fra dyr. Ingen typer kjøtt, meieriprodukter, egg eller honning. Veganere er strengere på ting som ikke er mat: dyretesting, ikke bruke ull, silke eller lær og ikke dyreprodukter i for eksempel sminke, sko og vesker.

Vegetarianere spiser: Ingenting som har levd. Altså verken rødt kjøtt, hvitt kjøtt, fisk eller insekter etc. Noen vegetarianere spiser ikke egg, andre spiser meieriprodukter.

Hurtigruten har også søkt inspirasjon hos en veganblogger. Mari Hult har vært fødselshjelper og inspirator, mens en ernæringsfysiolog har kvalitetssikret næringsverdien i menyene, som ellers er utarbeidet av Hurtigrutens egne kokker.

-Vi er spente. Testperioden har gitt gode tilbakemeldinger, men man vet aldri. Dette er nybrottsarbeid, sier Westergaard i Hurtigruten. Han har aller mest tro på retten «rødbeter a la Bourguignon», en gryte med bakte rødbeter, byggryn, gulrøtter, rødløk og gresskarkjerner.

Heller vegan enn vegetar

Å lage et vegetartilbud ble vurdert, men Hurtigruten fant fort ut at det var like greit å gå «all in» og satse vegansk.

Skal du lykkes med et vegantilbud, holder det ikke med noen flere supper og salater Ragnhild Silkoset, BI- professor

-Mange veganere føler at de ikke blir tatt seriøst. Vi vil vise at det gjør vi, sier Westergaard.

Mari Hult er glad for at Hurtigruten har gått så grundig til verks.

-Dette er menyer ikke bare for veganere, men for alle som har lyst å prøve å spise litt grønnere, sier hun i en kommentar.

VEGANKONSULENT: Veganblogger og kokebokforfatter Mari Hult er blant dem som har hjulpet Hurtigruten inn i veganverdenen. Foto: MARTIN LARSEN
VEGANKONSULENT: Veganblogger og kokebokforfatter Mari Hult er blant dem som har hjulpet Hurtigruten inn i veganverdenen. Foto: MARTIN LARSEN Vis mer

Bi-professor: Spennende

Ragnhild Silkoset, professor og Dean Executive ved institutt for markedsføring ved Handelshøyskolen BI synes satsingen er spennende.

- Jeg liker omfanget. Skal du lykkes med et vegantilbud, holder det ikke med noen flere supper og salater. Elleve tre-rettere forteller at de satser, sier Silkoset.

Hun er usikker på hvor stort dette vil bli, og oppfordrer til å følge nøye med på hele verdikjeden, slik at man ikke ender med å kaste masse mat. Alt i alt tror hun ikke Hurtigruten vil tape på initiativet.

- Dette kan gi mye, men krever små investeringer. Satsingen begrenser seg til nye leverandører, annen mat og omlegging på kjøkkenet, sier hun.

Sunn mat i vakker natur

Verden er stor, vegantilbudet er lite. Kom til oss og «sail away the vegan way», skriver Vegan Travel Ltd, som har base i Münster i Tyskland, men har representasjon i England og USA og henvender seg internasjonalt med nettsider på engelsk og tysk.

Som Norgesvenn og veganer høres Hurtigruten ut som noe for meg Dirk Bocklage,  leder av Vegan Travel Ltd, Tyskland 

Hurtigrutens tilbud blir selskapet kjent med da Dagbladet ringer.

- Er det virkelig sant, sier Dirk Bocklage, direktør i og en av gründerne i selskapet.

Bocklage opplyser at cruiset appellerer til yngre mennesker og selger greit i England og USA, mens tyskerne generelt bestemmer seg nærmere avreise.

- Jeg er ganske sikker på at vi kommer til å fylle opp skipet innen avreise i september, sier han.

Etter å ha sammenliknet sitt tilbud som omfatter mange ulike veganrestauranter på ett cruiseskip mot en veganmeny blant annen mat på Hurtigruten, konkluderer han med at Hurtigruten har en annen tilnærming og ikke er noen trussel.

- Men veldig gledelig at de gjør dette. Som Norgesvenn og veganer høres Hurtigruten ut som noe for meg, sier han.

-Jeg utelukker ikke et framtidig samarbeid.

Prisene på det ukelange vegancruiset til Vegan Travel fra England varierer fra rundt 7000 norske kroner til 22000 kroner pr. person. Helpensjon, veganprodukter til hud og hår og veganmatkurs får du på kjøpet.

Et tilsvarende cruise med Hurtigruten vil ligge på 10-15000 kroner, avhengig av lugartype.

BETER:Rødbeter og andre beter står sentralt i de nye rettene på Hurtigruten. En rødbetgryte ligger an til å bli ny publikumsfavoritt, viser testperioden. Foto: NTB SCANPIX 
BETER:Rødbeter og andre beter står sentralt i de nye rettene på Hurtigruten. En rødbetgryte ligger an til å bli ny publikumsfavoritt, viser testperioden. Foto: NTB SCANPIX  Vis mer

Vegansk vin

Også vinen på verdens første vegancruise skal være hundre prosent vegansk.

Vin er laget av druer, vil du kanskje si. Riktig, men vin klarnes ofte med animalske produkter, som gelatin, eggehvite og melkeprotein.

Hurtigruten har foreløpig holdt seg til veganske maten.

VEGANVIN: på verdens første vegancruise er også vinen vegansk. så langt går ikke Hurtigruten - ennå.  Foto: NTB SCANPIX
VEGANVIN: på verdens første vegancruise er også vinen vegansk. så langt går ikke Hurtigruten - ennå.  Foto: NTB SCANPIX Vis mer

- Om folk vil ha vegansk vin, skal de få det, men vi ser an etterspørselen, sier Freddy S. Bruu, direktør for mat og drikke i Hurtigruten.

NYE TIDER: Grønn mat ombord, grønn natur utenfor. De kjøttfrie alternativene har nådd båttrafikken til sjøs. Foto: Bård Løken / NN / Samfoto
NYE TIDER: Grønn mat ombord, grønn natur utenfor. De kjøttfrie alternativene har nådd båttrafikken til sjøs. Foto: Bård Løken / NN / Samfoto Vis mer

På tyskernes vegancruise er alt 100 prosent vegansk. Du vasker håret i vegansk shampo og skulle du ønske deg en paraplydrink idet båten glir ut Geirangerfjorden får du piña coladaen med plantebasert krem.

Internasjonal trend

Så streng, eller gjennomført, er den veganske verdenen. Mange er skeptiske til veganere, som tar avstand fra alt animalsk både i mat og for eksempel klær og vesker.

Dagbladets matskribent og forfatter av «Den store kjøttkokeboka», Andreas Viestad, har ved flere anledninger gått ut mot veganbevegelsen, som han mener går altfor langt.

Kommer for fullt

Vegetarmat er ikke desto mindre trendy. At veganmat kommer for fullt, blir mer og mer tydelig.

Redaktør Lena Ilkjaer i den anerkjente nordiske restaurantguiden The White Guide pekte nylig ut veganmat som en av tydeligste nye trendene.

Hun viser blant annet til at Sverige har fått sin første veganfastfood-kjede og at båten mellom Sverige og Finland har fått egen veganmeny.

MER GRØNT I VENTE: Redaktør Lena ilkjaer i The White Guide spår enda mer veganmat.  Foto: THE WHITE GUIDE
MER GRØNT I VENTE: Redaktør Lena ilkjaer i The White Guide spår enda mer veganmat.  Foto: THE WHITE GUIDE Vis mer

Kjøttfrie restauranter blir mer og mer vanlig, også i Norge.

Grønnsakvinden feier også over luksusrestaurantene.

Ifølge Lena Ilkjaer kan vi vente oss mer grønt og mindre kjøtt på menyen, også på michelinrestauranter. Kjøtt vil i større grad bli brukt som garnityr, mens grønnsakene får spille hovedrollen.

Professor Silkoset på BI er mer betenkt.

-Jeg ser på veganbølgen som en trend, og trender går ofte fort over. Folk blir lei. Noen hardbarkede fortsetter, men mange vil nok falle fra etterhvert, sier hun.

VEGANMAT: Bønner, gulrøtter,  chili og lime kan være typiske ingredienser i et veganmåltid. Foto Christine Olsson /NTB  SCANPIX 
VEGANMAT: Bønner, gulrøtter,  chili og lime kan være typiske ingredienser i et veganmåltid. Foto Christine Olsson /NTB  SCANPIX  Vis mer

Veganuar hele året

Det tyske reisebyrået Vegan Tours ble startet 2013 og har til nå tilbudt luksus-vegancruise på europeiske elver. Nå er båten MS Columbus med plass til 775 passasjerer hyret inn for selskapets første cruise til havs. Cruiset til Norge starter ikke overraskende i England, der hundretusener har gått over til et plantebasert kosthold.

Mange veganere rekrutteres nå i januar, da kjendiser og vanlige folk årlig tar en veganuary.

Brad Pitt er blant de mange kjente ansiktene som har frontet veganerbevegelsen.

VEGANER: Brad Pitt er en av mange kjendiser som har frontet veganerbevegelsen. Foto: NTB SCANPIX    
VEGANER: Brad Pitt er en av mange kjendiser som har frontet veganerbevegelsen. Foto: NTB SCANPIX     Vis mer

Stadig flere gjør veganuar til å et permanent valg, også i Norge, hvor det skjer en markant endring. Mange blir fleksitarianere, mange legger om helt.

Veganbloggerne rapporterer om fulle hus på veganmatkurs, og økende etterspørsel etter veganjulemat som vegisterkaker og soyaribbe.

VM i kokkekunst med vegetarmat

Om noen dager, når verdensmesterskapet i kokkekunst går av stabelen i Lyon i Frankrike, blir Bocuse d'Or for første gang arrangert med en tallerkenrett bestående bare av vegetarmat.

Norske Christopher Davidsen, nummer to i europamesterskapet i Budapest 2016, ligger nå i hardtrening for å vise at han er best i verden, også uten kjøtt og fisk.

På tallerkenen til finalistene vil det i år utelukkende ligge frukt, grønnsaker, korn, frø eller belgfrukter.

VEGETAR-BOCUSE: Når Norges representant i kokke-VM, Christopher W. Davidsen, skal i ilden i Lyon i slutten av måneden, blir det i stor grad med grønnsaker. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VEGETAR-BOCUSE: Når Norges representant i kokke-VM, Christopher W. Davidsen, skal i ilden i Lyon i slutten av måneden, blir det i stor grad med grønnsaker. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Les også:

Nå kommer de kjøttfrie restaurantene

Solgte mer Oumph! kjøtterstatning enn Grandiosa i lanseringsuka

- Kjøttfri? Jøss. Denne pølsa er jo kjempegod.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer