Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kjøkkenuhell for det norske laget til Bocuse d'Or 2017:

Ukjent drama før kokke-VM i Lyon

Fikk finger i oppskjærermaskinen

SATSER ALT: Norges kandidat i Bocuse d'Or, Christopher Davidsen er på plass i Lyon, hvor han er klar for å gi alt. Håvard Werkland (t.v) hadde et dramatisk kjøkkenuhell før jul, men er noe klar for VM. Laget skal i år tilberede kylling, sjømat og veganmat. Det norske teamet er det samme som under Europamesterskapet i Ungarn i fjor, da bildet ble tatt. Til høyre coach og tidligere bronsevinner iBocuse d'Or, Gunnar Hvarnes. Foto: Attila Kisbenedek/ NTB SCANPIX
SATSER ALT: Norges kandidat i Bocuse d'Or, Christopher Davidsen er på plass i Lyon, hvor han er klar for å gi alt. Håvard Werkland (t.v) hadde et dramatisk kjøkkenuhell før jul, men er noe klar for VM. Laget skal i år tilberede kylling, sjømat og veganmat. Det norske teamet er det samme som under Europamesterskapet i Ungarn i fjor, da bildet ble tatt. Til høyre coach og tidligere bronsevinner iBocuse d'Or, Gunnar Hvarnes. Foto: Attila Kisbenedek/ NTB SCANPIX Vis mer

- Det kunne gått skikkelig galt, sier Gunnar Hvarnes, coach for Norges team i kokke-VM, som starter i morgen og går over to dager i den franske byen i Lyon.

Norges kandidat, Christopher Davidsen, og hans assistent Håvard Werkland skal i ilden i morgen tidlig. Norge er en av favorittene til en seier i den prestisjefylte konkurransen. Et uhell før jul kunne satt laget alvorlig tilbake.

Blodig alvor

UHELL: Møtet med oppskjærermaskinen ble smeretefullt for Håvard Werkland, commis på det norske laget . Werkland kunne mistet billetten til kokke-VM, hadde det gått verre. Foto: Fredrik Ringe
UHELL: Møtet med oppskjærermaskinen ble smeretefullt for Håvard Werkland, commis på det norske laget . Werkland kunne mistet billetten til kokke-VM, hadde det gått verre. Foto: Fredrik Ringe Vis mer

Episoden Hvarnes forteller om skjedde på øvingskjøkkenet på et hotell utenfor Sandnes rett før jul.

På noen sekunder ble kjøkkenet forandret fra en arbeidsplass med alt under kontroll til et sted der assistent (commis) Håvard Werkland vred seg i smerte.

- Han skulle bare skjære opp noe. Så skjedde det. Oppskjærermaskinen tok en bit ytterst på tommelen, forteller Hvarnes.

Hvarnes og Davidsen utførte førstehjelp etter beste evne til de fikk legehjelp.

Med profesjonell hjelp har det gått bra for Werkland, som for tre år siden gikk til topps i NM for kokkelærlinger, ble beste commis i Årets kokk 2015 og siden har gjort seg bemerket internasjonalt da han og Davidsen kapret sølv i kokke-EM i fjor.

- Håvard er tøff. Etter noen dager var han tilbake, klar til å gi alt, forteller Hvarnes.

Werkland lagde en periode mat med tett hanske. En del av tommelen vil ikke bli som før, men såret er grodd og funksjonaliteten som den skal.

«Hemmelig »smaksbombe

Mens Davidsen i fjor lå søvnløs på grunn av den for ham ukjente elvefisken stør, er han i år mer komfortabel med ingrediensene - og har omfavnet årets store utfordring med entusiasme.

For første gang i Bocuse-historien skal deltakerne i år servere en tallerkenrett med bare grønnsaker.

Bocuse d'Or går rett på veganmeny, slik mange gjør i 2017, uten å ta veien om en vegetarmeny. Det betyr at det stilles strengere krav. Ikke noe på tallerkenen skal ha vært i befatning med dyr.

NORSKE SMAKER: For første gang i historien skal deltakerne presentere en rett med bare vegetariske ingredienser. Norges Christopher Davidsen satser på rotfrukter og den ukjente ingrediensen purreløkkjerne. Foto: Fredrik Ringe
NORSKE SMAKER: For første gang i historien skal deltakerne presentere en rett med bare vegetariske ingredienser. Norges Christopher Davidsen satser på rotfrukter og den ukjente ingrediensen purreløkkjerne. Foto: Fredrik Ringe Vis mer

Et annet krav er at retten skal ha nasjonal identitet. For Norges vedkommende har det resultert i at retten blant annet består av jordskokk, nepe, skorsonerrot, pluss purreløk-kjerne, en ingrediens de færreste har smakt.

- Purreløk-kjerne er nesten en hemmelig ingrediens. Vi bruker den innerste delen av purreløk som har overvintra. Dette er mat som ofte kastes. Vi har funnet en måte å behandle den på som gjør den både crispy og utrolig smaksrik. Kjernen smaker litt purre og litt asparges, forteller Hvarnes.

SAMSTEMT: Fra 8 til 17 timer daglig har de øvd sammen, assistent Håvard Werkland (t.v) og Norges kandidat Christopher Davidsen. Her fra fjorårets EM i Ungarn, der de kom på andre plass. Foto: AFP/ATTILA KISBENEDEK 
/NTB SCANPIX
SAMSTEMT: Fra 8 til 17 timer daglig har de øvd sammen, assistent Håvard Werkland (t.v) og Norges kandidat Christopher Davidsen. Her fra fjorårets EM i Ungarn, der de kom på andre plass. Foto: AFP/ATTILA KISBENEDEK /NTB SCANPIX

Vis mer

4000 timer på kjøkkenet

Det norske teamet har i alt tilbragt 4000 timer sammen før morgendagens konkurranse, som kan bety enormt for Christopher Davidsens videre karriere, og i beste fall sikre Norge to gull på rad.

Under kokke-VM i Lyon i 2015 gikk Ørjan Johannessen fra Bekkjarvik utenfor Bergen av med seieren. Han er altså regjerende verdensmester inntil onsdag ettermiddag.

Den prestisjefylte konkurransen arrangeres annethvert år, med EM i mellomåret for kandidatene fra Europa. De beste herfra går videre til Bocuse d'Or i Lyon, den gjeveste kokkekonkurransen i verden.

Høydetrening

Både Werkland og Davidsen er uvanlig sterke, fysisk og mentalt, mener coach Gunnar Hvarnes, som har vært Årets kokk i Norge to ganger og fikk bronse i Bocuse d'Or Lyon i 2011. Hvarnes mener teamet har forbedret seg mange hakk siden sølvmedaljen i EM i Budapest fjor.

- Alle de tingene vi irriterte oss over i Budapest, alt fra mat til logistikk, har vi gjort noe med, sier han.

FARLIG KONKURRENT: 
Sveriges representant i Bocuse d'Or, Alexander Sjögren, er blant deltakerne som kan gjøre det godt, ifølge norske toppkokker. Også Frankrike, Finland, Ungarn og USA kan true Norges vinnersjanser. Foto: Anders Wiklund / TT NTB SCANPIX
FARLIG KONKURRENT:  Sveriges representant i Bocuse d'Or, Alexander Sjögren, er blant deltakerne som kan gjøre det godt, ifølge norske toppkokker. Også Frankrike, Finland, Ungarn og USA kan true Norges vinnersjanser. Foto: Anders Wiklund / TT NTB SCANPIX Vis mer

Det norske teamet er nå på plass i Lyon. Siste prøvesmaking og full gjennomkjøring av menyen skjedde lørdag på hotellet til stjernekokken og tidligere Bocuse-vinner Regis Marcon i fjellene utenfor Lyon.

Her har teamet ligget i «høydetrening» omgitt av en heiagjeng av tidligere Bocus d'Or deltakere. På det vinterstengte hotellet har både Kjartan «Masterchef» Skjelde, Ørjan Johannessen og Norges Bocuse-dommer, Lars Erik Underthun, smakt.

Imponert

Eyvind Hellstrøm prøvesmakte noen dager før avreise fra Norge og er enda mer imponert nå enn før avreisen til Ungarn i fjor.

- Jeg ser vesentlig framgang. Smaksbildet er mer harmonisk og Christopher har fine presentasjoner, sier Hellstrøm til Dagbladet. Han forsikrer at han ikke har vært i nærheten av å kjefte, bare gitt vennskapelig råd. Et av dem var å vurdere en annen vin i sausen.

Mindre pepperrot

Også stjernekokken Marcon og hans familie har fått VM-menyen servert.

FAVORITT: Christopher W. Davidsen jublet etter at han ble Årets kokk i Mathallen i 2015 og gikk videre til EM i Ungarn i fjor. Om to dager kan han bli verdensmester i kokkekunst i Lyon. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
FAVORITT: Christopher W. Davidsen jublet etter at han ble Årets kokk i Mathallen i 2015 og gikk videre til EM i Ungarn i fjor. Om to dager kan han bli verdensmester i kokkekunst i Lyon. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- De var svært begeistret. Vi fikk tommel opp. Den eneste innvendingen var innslaget av pepperrot i sausen. Vi ble rådet til å tone ned denne smaken. For dommere fra den andre siden av jorda kan smaken bli for kraftig, forteller Hvarnes.

Vinnersjanser

Etter sølvmedaljen i fjor er Davidsen en av favorittene i årets konkurranse. Hvarnes tror han har gode vinnersjanser.

-Det er ikke mer jeg kan gjøre, heller ikke teamet. Knapt noen kokk har lagt større arbeidsinnsats i forberedelsene enn Christopher. Stemningen er rolig og fokusert og Christopher er en perfeksjonist. Har han en god dag, kan det bli gull for Norge.

Les også:

Gift med årets kokk: Må nok skifte navn til Davidsen etter dette

Ørjan vant kokke-VM

Norge skal starte med et brak

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling