IMPONERER: Testerne fra The White Guide har i år latt seg imponere både i Tromsø og i andre byer nord for Trondheim. Hvor høyt Eva-Linda og Espen Ramnestedt på nye restaurant Smak i Tromsø scorer, får vi vite i kveld når den nye utgaven av guiden lanseres. Foto: Restaurant Smak
IMPONERER: Testerne fra The White Guide har i år latt seg imponere både i Tromsø og i andre byer nord for Trondheim. Hvor høyt Eva-Linda og Espen Ramnestedt på nye restaurant Smak i Tromsø scorer, får vi vite i kveld når den nye utgaven av guiden lanseres. Foto: Restaurant SmakVis mer

Ny nordisk restaurantguide, The White Guide:

Ukjent restaurantperle overrasker i ny kåring: - Noe av det beste jeg har smakt i Norge, sier ekspert

Fantastisk mat stadig lenger nord.

(Dagbladet): - Så utrolig hyggelig, sier Espen Ramnestedt, eier og kjøkkensjef på restaurant Smak i Tromsø.

Imponerte The White Guide

Han har akkurat fått høre at inspektøren fra The White Guide Nordic kaller maten på Smak «et av de beste måltidene jeg har spist på restaurant det siste året».

Inspektøren røper overfor Dagbladet at restaurant Smak er en av de høyeste nykommerne i Norge.

- Hadde den ligget i Oslo, ville den vært en av hovedstadens beste, sier han.

I fjor var det den lille sushirestauranten Sabi Omakase i Stavanger som ble den store sensasjonen. Den til da ukjente restauranten ble ranket på linje med Maaemo (tre stjerner i Michelinguiden) og gikk rett inn på lista over Nordens beste restauranter.

Siden da har Sabi Omakase kapret en stjerne i Michelinguiden og åpnet i Oslo.

Kanskje blir Nord-Norge den store vinneren når den den fjerde utgaven av spiseguiden White Guide Nordic presenteres i kveld. 200 journalister er samlet i København for å overvære offentliggjøringen av lista.

BETER OG SOPP: Syltet, bakt og fermentert bete med posjert kveite, trøffel og kantarell, slik den serveres på restaurant Smak i Tromsø. Foto: SMAK
BETER OG SOPP: Syltet, bakt og fermentert bete med posjert kveite, trøffel og kantarell, slik den serveres på restaurant Smak i Tromsø. Foto: SMAK Vis mer

Hvor mange poeng restaurant Smak - og 340 andre restauranter får, er fremdeles en godt bevart hemmelighet. Hvilke restauranter som har fått plass i guiden, er derimot allerede offentliggjort.

I fjor kom fem norske restauranter nord for Trondheim med i spiseguiden. Ingen av dem nådde opp til kategorien Masters Level eller Global Masters Level. Nå tyder mye på at Nord-Norge og Svalbard er i ferd med å bryte denne barrieren.

- Mye er på tur til å skje her i nord, sier Espen Ramnestedt, som selv heier på restaurant Umami i Harstad.

Høyt nivå

Kai Lyche, redaktør for den nordiske matguiden i Norge, og en av flere testere, besøkte restaurant Smak noen uker etter åpningen i mars. Han lot seg imponere av maten, servicen, lokalet og stemningen i Skippergata i Tromsø.

- Det nærmeste du kommer nord-norsk gjestfrihet på restaurant, sier han om spisestedet med 28 plasser rundt et åpent kjøkken.

The White Guide-redaktøren berømmer også Mathallen i Tromsø, Umami i Harstad, Nyt i Bodø (i de tidligere lokalene til Smak) og to restauranter på Svalbard.

- Jeg ser en veldig bra utvikling i Nord-Norge. Unge, dyktige kokker flytter tilbake til landsdelen og det åpnes flere restauranter med personlighet og egenart, sier redaktøren, som også tilskriver den gode utviklingen økningen i antall helårsturister.

Mer folkelig guide

The White Guide, opprinnelig en svensk guide, som senere er blitt utvidet til Norden, er en mer folkelig guide enn den franske Michelinguiden. The White Guide har med steder som Geilo, Sandefjord og Bekkjarvik og har aldri begrenset seg til storbyer. Guiden besøker over 800 restauranter hvert år.

Den nordiske guiden som lanseres i dag omfatter de 341 beste restaurantene i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island, Færøyene og Grønland.

I alt 94 norske restauranter ble testet denne gang. 65 kom med i guiden, som i år har lagt lista høyere for de norske restaurantene, mye fordi det i Norge har vært restaurantboom og nivået er blitt merkbart høyere. For å komme med i årets guide må restaurantene score minst 67 poeng, mens grensen i fjor var 60 poeng. Full oversikt over hvilke restauranter som er med i årets guide finner du her