Sabi Omakase i Stavanger til topps i The White Guide 2017:

Ukjent Stavanger-restaurant rankes på nivå med Maaemo

Tre norske restauranter blant Nordens 30 beste i ny nordisk guide. To av dem ligger i Stavanger.

UKJENT PERLE: Den lille restauranten Sabi Omakase i Stavanger er ukjent for nordmenn flest. Den har plass til noen få gjester og serverer sushi slik det gjøres på eksklusive japanske restauranter. Restaurantens rangering på nivå med trestjerners michelinrestauranten Maeemo er den største nyheten i årets utgave av den nordiske spiseguiden The White Guide. Foto: Sabi Omakase
UKJENT PERLE: Den lille restauranten Sabi Omakase i Stavanger er ukjent for nordmenn flest. Den har plass til noen få gjester og serverer sushi slik det gjøres på eksklusive japanske restauranter. Restaurantens rangering på nivå med trestjerners michelinrestauranten Maeemo er den største nyheten i årets utgave av den nordiske spiseguiden The White Guide. Foto: Sabi Omakase Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I den nye utgaven av den nordiske restaurantguiden The White Guide rangeres den bittelille Stavanger-restauranten Sabi Omakase som en av Norges tre beste restauranter - og en av Nordens 30 beste.

KULINARISK KOMET:  Folk står i kø for å delta i det tre timer lange  måltidet, for det meste sushi, i regi av den filippinske sushikokken Roger Asakil Joya i Stavanger. I oktober fikk spisestedet omtale i London Eater. Foto: SABI SUSHI
KULINARISK KOMET:  Folk står i kø for å delta i det tre timer lange måltidet, for det meste sushi, i regi av den filippinske sushikokken Roger Asakil Joya i Stavanger. I oktober fikk spisestedet omtale i London Eater. Foto: SABI SUSHI Vis mer

Ikke hørt om den? Det har de færreste. Den eksklusive japansk-norske restauranten har 12 sitteplasser og ble startet i fjor.

Stavanger har ikke bare Gladmatfestivalen og området rundt noen av Norges dyktigste gårdbrukere. Byen slår knock-out på Oslo i den nye guiden.

Den tredje restauranten i toppkategorien er Re-Naa i Stavanger, Norges eneste michelinrestaurant utenfor Oslo.

The White Guide er opprinnelig en svensk spiseguide som første gang kom ut i 2005 og regnes som Sveriges ledende på området. Siden 2014 har den vært utvidet med en en nordisk utgave. Årets guide ble offentliggjort i Stockholm ettermiddag.

Sensasjonell plassering

SABI-MAT: Slik ser maten ut på Sabi Omakase, flaggskipet til sushikjeden Sabi. Sabi Omakase vil nå utvide til andre norske byer. Foto: SABI OMAKASE
SABI-MAT: Slik ser maten ut på Sabi Omakase, flaggskipet til sushikjeden Sabi. Sabi Omakase vil nå utvide til andre norske byer. Foto: SABI OMAKASE Vis mer

At den ukjente Stavanger-restauranten blir ranket på samme nivå som Maaemo (tre stjerner i Michelinguiden) er nærmest en sensasjon.

- Det er en utrolig sterk prestasjon å posisjonere seg så høyt på listen etter å ha vært åpen så kort tid, sier redaktør av The White Guide Nordic, Lena Ilkjaer til Dagbladet.

HOLDER KOKEN: Restaurant Maaemo ligger fortsatt på topp, med to Stavanger-restauranter hakk i hæl. Foto: DAGBLADET
HOLDER KOKEN: Restaurant Maaemo ligger fortsatt på topp, med to Stavanger-restauranter hakk i hæl. Foto: DAGBLADET Vis mer

- De kaller oss Nordens beste sushirestaurant. Vi er «heilt øvegidde», dette hadde vi ikke sett komme, sier daglig leder og gründer Njål Gaute Solland, som sammen med den filippinske sushikokken Roger Asakil Joya og eksterne investorer startet Sabi Omakase i 2015 . Joya har tidligere jobbet på asiatiske topprestauranter og på Alex Sushi i Oslo.

Solland er stolt av at Norges to beste restauranter, ifølge spiseguiden, ligger i Stavanger, og at de er inne på topp 30-lista i Norden, men aller mest fornøyd med at de har klart å formidle det som er tanken bak maten og stedet.

- De har sett oss og forstått oss. Det føles fantastisk. Vi er veldig glade og stolte nå, sier han.

STOLT SUSHIGRÛNDER: Njål Gaute Solland står sammen med andre gründere bak sushikjeden Sabi Sushi. Sabi Omakase er kjedens storsatsing, som han nå får uttelling for . Foto ANDERS HUSA
STOLT SUSHIGRÛNDER: Njål Gaute Solland står sammen med andre gründere bak sushikjeden Sabi Sushi. Sabi Omakase er kjedens storsatsing, som han nå får uttelling for . Foto ANDERS HUSA
Vis mer

Restaurantens konsept er å lage sushivarianter slik det gjøres på eksklusive restauranter i Japan, sushi som ikke tidligere er servert i Norden. Kokkene bruker flere dager i uka på å jakte på råvarer.

Her finner du for eksempel laks fra Tromsø, tunfisk fra Egersund, fjell­ørret fra Hardanger - og akkar med wasabi.

Omakase er japansk og betyr «jeg stoler på deg». De som kommer de tre dagene i uka restauranten er åpen, må stole på kokken. Noe a la carte finnes ikke, bare en smaksmeny til 1295 kroner. Anmelderne har stort sett trillet seksere, og kalt restauranten en reise verdt. Restauranten fikk også nylig omtale i London Eater i Storbritannia.

Nedrykk for Statholdergaarden

Statholdergaarden, Oslo-restauranten som har hatt Michelin-stjerne helt siden 1998, var i fjor på The White Guides liste over Nordens 30 beste i fjor, men er i år ikke ranket i toppklassen, såkalt Global Masters Level.

Av 40 mulige poeng for maten har Statholdergaarden i år fått 32 poeng, like mange som Lysverket i Bergen, Arakataka, Pjoltergeist, Bokbacka, Le Benjamin og Sentralen i Oslo.

- Jeg synes først og fremst det er hyggelig at de to Stavanger-restaurantene får honnør. Det er to utrolig spennende spisesteder, som jeg dessverre ikke har spist på ennå, men som står på listen min, sier mesterkokken Bent Stiansen, innehaver av Statholdergaarden.

Om egen plassering har han følgende kommentar:

-Vi må bare stå på og gjøre vårt for å få fornøyde kunder og utvikle produktet vårt.

Redaktør Lena Ilkjaer i The White Guide mener Norge er inne i en restaurant-boom der tilbudet blir bredere og nivået stadig høyere.

- Svensker og dansker vil oppdage at de kan reise til Norge for å spise, sa hun til Dagbladet før dagens lansering.

16 nye norske

Hele 16 nye norske restauranter er blant de 325 restaurantene i den nye guiden. Mange av de norske nykommerne ligger i Oslo, men du finner dem både i større og mindre norske byer - og på landsbygda.

Astral, Sentralen, Kamai, Bass, Kolonialen, Bokbacka, Le Benjamin og Happolati er noen av de nye restaurantene som anbefales i Oslo.

Underskogen av restauranter å regne med i Norge er stor. Michelin-restauranten Kontrast i Oslo og Trondheimsrestauranten Credo (av mange tippet som Norges neste Michelin-restaurant) er blant dem som scorer høyt også i The White Guide.

Dagbladets anmeldere kalte sitt besøk på Kontrast en smaksopplevelse i særklasse.

Maeemo tredje best i Norden

OPPUNDER TOPPEN: Mikael Svensson, kjøkkensjef og eier av restaurant Kontrast i Oslo, ble belønnet med en stjerne i Michelinguiden tidligere i år. Også The White Guide berømmer restauranten, som er noen får poeng unna topp-tre-restaurantene i Norge. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
OPPUNDER TOPPEN: Mikael Svensson, kjøkkensjef og eier av restaurant Kontrast i Oslo, ble belønnet med en stjerne i Michelinguiden tidligere i år. Også The White Guide berømmer restauranten, som er noen får poeng unna topp-tre-restaurantene i Norge. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

På lista over Nordens 30 beste ligger norske Maeemo på tredjeplass, etter de to svenske restaurantene Esperanto i Stockholm og Fäviken Magasinet i Järpen i Sverige. Re-Naa ligger på 25. plass, mens Sabi Omakase kapret 26.plassen,sammen med svenske Omakase Köttslöjd og Falsled Kro Millinge, i Danmark.

Med unntak av en finsk restaurant og en fra Færøyene er det svenske og danske restauranter som dominerer topplista.

DE 30 BESTE RESTAURANTENE I NORDEN

De 30 beste restaurantene i Norden ligger på det The White Guide kaller Global Masters Level. Noen av dem er blant verdens aller beste spisesteder. Det første tallet etter restaurantnavnet viser til score på maten, hvor 40 poeng er det høyest oppnåelige. Det siste tallet er restaurantens score totalt.

1. ESPERANTO Stockholm, Sverige 40/94
2. FÄVIKEN Magasinet Järpen, Sverige 39/96
3. MAAEMO Oslo, Norge 39/94
4. GERANIUM København, Danmark 38/95
KADEAU KØBENHAVN København, Danmark 38/95
6. GASTROLOGIK Stockholm, Sverige 38/92
7. OAXEN KROG Stockholm, Sverige 38/91
RESTAURANT AOC København, Denmark 38/91
9. DANIEL BERLIN KROG I SKÅNE TRANÅS Skåne Tranås, Sverige 38/90
10. KONG HANS KÆLDER København, Danmark 37/93
11. MIELCKE & HURTIGKARL København, Danmark 37/91
SØLLERØD KRO Holte, Danmark 37/91
13. ALCHEMIST København, Danmark 37/90
PM & VÄNNER Växjö, Sverige 37/90
SLOTSKØKKENET / DRAGSHOLM SLOT Hørve, Danmark 37/90
16. RESTAURANT KOCH Aarhus, Danmark 37/89
17. KOKS KIRKJUBØUR, Færøyene 37/87
18. RESTAURANG VOLLMERS Malmö, Sverige 37/86
19. OPERAKÄLLAREN Stockholm, Sverige 36/93
20. KOKA Gøteborg, Sverige 36/91
21. FREDERIKSHØJ Aarhus, Danmark 36/90
STUDIO København, Danmark 36/90
23. ADAM/ALBIN Stockholm, Sverige 36/89
24. KADEAU BORNHOLM Aakirkeby, Danmark 36/88
25. RE-NAA Stavanger, Norge 36/86
26. FALSLED KRO Millinge, Danmark 36/85
OMAKASE KÖTTSLÖJD Stockholm, Sverige 36/85
SABI OMAKASE Stavanger, Norge 36/85
29. ASK Helsinki, Finland 36/84
30. TI TRIN NED Fredericia, Danmark 36/83

Kilde: The White Guide Nordic 2017

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer