Enorme forskjeller på pølsene:

Unngå pølsefella: De er like gode, men den ene har halvparten av kaloriene

Skal du ha pølse på bensinstasjonen, styr unna denne.

PØLSE PÅ BENSER'N: En saftig ostepølse med bacon, dressing og sprøstekt løk kan lett friste på vei til hytta. Vil du være på den litt sunnere siden, er det derimot andre alternativer som kan være et bedre valg, som pølsa til venstre. (Foto: Jenny Mina Rødahl / Dagbladet)
PØLSE PÅ BENSER'N: En saftig ostepølse med bacon, dressing og sprøstekt løk kan lett friste på vei til hytta. Vil du være på den litt sunnere siden, er det derimot andre alternativer som kan være et bedre valg, som pølsa til venstre. (Foto: Jenny Mina Rødahl / Dagbladet) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er lett å drukne i usunne tilbud på bensinstasjoner hvor du kan få alt fra tre boller for prisen av én, til pølse- eller burgermeny med gratis brus.

- Jeg har ennå til gode å se tilbud på de sunne matvarene, sier Karoline Steenbuch Lied, kostholdsrådgiver i Grete Roede.

Hennes tips er å bestemme seg for hva du skal kjøpe før du går inn på bensinstasjonen.

- På den måten blir du ikke blendet av alle tilbudene og tar et usunt valg. Å være skrubbsulten når du går inn på bensinstasjonen er heller ikke det lureste. Da frister duften av nybakte boller eller saftige pølser, sier Lied.

Den sunneste pølsa

Vil du være på den litt sunnere siden, er det beste alternativet du kan gå for en wienerpølse eller en grillpølse i lompe med ketchup, agurkmiks, og eventuelt rå løk i stedet for sprøstekt løk, ifølge klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik.

Kaloririk veimat

Kalorier i én pølse:

 • Wienerpølse: 141
 • Ostepølse: 174
 • Krydderpølse: 154
 • Ostepølse med bacon: 350
 • Hamburgergrill: 214
 • Løkpølse: 303

Kalorier i én lompe eller ett brød:

 • Pølsebrød (Hatting): 135
 • Lompe (Aulie): 45

Kalorier i 20 gram tilbehør:

 • Stekt løk (Hoff): 19
 • Rå løk: 6
 • Agurkmiks (Nora): 17
 • Rekesalat (Denja): 70
 • Potetsalat (Denja): 50
 • Kalorier i 20 gram dressing
 • Søt sennep (Bergbys): 50
 • Vanlig pølsesennep (Idun): 34
 • Ketchup (Idun): 19
 • Ketchup uten sukker (Idun): 8
 • Hot Dog Dressing (Idun): 67

Kilde: Grete Roede

- Da har du et magert alternativ fra pølsedisken. Dette måltidet vil gi deg rundt 200 kalorier, og kan være et greit mellommåltid på farta av og til. Har du valget om å velge kylling eller kalkun-pølse, er det ofte et bra valg da det er en annen type fett i disse pølsene, sier hun.

Ved å velge smartere kan du redusere mengden av kalorier, men uten tap av smak.

- En lompe inneholder bare halvparten så mange kalorier som et pølsebrød. Går du imidlertid for pølsebrød, velg gjerne grovt pølsebrød for da får du også med fiber. Utover det, gir saus uten tilsatt sukker tre ganger mindre sukker. Rå løk er sunnere enn stekt løk, sier Lied.

Ifølge Lied, trenger en person som veier mellom 70 og 90 kilo bare å gå i 30 minutter eller jogge i 20 minutter for å forbrenne dette. Men fordi det er lite grønnsaker i et pølsemåltid, kan det være en fordel å variere av og til og heller velge en salat, mener hun.

«Versting-pølsa»

Skal du kose deg skikkelig, er «versting-pølsealternativet» en ostepølse med bacon, i brød, med stekt løk, rekesalat, ketchup og søt sennep, samt en lompe over i tillegg, ifølge Skjølsvik.

VERSTING: Ostepølse med bacon i brød og med rekesalat, søt sennep, toppet med sprøstekt løk, er noe av det ernæringsekspertene kaller "versting-pølsa". Dette blir fort mange kalorier, og er langt fra det beste valget på bensinstasjoner. (Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet)
VERSTING: Ostepølse med bacon i brød og med rekesalat, søt sennep, toppet med sprøstekt løk, er noe av det ernæringsekspertene kaller "versting-pølsa". Dette blir fort mange kalorier, og er langt fra det beste valget på bensinstasjoner. (Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet) Vis mer

- Da har du spist en liten middag eller stor lunsj. Totalt vil en slik meny gi mellom 600-700 kalorier, sier hun.

Lied er enig i at verstingen er bacon-ostepølsa med alt ekstra tilbehør, som fort blir kaloririkt.

- For å forbrenne kaloriene etter å ha spist baconpølsa, må en person med vekt mellom 70 og 90 kilo gå i én time eller jogge i 40 minutter, legger hun til.

Mange kalorier å spare

Vil du være på den sunne siden bør du tenke over hvilken pølse du velger og hvilket tilbehør, mener Skjølsvik.

- Wienerpølse eller vanlig grillpølse er blant de magreste alternativene, framfor eksempelvis baconpølse og ostepølse. Lompe gir færre kalorier enn brød, faktisk cirka halvparten, sier hun, og fortsetter:

- Av tilbehør er rå løk, augurkmiks og ketchup de beste alternativene om du vil ta et bevisst valg. Majonessalater som potetsalat og rekesalat og hotdog-dressing bidrar med mange ekstra kalorier, så vil du velge sunt, er det lurt å begrense bruken av dette.

Det er ofte gode tilbud på pølser, som «en wiener for en tier», at du får med brus på kjøpet, eller «2 pølser til prisen av 1». Da er det viktig å tenke over om man virkelig trenger påfyll når du står foran pølsedisken, mener Skjølsvik.

Sunne tips på bensinstasjonen

 • Man bør være klar over at det er mange feller å gå i, samtidig som det er mange kalorier å spare, så lenge man er litt bevisst.
 • Ved å velge ostepølse med tilbehør risikerer du å få i deg dobbelt så mange kalorier sammenlignet med en enkel grill- eller wienerpølse.
 • Ikke la deg lure av tilbud der du får en gratis brus som del av menyen. Velg alltid vann som tørstedrikk!

Kilde: Karoline Steenbuch Lied

- En ostepølse med bacon og mye ekstra tilbehør, vil tilsvare en stor lunsj eller liten middag for mange. Om dette da bare er en liten snack på vei til hytta, eller på vei hjem fra jobb, før du skal spise middag, vil det by på et ekstra stort kaloriinntak den dagen, sier hun.

Et råd er å kombinere pølsevalget med noe annet av det litt mer sunnere slaget, for eksempel en wienerpølse eller grillpølse i lompe med tilbehør og en pakke snacks-gulrøtter eller litt salat ved siden av, mener Skjølsvik.

- Husk at selv om du kan få med deg en brus på kjøpet, inkluderer som regel dette tilbudet også vann. En ekstra halv liter med sukret brus øker kaloriregnskapet med 220 kalorier, noe som kan bli null om du velger vann, som også er den anbefalte tørstedrikken, avslutter hun.

- Kundene skal få ostepølse om de vil det

Jeanette Amara er senior kategorisjef for Mat & Kaffe i Circle K. Hun sier at bensinstasjonen tilrettelegger for at kundene deres skal kunne ta lettere og sunnere valg også innenfor pølsekategorien.

- Derfor tilbyr vi mindre pølser som wienerpølser på 55 gram og «snackgrill» på 90 gram for kunder som er opptatt av porsjonskontroll. Det er også disse pølsene som har en fast pris, og ligger en del under det øvrige pølsetilbudet vårt. I tillegg har vi lansert pølser under navnet «Ekte Håndverk» der vi har fokus på å øke kjøttinnholdet. Disse pølsene har 75 prosent kjøttinnhold der det vanligvis ligger på 60-65 prosent, sier Amara, og fortsetter:

- Kundene skal få ostepølse med bacon toppet med potetsalat dersom de ønsker det. Men vi skal tilrettelegge for at kunden skal kunne ta lettere og sunnere valg. Vi ønsker ikke ta bort kosen for de som en gang iblant kjører full pakke, men skal også gjøre det enkelt og fristende å velge andre og lettere pølsevarianter.

Du trenger en pizzastein for å lage pizza på grillen. Oppskriften finner du her: Vis mer Vis mer

Satser på matpakke

Hæge Vagle, markedssjef for mat og kaffe i Shell, forteller at bensinstasjonen ikke differensierer på sunnhetsgrad på pølser.

- Alle våre pølser er av god kvalitet, og vi setter store krav til vår leverandør for å sikre våre kunder et best mulig produkt med høy kjøttprosent. I tillegg har vi blant annet utviklet Shells egen matpakke med grovt brød, som er et godt og sunt alternativ. Vi baserer mye av vår mat på gode norske råvarer, sier Vagle.

Vi gjør oppmerksom på at Grete Roede A/S - i likhet med Dagbladet - er eid av Aller Media A/S.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer