Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

UP-sjef om fellesferiens skjulte dødsfelle:

UP-sjef slår alarm om de skjulte dødsfellene

Politioverbetjent Kai Voldengen har flere ganger opplevd at bilister er blitt drept eller alvorlig skadet - som følge av løse gjenstander i bilen.

OPPFORDRING: I forbindelse med fellesferiestart, har utrykningspolitiet en klar oppfordring til deg som bilist: Unngå alkohol kvelden før du skal ut og kjøre, ta det med ro, og pakk bilen forsvarlig! Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
OPPFORDRING: I forbindelse med fellesferiestart, har utrykningspolitiet en klar oppfordring til deg som bilist: Unngå alkohol kvelden før du skal ut og kjøre, ta det med ro, og pakk bilen forsvarlig! Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

I forbindelse med fellesferiestart, har utrykningspolitiet en klar oppfordring til deg som bilist: Unngå alkohol kvelden før du skal ut og kjøre, ta det med ro, og pakk bilen forsvarlig!

GOD FERIE: - Vårt mål er å forebygge lidelser, sier Kai Voldengen i UP. Foto: Politiet
GOD FERIE: - Vårt mål er å forebygge lidelser, sier Kai Voldengen i UP. Foto: Politiet Vis mer

- Vårt inntrykk er at folk flest er flinke med å unngå å kjøre bil med promille og å avpasse kjøringen etter forholdene. Men på ett område har mange forbedringspotensial, og det er hvordan vi oppbevarer ting i bilen, påpeker Kai Voldengen, som er fungerende distriktsleder ved utrykningspolitiet Øst og Innlandet Politidistrikt.

Ved kraftig oppbremsing kan nemlig en enkel brusflaske, som ligger slengt i baksetet, eller skjult i bilen, få voldsom kraft og med fatale konsekvenser.

Blir til dødelige våpen

- Ja, det stemmer. Flere ganger har jeg selv vært på åsteder og opplevd at en løs gjenstand har gjort lang større skade på sjåføren i bilen, enn selve ulykken skulle tilsi. I enkelte tilfeller er det ikke kollisjonen, men en gjenstand i bilen som er årsaken til dødsfallet, medgir Kai Voldengen.

«I enkelte tilfeller er det ikke kollisjonen, men en gjenstand i bilen som er årsaken til dødsfallet» Kai Voldengen, UP

- På hvilken måte?

- Jo, fordi når den fulle brusflaska, nettbrettet eller mobiltelefonen treffer vedkommende foran i bilen, blir de omgjort til potensielt dødelige våpen.

Derfor henstiller han alle om å pakke tunge gjenstander nederst og inn til ryggen på baksetet. Har du mulighet til å stenge av bagasjerommet med et nett som kan festes i taket, er det å anbefale.

- Småting i bilen er det fint at du plasser i lommen på bildøra eller i midtkonsoll som kan lukkes. Ungene sitter ofte i baksetet, og sjekk gjerne at de ikke holder på med ting som ved en bråbrems kan utløse en farlig situasjon.

MANGE KONTROLLER: UP er ute med alle tilgjengelige mannskaper.
MANGE KONTROLLER: UP er ute med alle tilgjengelige mannskaper. Vis mer

Brigadeleder i Brann - og redningsetaten i Oslo, Sverre Starholm, bekrefter at løse ting i bilen kan bidra til å forverre ulykkesbildet. På et ulykkessted var han vitne til et en pose hundefôr på 15 kilo - som hadde ligget løst i en bil - hadde blitt kastet fram i et voldsomt sammenstøt, og knekt to av setene bak i bilen.

- I ferietida er det flere type løse gjenstander som går igjen i biler; og som ofte blir brukt av barn i baksetene. Slike gjenstander kan ved kraftig bråstopp og i fritt leide påfører store skader, i verste fall død. Personlig tror jeg de fleste er klar over at sånne objekter kan medføre fare - men ikke hvor stor - samt at det ikke blir tenkt nevneverdig på når man er ute og kjører, framholder Starholm overfor Dagbladet.

Mange dødsulykker i ferien

Brigadelederen oppfordrer også leserne til å reflektere over at alle som sitter i bil har bilbeltet godt festet til kroppen.

- Det kan fort skje at man velger å ha det litt løst rundt kroppen, enten fordi man har mye klær på, eller bare for velbehaget. Ved en kraftig kollisjon vil man kunne få store innvendige skader, forteller han.

NESTEN ULYKKE: I 80-sona på E16-strekningen mellom Voss og Bergen, kommer det plutselig en bil i full fart mot paret i bilen. En personbil kjører på halsbrekkende vis forbi en trailer, og unngår å treffe paret med minimale marginer. Video: Terje Hopen Les hele saken her: Vis mer Vis mer

Høy fart er hovedårsak til mange av dødsulykkene. I gjennomsnitt har 47 mennesker omkommet i sommermånedene hvert år de siste åra.

OPPMERKSOM: - Å bruke mobilen mens du kjører er som å kjøre med bind for øynene, sier Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk (Foto: Trygg Trafikk)
OPPMERKSOM: - Å bruke mobilen mens du kjører er som å kjøre med bind for øynene, sier Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk (Foto: Trygg Trafikk) Vis mer

– Å bruke mobilen mens du kjører er som å kjøre med bind for øynene. Å taste, FaceTime eller surfe på mobilen når du kjører er livsfarlig fordi det stjeler oppmerksomheten din. Ser du på mobilen i fire sekunder i 90 km/t, har du kjørt like langt som en fotballbane, konstaterer kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

Hun mener at altfor mange stuer baksetet fullt av vesker, flasker, leker og iPader. Å få et nettbrett eller flaske slengt mot ansiktet kan rett og slett være farlig, fordi den raskt får en kraft på 10 kilo.

– Ikke la folk bruke iPad i baksetet uten at den er festet skikkelig til setet foran. Om du ikke har feste til iPad, er det bedre å la barna se på film på mobil fordi den er lettere og mindre, anbefaler hun.

Advarer mot promilletest-målere fra butikken

Kjell Bjørn Vinje i Statens vegvesen erkjenner at de kjenner til flere tilfeller, hvor usikret last har medført dødsfall i trafikken.

FORBIKJØRING: En yrkessjåfør blir vitne til det han mener var en farlig og uansvarlig forbikjøring på E16 ved Bulken utenfor Voss. Video: Klaus Reime Vis mer

- Det er ikke mye som skal til for å sikre lasten i feriebilen. Folk må sjekke pikk og pakk før de setter av sted på sommerturen – enten det er til musikkfestival, bestemor eller svigerfamiliens hytte. Løse gjenstander i bilen kan ført bli et livsfarlig prosjektil som treffer sjåføren eller passasjerer i bakhodet, sier pressesjef Vinje - som har følgende feriesalutt: - Bruk hodet, ikke mist det!

POTENSIELL RAMBUKK: En vannflaske etter en bråstopp fra 70 km/t. - Jeg har på nært hold opplevd hvor stor skade en brusflaske og andre løse gjenstander har gjort på passasjerer i en bil, sier UP-sjef Kai Voldengen. Foto: Trond Boye Hansen
POTENSIELL RAMBUKK: En vannflaske etter en bråstopp fra 70 km/t. - Jeg har på nært hold opplevd hvor stor skade en brusflaske og andre løse gjenstander har gjort på passasjerer i en bil, sier UP-sjef Kai Voldengen. Foto: Trond Boye Hansen Vis mer

UP-sjef Kai Voldengen er opptatt av at alle må huske å unne seg gode pauser, at man er hensynsfull, oppmerksom og holder riktig fart.

- En stresset bilist kan fort bli en farlig bilist. I sommerhalvåret opplever vi flere alvorlige ulykker og grove fartsovertredelser enn ellers.

- Hva med dagen-derpå-promille?

- Vi hadde nylig en kontroll etter en festival i Gudbrandsdalen, og da tok vi flere som var påvirket dagen derpå. En del blir overrasket over hvor lenge alkoholen sitter i kroppen. Er du noe som helst i tvil om hvor mye du har drukket kvelden i forveien, så la bilen stå. Ikke spekuler på å lene deg til promilletestere du kjøper i butikken, for de kan ikke være rettesnor for om du kan kjøre bil eller ikke.

UP planlegger en rekke kontroller den kommende tiden:

- Vi er ute med alt tilgjengelig mannskap. Målsettingen er å forebygge lidelser og å påtale risiko. Unngå stygge forbikjøringer. Har du en lang rekke med biler foran deg, så hold køen, pust med magen og ta gode pauser, oppfordrer UP-sjefen.