Pappvinforbud:

- Uten kartongvin ville jeg drukket vodka

Et forbud mot vin på kartong vil ikke føre til at alkoholikere drikker mindre, men at de tenker nytt, tror Julie Winge.

IKKE NOK: Et forbud mot pappvin, vil ikke forhindre alkoholikere å drikke. De får fatt i den drikken de skal ha, men kanskje det kan hjelpe de som ikke er avhengige? lurer Julie Winge. Foto: Geir Dokken
IKKE NOK: Et forbud mot pappvin, vil ikke forhindre alkoholikere å drikke. De får fatt i den drikken de skal ha, men kanskje det kan hjelpe de som ikke er avhengige? lurer Julie Winge. Foto: Geir DokkenVis mer

Hun måtte klare seg til klokka åtte. Julie Winge sørget alltid for å få barna i seng, i hvert fall plassert foran TV-en i stua, før klokka slo åtte. Da fant hun fram rødvinskartongen og satte seg godt til rette i den hvite sofaen i vinterhagen.

Hun slukket sorger, angst og tørsten med Facebook og rødvin fra kartong. Når den nærmet seg tom, sovnet hun, sammenkrøllet i den hvite toseteren.

Det er ikke mange år siden dette var hverdagen til Julie Winge. Skuespiller, alkoholiker, tobarnsmor og enke.

Nå er hun tørrlagt og jobber med rusproblematikk. Reiser landet rundt for å holde foredrag. Har motivasjonsgrupper for andre som sliter med alkoholproblemer på Facebook, og er snart aktuell med to podcaster om rusproblematikk.

Men ti år tilbake var det én ting dagene dreiet seg om: Komme seg gjennom dagen, få barna i seng til klokka åtte, finne fram kartongen og og skjenke seg et glass vin.

- Ville byttet til vodka

Tidligere i vinter ble det klart at Helsedirektoratet har foreslått et forbud mot vin på kartong. Dette er et av flere forslag som er fremmet for å bedre folkehelsa.

- Ville et forbud mot kartongvin hjulpet deg?

- En alkoholiker vil alltid finne en måte å drikke på. Man får det man skal ha. For mange år siden, før jeg sluttet ordentlig, hadde jeg en skikkelig sprekk, forteller Winge.

Det var søndag, hun var på Nesodden, hun hadde ingen penger. Og fikk selvfølgelig tak i alkohol.

- Jeg får nok tak i alkohol, uansett om jeg flytter til indre Mongolia og gjeter sauer, lengst inne på vidda ...

Hun tror ikke et forbud mot vin på kartong ville ha noen effekt på alkoholikere, snarere tvert imot. Hun forteller at da hun fortsatt drakk gikk hun innom polet, på vei hjem fra jobb, og kjøpte en vinkartong og la i sekken. En kartong klirrer ikke, så det var ikke så avslørende for omgivelsene hva hun bar på.

FYLLIK: Når vi sier fylliker ser vi for oss gutta på trappen på Majorstuehuset på 80-tallet. Men de aller fleste ser helt vanlige ut. De jobber, trener, klarer seg fint ... men drikker for mye, sier Julie Winge. Foto: Geir Dokken
FYLLIK: Når vi sier fylliker ser vi for oss gutta på trappen på Majorstuehuset på 80-tallet. Men de aller fleste ser helt vanlige ut. De jobber, trener, klarer seg fint ... men drikker for mye, sier Julie Winge. Foto: Geir Dokken Vis mer

- Om pappen ble borte, ville jeg blitt veldig opptatt av klirringen. Fire flasker vin klirrer! Og er tungt å bære på. Jeg ville gått til et så enkelt steg at jeg ville kjøpt vodka i stedet. Da hadde det holdt med én flaske.

Hun presiserer imidlertid at hun svarer som en alkoholiker, en som kjenner på en sterk avhengighet.

- Vanlige mennesker drikker kanskje mer av en kartong enn av en flaske, men et pappvinforbud ville aldri stoppet meg å drikke det jeg trengte. Jeg er alkis.

- Rusavhengighet har eksistert siden neandertalerne, det forsvinner ikke av at kartongen blir borte.

Flere tiltak mot alkohol

Linda Granlund, direktør i Helsedirektoratet sier til Dagbladet at alkoholforbruk er en av de største folkehelseutfordringene i Norge i dag.

HELSEUTFORDRING: Linda Granlund i Helsedirektoratet er klar på at alkoholforbruket i Norge bør ned. Foto: Helsedirektoratet
HELSEUTFORDRING: Linda Granlund i Helsedirektoratet er klar på at alkoholforbruket i Norge bør ned. Foto: Helsedirektoratet Vis mer

- Vi vet at det er en sammenheng mellom totalkonsumet i befolkningen og skadelig alkoholinntak, og det er et mål i Norge om å redusere det skadelige alkoholforbruket med ti prosent, sier Granlund til Dagbladet.

Helsedirektoratet har foreslått flere tiltak for å få ned alkoholkonsumet, og pris og tilgjengelighet er to av de viktigste faktorene.

- For å redusere alkoholinntaket er vår anbefaling økt pris på alkohol gjennom økte avgifter. I forhold til kjøpekraften har alkohol blitt stadig billigere i Norge de siste 25 årene, sier Granlund.

- Verdens helseorganisasjon påpeker at både pris og tilgjengelighet er viktige virkemidler, og i denne sammenhengen kan en utredning av pakningsstørrelser også være aktuelt. Så, et forbud mot pappvin er altså ikke vår anbefaling, men ett av flere tiltak vi mener det kan være verdt å utrede nærmere.

Ifølge Granlund retter tiltakene seg hovedsakelig mot den største delen av befolkningen: De som har et gjennomsnittlig forbruk,.

- Det er denne gruppen som påvirker det totale forbruket mest, ikke de som har et alkoholproblem. De må få bistand på andre måter via helsetjenesten, avslutter Granlund.

- Et forbud vil hjelpe

Bente Røstad i Rusmisbrukernes interesseorganisasjon er en av dem som støtter forslaget om et kartongforbud.

SKAM: Det er mye skam knyttet til alkoholmisbruk, og kartongvin gjør det lettere å skjule, sier Bente Røstad. Hun tror vi trenger mer åpenhet. Foto: Svein Finneide
SKAM: Det er mye skam knyttet til alkoholmisbruk, og kartongvin gjør det lettere å skjule, sier Bente Røstad. Hun tror vi trenger mer åpenhet. Foto: Svein Finneide Vis mer

- Vi drikker for mye. Det er et av våre største folkehelseproblem - og en av våre største utfordringer - også når det kommer til rus. Det er ikke heroin som er verst, det er alkohol. Det er lovlig, mange bruker det, og noen misbruker det, sier Røstad til Dagbladet.

Hun har selv vært alkoholiker, og pappvinen var en bro mellom alkoholforbruk og alkoholmisbruk.

- Det er så lett å skjule seg bak en treliter der ingen ser hvor mye man drikker eller hvor fort man drikker, sier Røstad, og legger til: Men det er klart at enhver alkoholiker som er avhengig, drikker hva som helst.

Selv om Røstad tror et pappvinforbud kan virke preventivt, er hun ikke fan av totalforbud mot alkohol.

- De som kan drikke må gjerne fortsette medet. Men for dem er ikke et bortfall av pappvin noe stort problem.

- Du blir feit av å drikke

Winge synes også myndighetene burde se litt på budskapet i kampanjene de har.

- Temaet rus. Man gjesper jo bare å høre om det. Og det treffer så dårlig. Da jeg var yngre, hang det plakater på trikken der det sto «Tør å si nei» - mens jeg var på vei til fest. Tør å si nei? Det burde heller stått: «Du blir feit av å drikke». Eller: «Du får ikke damer av å røyke hasj, latteren din blir teit».

Winge som tidligere har jobbet som skuespiller jobber i dag med rusproblematikk på flere måter. Hun holder i flere motivasjonsgrupper på Facebook. Hun holder foredrag om alkohol og rus. Og hun er snart aktuell med to podcaster.

- Den ene skal hete «Basically fucked», den gjør jeg sammen med Pia Pedersen, som er produsenten min. Hun er bipolar.

WINGESKUTT: Julie Winge har fått støtte til å lage podcast over lesten på foredragene sine.
WINGESKUTT: Julie Winge har fått støtte til å lage podcast over lesten på foredragene sine. Vis mer

Den andre, «Wingeskutt», er en podcastserie på ti episoder, som er bygget på foredragene hennes. Denne har hun akkurat får 480.000 kroner i støtte til av Extrastiftelsen, en frivillig stiftelse som gir støtte til prosjekter og forskning som fremmer fysisk og psykisk helse, mestring og livskvalitet.

Foredragene holder hun for unge, gamle, rusavhengige, pårørende, ansatte i helsesektoren og interesseorganisasjoner, mens i Wingeskutt blir det ulike gjester. Fra Storaas i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon til kjendiser, en husmor - og en heronist.

- I foredragene gjør jeg det interaktivt, og får publikum til å stille spørsmål.

Etter mer enn 70 foredrag viser det seg at alle stiller omtrent de samme spørsmålene. Så det er det som er manuset hennes.

- Når begynte du å drikke?

- Hvorfor begynte du?

- Hvorfor sluttet du?

- Når sluttet du?

Winge drakk sin siste drink den 20. oktober 2013. Det var rødvin, og ikke for mye, fordi hun var redd for å ha for høy promille før hun skulle på Trasop-klinikken. Dette etter «sterkt påtrykk» fra barnevernet.

For en dag var det ikke så lett å kontrollere lenger. Spiralen gikk fort nedover. Faren til barna døde av kreft. Hun ble dømt til fengsel etter en biltur i påvirket tilstand. Hun drakk sammen med barna på 17. mai.

- Ganger du den verste fylleangsten du har hatt i ditt liv med hundre, og forestill deg at du har det sånn hver dag. Angst og selvforakten blir for mye. Man mister hele seg selv.

ALKOHOL MED BARN: Hvordan er det å være seks år og på ferie med foreldre som drikker for mye? Prøv selv – ta på hodetelefoner, se i fullskjerm og se godt til både høyre og venstre. For maks effekt: Finn frem VR-brillene om du har. Video: AV-OG-TIL Vis mer

Det er også mange som lurer på hvordan suget etter å ruse seg kan overskygge alt, partnere, barn, til og med kjærligheten?

- Man kan si at suget etter rusen er en god nummer én. Men det er kanskje ikke større, den driften til rus, men de har kanskje hver sin hovedvei. For det er ikke det at jeg elsker barna mine noe mindre enn jeg elsker rusen. Men de to er ikke forbundet, de har ingen sammenheng.