Sukkeravgiften:

Utvalg vil fjerne sukker­avgiften og erstatte den med en helsebegrunnet avgift

Sukkeravgiften kan være konkurransevridende og er for dårlig utformet og begrunnet, mener Dyrnes-utvalget, som har vurdert avgiften.

SEIG MATERIE: Utvalget er delt i spørsmålet om sukkeravgiften, men er enige om at dagens avgift ikke virker som den skal. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SEIG MATERIE: Utvalget er delt i spørsmålet om sukkeravgiften, men er enige om at dagens avgift ikke virker som den skal. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Utvalget konkluderer med at sukkeravgiften – dagens avgift på sjokolader og sukkervarer, samt alkoholfrie drikkevarer – treffer skjevt og bør avvikles. I dens sted bør regjeringen innføre en ny og helsebegrunnet avgift, mener utvalget.

- Avgiftene på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer kan ha en rekke effekter, blant annet for helse, næring, grensehandel og statens inntekter. Utvalgets rapport er viktig for å forstå konsekvensene og sammenhengene og gir et godt grunnlag for regjeringens videre arbeid, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

«Utvalget finnet det uheldig at avgiften kan gi konkurransevridninger mellom aktører som produserer noenlunde like varer. Avgiften kan stimulere til økt grensehandel av sjokolade og sukkervarer», skriver utvalget i sin rapport.

Også om avgiften på alkoholfrie drikkevarer poengterer utvalget at den først og fremst har en budsjettmessig begrunnelse og etterlyser en avgift med en tydelig helsebegrunnelse.

Det er enighet i utvalget om at avgiften bør erstattes, men medlemmene har delte meninger om når og hvordan det bør skje.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer