Det nye jordbruket:

Utvikler sprøytefri metode: Ministeren imponert

Bjørge Madsen mener han er på nippet til å produsere mat uten kunstgjødsel og sprøyting. Bollestad (KrF) berømmer initiativet.

FRA JORD ER DU KOMMET: Mat- og landbruksminister Olaug Bollestad fikk æren av å åpne det nye prøvefeltet hvor Bjørge Madsen skal bruke metoden han har utviklet i mange år. Lykkes han vil verken sprøytemidler eller kunstgjødsel brukes - og vil dermed være enestående i landet.
FRA JORD ER DU KOMMET: Mat- og landbruksminister Olaug Bollestad fikk æren av å åpne det nye prøvefeltet hvor Bjørge Madsen skal bruke metoden han har utviklet i mange år. Lykkes han vil verken sprøytemidler eller kunstgjødsel brukes - og vil dermed være enestående i landet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det handler om å tenke litt annerledes om jorda, sier Bjørge Madsen.

Han står med en neve jord i hånda og forteller Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) om den nye måten å produsere mat på.

- Det ser ut til at jorda har det bra her - og at det gir resultater i andre enden, sier en smilende Bollestad som tydelig lar seg imponere over engasjementet.

- Målet er å verken bruke sprøytemidler eller å gjødsle, forklarer Madsen som dyrker urter i stor skala sammen med kona Kristin Stenersen på gården i Åsgårdstrand utenfor Tønsberg.

Det er en ganske hårete målsetting.

Om de får det til, vil de være først i Norge som gjør dette i kommersiell skala. Mer eller mindre all mat som dyrkes i Norge, og verden for øvrig, produseres ved hjelp av kunstgjødsel og sprøytemidler. Særlig roundup (glyfosat), men også en rekke andre mindre (se tabell).

Om noen sesonger får vi se om Skjærgaarden gartneri lykkes med eksperimentet.

Fingeren i jorda

Dagbladet hang med på Bollestads rundtur til matprodusenter i Tønsberg. Målet var, bokstavelig talt, å putte fingeren i jorda - og å få et innblikk i problemer og løsninger i moderne matproduksjon. Turen var også et ledd i forberedelsene til klimaforhandlingene med bøndene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer