Restauranten man går til å for å drikke vin:

Uvanlig billig vin, men maten: - Minner om Uncle Bens

Om maten blir bedre, kan dette bli et at de beste stedene å besøke i Oslo.

Uvanlig billig vin, men maten: - Minner om Uncle Bens

Beijing Palace er i Europa-toppen på vin. Men så var det maten, da.

- Det er jo faktisk helt fullt, sa Fredag måpende og tittet rundt i det avlange lokalet rett nedenfor Blitzhuset.

Og visst var det fullt. På en vanlig midtukedag i Oslo-vinteren er Beijing Palace stappfullt av sultne – og tørste – gjester. Inspirert av de lystige lagene rundt dem valgte Robinson og Fredag å grave dypt for å smake så mye av menyen som mulig. De bestemte seg for et rikt utvalg dim sum, det vil si kinesiske småretter. Deretter hovedretter med indrefilet i sursøt saus og lammekarré med saus på hvitløk og karri, samt en liten porsjon crispy duck, på tradisjonelt vis med hoisin-saus, agurk, vårløk og små pannekaker.

TAMT: Det er ikke mye sting og fres i maten på Beijing Palace, mener Robinson og Fredag.
TAMT: Det er ikke mye sting og fres i maten på Beijing Palace, mener Robinson og Fredag. Vis mer

- Jeg gleder meg, sa Fredag.

- Ja, og om det snart kommer en kelner for å ta bestillingen vår, så kan jo dette bli veldig bra.

Først etter 15–20 minutter kom kelneren til bordet vårt – en bieffekt av fullt hus, kanskje.

- Har dere også bestemt dere for vin, ville han vite.

Vin er nemlig en stor greie på Beijing Palace. I årevis har den uformelle kinarestauranten tiltrukket seg vinkjennere og gourmeter fra hele landet. Og vinkartet leverer på høyt Europa-nivå den dag i dag. Fredag måpte, mens de Burgund- og Bordeaux-tunge listene ble saumfart.

- Vinkartet er stort, om ikke av de aller største. Men disse prisene er jo helt ville.

POPULÆRT DRIKKESTED: På grunn av de billige vinprisene er Beijing Palace et populært sted å drikke vin. Det var fullt i lokale da anmelderne var på besøk.
POPULÆRT DRIKKESTED: På grunn av de billige vinprisene er Beijing Palace et populært sted å drikke vin. Det var fullt i lokale da anmelderne var på besøk. Vis mer

Toppvin etter toppvin hadde enten et påslag på noen hundrelapper – eller ikke påslag i det hele tatt. I tillegg tilbys mange gode viner på glass, noe som gjør det mulig å smake et bredt utvalg over en vanlig middag. Vinene ble også servert på særs kyndig vis, med gode tips om temperatur og lufting.

- Da håper vi bare maten står i stil, sa Robinson, idet vårruller med and og dim sum med tofu og crispy svin ankom bordet som uventede forretter.

- Nydelig, sa Fredag mens det knaste i munnen.

Forventningene var dermed på topp da et stort dim sum-fat ankom bordet: Det var kamskjell, reke og foie gras, biff, to varianter av svin og en bao-bolle som også inneholdt svin i en røkt, BBQ-aktig saus.

- Dette var litt blast, sa Fredag med munnen full av kamskjelldumpling.

- Det var litt fiskebolle over den der, slo Robinson fast.

Hva så med resten?

Svinedumplings hadde snert og var fint krydret, bao-bollen var aldeles nydelig når den søte og feite deigen ble komplettert med salt soyasaus. Men biffavarianten var smakløs.

- Hva tenker du så langt, spurte Fredag?

- Tja. Både òg. Får håpe nivået er jevnere når hovedrettene kommer. Altså jevnt over høyere, sa Robinson med håp i stemmen.

Mens det ikke er uvanlig at crispy duck må bestilles dagen i forveien på grunn av den lange tilberedningstida, serverer Beijing Palace klassikeren på sparket. Andekjøttet bar ikke preg av ekspressbehandling, men var rikt og fyldig på smak.

DUM DIM SUM: Smårettene imponerer ikke. Det er synd, for vinene og prisene er supre på Beijing Palace.
DUM DIM SUM: Smårettene imponerer ikke. Det er synd, for vinene og prisene er supre på Beijing Palace. Vis mer

- Men sausen er skral. Den som er så viktig, sa Robinson. Hoisin-sausen manglet all sødmen og fylden den skal ha. Fredag lot spekulasjonene strømme fritt:

- Har de tatt kjøpesaus og blandet den med Farris?

Heller ikke lam eller indrefilet av okse kunne redde dagen. Lammekarreen var mør - men kom også den i en tam og emmen saus som mer enn noe annet sendte tankene tilbake til studietidas Uncle Bens-sauser, og som ikke var i nærheten av å levere på menyens løfte om å være spicy.

- Om dette virkelig er indrefilet, aner jeg ikke hva de har gjort med den, sa Robinson, mens kniv og gaffel iherdig forsøkte å dele det seige, panerte kjøttstykket i spisbare biter.

En sjokoladefondant hadde god sjokoladesmak og kurant konsistens – med kjøpe-is som følge. «Fritert is», den samme isen i en fritert ball som skal tilføre sprøhet og salt til den søte isen, fungerte OK.

- Matmessig er dette likevel en stor skuffelse, slo Fredag fast.

- Jeg kommer nok tilbake for å smake enda mer fra vinkartet. Men da blir det med noen dumplings for høflighets skyld. Eller matpakke.