STOR TEST: Vi har smakt på halvstekte rundstykker, her er våre favoritter blant de fineste av dem. 
STOR TEST: Vi har smakt på halvstekte rundstykker, her er våre favoritter blant de fineste av dem. Vis mer

Smakstest av fine halvstekte rundstykker:

Valmuestykkene fra Änglamark ser kanskje ikke så bra ut, men alt er tilgitt når vi smaker på dem

Soleklar vinner i stor smakstest. 

Det perfekte rundstykket har sprø skorpe og er mykt og saftig inni, ifølge Frida Magnussen og Pål Røstvang.

TESTPANELET: Frida Magnussen, konditorlærling på Hotell Bristol, og Pål Røstvang, salg og produktutvikling for næringsmiddelprodusenten Alimenta.
TESTPANELET: Frida Magnussen, konditorlærling på Hotell Bristol, og Pål Røstvang, salg og produktutvikling for næringsmiddelprodusenten Alimenta. Vis mer

På vegne av Dagbladet har de smakt seg gjennom frosne, halvstekte rundstykker. Et par uker tilbake presenterte vi dommen over ni grove rundstykker og nå har turen kommet til fine rundstykker og poser med forskjellige typer rundstykker i.

Hvor er brødskalaen?

For å avgjøre hvilke rundstykker som er fine eller grove har vi i hovedsak sett på innhold og brødskalaen (se faktaboks) der denne er brukt. Rundstykker med opptil 50 prosent sammalt mel eller hele korn er tatt med i denne testen.

Brødskalaen er ikke obligatorisk, og i motsetning til de grove rundstykkene er den er utelatt på de fleste pakkene. Det er kanskje ikke så rart, brødskalaen er en visuelt enkel måte å se om et brød er fint eller grovt.

Påleggstilpasning

- Hvorfor er ikke disse rundstykkene bedre tilpasset pålegg? lurer Røstvang.

Kommentaren kommer et par ganger i løpet av testen, men kunne kommet på alle rundstykkene. Ser man påleggstørrelse på skinke, pølser og skivet ost, er de for store for samtlige av rundstykkene, og vil stikke ut. Det blir litt som pølser og lompe - eller brød, der pølsa - i de aller fleste tilfeller - vil stikke utenfor.

- Man kan selvsagt brette dobbelt - men har man først lyst på dobbelt lag pålegg, har man vel lyst på det på hele rundstykket?

Kjøper du ferske rundstykker i butikk, er størrelsen mye bedre tilpasset.

Et annet gjennomgangstema var det samme som i testen av de grovere rundstykkene: De trenger mer salt.

Det smaker rett og slett litt lite av de fleste rundstykkene, men her vil mye være fikset med litt godt smør eller pålegg.

Slik testet vi

Testen er gjennomført som en blindtest, og vi har fått hjelp av Frida Magnussen og Pål Røstvang til å smake oss igjennom alle rundstykkene.

Her har vi testet fine rundstykker, med én eller to i brødskalaen - og de som er helt uten merking.

Rundstykkene er tilberedt etter instruksjonen på pakken, og er vurdert utifra utseende, duft, konsistens og smak.

Alle er kjøpt inn uke 16, i butikker i Oslo.

MIKSPOSER:

Merke Hva Antall Vekt Pris Terningkast
CoopMorgenstykker - mix 33x245024,903
Rema 1000Frokostfavoritter - mix3x240019,903

Coop Morgenstykker miks spelt- og hvetebrød

450 gram, 2x3 stk

Valmuestykkene fra Änglamark ser kanskje ikke så bra ut, men alt er tilgitt når vi smaker på dem

Coops morgenstykker er en miks av tre ulike typer rundstykker; speltstykker med solsikkekjerner, maltstykker uten frø og kjerner (rundstykker med smak av malt) og hvetestykker med sesam- og valmuefrø. Det er to av hver type i posen.

Panelet mener: Det er fint med noe for alle, men synd at kvaliteten varierer såpass. Speltstykkene med solsikkefrø er litt intetsigende på smak, men godt med hele solsikkefrø i deigen. Favoritten ble sesam- og valmuefrørundstykkene.

Skorpen er sprø men litt for tjukk, og deigen litt for kompakt.

Vi landet på en treer totalt, men maltrundstykkene for seg selv ville fått en toer.

Rema 1000 Frokostfavoritter, miks ciabatta, kjernestykker og keiserstykker

400 gram, 2x3 stk

Valmuestykkene fra Änglamark ser kanskje ikke så bra ut, men alt er tilgitt når vi smaker på dem

Rema 1000s mikspose inneholder også tre ulike rundstykker; ciabatta, kjernestykker med havrekorn og keiserstykker.

Alle er fine og sprø i skorpen, uten at det blir for tjukt, men det smuler ganske mye av både ciabatta og keiserstykkene.

Selve deigen er fin og luftig, men panelet skulle gjerne sett at det smakte litt mer. Heldigvis finnes det pålegg - og disse rundstykkene er et godt utgangspunkt.

- Klart best av de to posene.

FINE RUNDSTYKKER:

Hatting Bagerens udvalgte -Veggen spelt

420 gram, 7 stk

Valmuestykkene fra Änglamark ser kanskje ikke så bra ut, men alt er tilgitt når vi smaker på dem

Utseendet på rundstykkene, ruteformede med kryss i skorpa, synes smakspanelet vårt minner om spanske brød.

Dessverre er skorpa alt for hard, og rundstykkene er tørre og litt korte i smaken. Det smaker veldig lite.

- Det smaker litt som pretzels, bare uten salt.

Rema 1000 Fine rundstykker

440 gram, 8 stk

Valmuestykkene fra Änglamark ser kanskje ikke så bra ut, men alt er tilgitt når vi smaker på dem

Runde rundstykker med solmønster skåret inn, strødd med semulemel for en ekstra sprø overflate.

Dette er forøvrig samme triks som Bocuse d'Or-kokk Odd Ivar Solvold bruker for å få pizzaskorpa ekstra sprø.

Skorpa er absolutt sprø, men det smuler veldig. Deigen er kort og kompakt, og testpanelet synes det kan minne om glutenfri bakst, der det er brukt bakepulver for heving.

Rundstykkene er litt tamme på smak, og heller nesten mot det søte.

Hatting Rustic bakery Surdeigsrundstykker - stenovnsbakte

450 gram, 6 stk

Valmuestykkene fra Änglamark ser kanskje ikke så bra ut, men alt er tilgitt når vi smaker på dem

Runde, høye og luftige rundstykker med et rustikt utseende. Disse er blant testens luftigste, og det blir litt i overkant mye luft og luftlommer for testpanelet. Midten av rundstykket er mykt, men vi skulle gjerne sett det enda saftigere.

Skorpen er nokså tjukk, men kunne vært sprøere.

For blindsmakerne var det ikke åpenbart surdeig, så den syrlige smaken overrasket noe, men det er ikke negativt.

- Disse vil passe godt til både salt og søtt, men ville ikke passet til noe syrlig.

Hatting håndverkere med solsikkekjerner

480 gram, 8 stk

Valmuestykkene fra Änglamark ser kanskje ikke så bra ut, men alt er tilgitt når vi smaker på dem

Firkantete rundstykker med en liten overraskelse: I stedet for å ha solsikkekjernene på toppen er frøene her lagt under og bakt inn i rundstykkene. Toppen blir litt tam i forhold til bunnen, men spiser du rundstykket som en sandwich eller burger, får du hele smaken.

SkotpaP er sprø, men en anelse tjukk, og det smuler litt. Rundstykkene er myke i midten, men kunne vært enda saftigere.

Hatting - Møllehjul med hvite valmuefrø

420 gram, 7 stk

Valmuestykkene fra Änglamark ser kanskje ikke så bra ut, men alt er tilgitt når vi smaker på dem

Runde stykker med trommelmønster toppet med valmuefrø. Frøene sitter godt fast i skorpen - men skorpen flaker litt av.

Blant de eneste rundstykkene i testen med smak av hvetemel og salt - så har det også testens høyeste saltinnhold, 1,4 gram per 1000 gram.

- Denne har ikke lovet noe annet enn å være et fint rundstykke - og det treffer den på .

Änglamark Økologiske birkes- / valmuestykker

420 gram, 6 stk

Valmuestykkene fra Änglamark ser kanskje ikke så bra ut, men alt er tilgitt når vi smaker på dem

Førsteinntrykket er ikke spesielt bra, valmuefrøene detter av, og deigen har skilt seg mellom midten og skorpen.

Det blir heldigvis rettet raskt opp når testpanelet får smakt. Innmaten er myk og saftigst av samtlige halvstekte rundstykker vi har testet, både grove og fine.

Skorpen er litt for tjukk, og med valmuefrø kan det nok raspe litt i ganen, men likevel: Dette er testpanelets klare favoritt.

Merke Hva Antall Vekt (g) Pris Pris/kg Butikk Terningkast
Bagerens udvalgteVeggen spelt742044.5105.95Meny2
Rema 1000Fine rundstykker844030.970.23Rema 10002
Rustic bakerySurdeigsrundstykker - stenovnsbakte645049.9110.89Coop Mega4
HattingHåndverkere med solsikkekjerner848039.983.13Meny4
HattingMøllehjul med hvite valmuefrø74203071.43Meny4
Änglamark CoopØkologiske birkes-/valmuestykker642029.971.19Coop Mega5

Flere smakstester fra Dagbladet mat:

Ferdigmat for vegetarianere og veganere

Pasta med grønnsaker og bønner

Stor smakstest av grovbrød