Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Anmeldelse av restaurant Nøkken i Oslo

Vann over hodet

Nøkken vil være leken og allsidig, men er både ufokusert og ujevn.

ANMELDELSE AV RESTAURANT NØKKEN I OSLO: Robinson og fredag besøkte restuarant Nøkken og ble ikke overbevist. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet
ANMELDELSE AV RESTAURANT NØKKEN I OSLO: Robinson og fredag besøkte restuarant Nøkken og ble ikke overbevist. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

Endelig noen som har tatt seg bryet med å oversette «coleslaw», sa Robinson.

- Kålslog. Det høres virkelig ut som noe Nøkken kunne dratt med seg, humret Fredag.

Det skal være nordisk på Nøkken. Hjørnelokalet langt nede i Markveien på Grünerløkka, huset i mange år den upretensiøse kafeen Bugges. Nå dekker et maleri inspirert av Theodor Kittelsens legemliggjøring av den mytiske vannskikkelsen Nøkken en hel vegg,  men likner like mye på et Iron Maiden-cover som noe fra norsk folklore. I taket er det dekorasjoner som skal forestille vannliljer. Tre og forskjellige grønntoner gir stedet et nordisk, lett og nesten naivistisk preg.

RESTAURANT NØKKEN: De satser på husmannskost, men Robinson og Fredag mener ikke at all maten havner i den kategorien. Dette er sei med løksuppe og trøffelkrem. 
RESTAURANT NØKKEN: De satser på husmannskost, men Robinson og Fredag mener ikke at all maten havner i den kategorien. Dette er sei med løksuppe og trøffelkrem.  Vis mer

Av de mange stedene i Oslo som hevder å tilby husmannskost, er Nøkken ett av stedene som kan hevde dette med rette: Her er usnobbete retter som kjøttgryte og fiskegrateng på menyen - trodde Robinson og Fredag.

- Tyvärr, sa den svenske servitøren. Menyen, som ifølge nettsida skulle bestå av en mengde småretter og et knippe hovedretter, var kraftig endret. Nå var det tre- fem- eller åtteretters menyer som ble tilbudt - i tillegg til hovedretter.

- Ikke noe godt tegn å endre retning etter så kort tid, mumlet Fredag.

Robinson og Fredag hadde likevel ikke problemer med å finne noe som fristet. En kombinasjon av noen av rettene fra husets femretters, samt en av de selvstendige hovedrettene: T-beinsteik. På nettet hyper restauranten denne steika som en «garanti for å få seg noe».

- Det er mye bra med godt oksekjøtt. Men erotisk er det ikke, mente Fredag.

Første rett ut var en sylinder av Kamtsjatka-krabbe. Krydringen med kummin, og en saus som minnet om raita, ga retten et indisk preg.

- Ok, men den tunge krydringen er litt unødvendig med en såpass fin råvare, mente Robinson.

image: Vann over hodet

Han gledet seg heller til neste rett, torsketunger, en personlig favoritt nå i skreisesongen. Det ble også en skuffelse. Røra var dessverre altfor salt.

- Det smaker Jozo. Og tungene er ikke saftige. Jeg føler meg ikke sikker på at dette er nyfritert, sa Fredag.

Neste rett, rødbeter med chèvre, vitnet igjen om et kjøkken som tar snarveier: Smakene sto godt til hverandre, men kontrasten i temperatur mellom det som lå øverst og de kalde betene nederst,etterlot et inntrykk av dette var kjapt oppvarmet.

NØKKEN: Den ligger nederst på Grünerløkka i Oslo. 
NØKKEN: Den ligger nederst på Grünerløkka i Oslo.  Vis mer

Til nå hadde Robinson og Fredag drukket et lyst og syrlig italiensk øl som til tross for ujevne leveringer på tallerkenen sto seg godt hele veien. Til den kraftige kjøttretten hadde de bestilt ei flaske rødvin fra Domaine de Cébene — som ved de første rullingene over tunga viste seg som en ung og ustrukturert sak.

T-beinet skuffet heldigvis ikke. Passe blodig og rustikt, og med godt følge av poteter og aspargesbønner, en kraftig hvitløkskrem og en dyp saus laget på marg. Plutselig var det også fransk trekkspillmusikk over anlegget. Og nå satt jommen vinen bedre til maten også.

- Dette er ukomplisert og topp mat, men det er verken norsk eller husmannskost, slo Robinson fast.

Sjokolademousse og krokanis var en fin avslutning, men klarte ikke å rette opp inntrykket av at Robinson og Fredag denne kvelden hadde gjestet et litt ufokusert og slurvete kjøkken.

Oslo 20170324 Robinson og fredag. Nøkken. Foto:John T. Pedersen / Dagbladet
Oslo 20170324 Robinson og fredag. Nøkken. Foto:John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

De kikket rundt seg. Det satt noen folk med en kopp kaffe eller en øl hist og her, men i løpet av de tre timene Robinson og Fredag hadde sittet i hjørnet sitt, var de de eneste som hadde spist middag.

- Jeg tror de er litt i utakt med klientellet hvis de vil ha folk til å spise fem- eller åtterettere her, sa Fredag.

- Enig. Ambisjoner er vel og bra, men det er bedre å tilby noen få bra retter enn mange middelmådige. Her har Nøkken tatt seg vann over hodet.

Les også:

Michelin på budsjett: Når du ikke har råd til michelinstjernemat.

Bass er Robinson & Fredags nye Løkka-favoritt

Bak anonyme dører: Sjekk ut de hemmelige hippe stedene i Osl