<strong>MINDRE MAT:</strong> Fra denne uken vil McDonald's minste meny ha endre mindre størrelse på drikke og pommes frites. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Mark Lennihan / NTB Scanpix
MINDRE MAT: Fra denne uken vil McDonald's minste meny ha endre mindre størrelse på drikke og pommes frites. Illustrasjonsfoto: AP Photo/Mark Lennihan / NTB Scanpix Vis mer

Matsvinn:

Varsler endringer

Glem super size, nå blir McDonald's-menyene mindre. Om du vil.

Publisert

Glem super-size. Når McDonald’s nå justerer størrelsene på menyene sine - er det til det mindre.

Ny liten meny får Happy Meal-størrelse på fries og drikke, men størrelsen på burgeren forblir den samme, skriver burgerkjeden i en pressemelding.

Årsaken er ikke å slanke kundene eller snyte dem for mat - men å kutte matsvinn i restaurantene.

- Gjennom mindre porsjoner har gjestene mulighet til å velge den menyen som passer dem best. Dette vil igjen føre til at mindre mat går til spille, samtidig som kundene blir fornøyd, sier Veronika Skagestad, kommunikasjonssjef i McDonald’s Norge.

Roser tiltak

- Jeg vil berømme McDonald's for dette initiativet. Det betyr mye at store aktører tar grep, sier Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett.no

<strong>RIKTIG TILTAK:</strong> - Det at man kan velge porsjonsstørrelse vet vi fra andre steder har en effekt. Folk vil faktisk gjerne spise opp maten sin, sier Anne Marie Schrøder. Foto: Matvett.
RIKTIG TILTAK: - Det at man kan velge porsjonsstørrelse vet vi fra andre steder har en effekt. Folk vil faktisk gjerne spise opp maten sin, sier Anne Marie Schrøder. Foto: Matvett. Vis mer

Hun er likevel ikke bare imponert over burgerkjeden, og viser til at McDonald's ikke har signert Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn. Ei heller KuttMatsvinn2020 – et eget prosjekt rettet mot serveringsbransjen.

- Vi oppfordrer McDonald's til å være med på det nasjonale rammeverket for å redusere matsvinn gjennom bransjeavtalen, sier Schrøder, og legger til: - Men, la det ikke være tvil: Vi heier på at McDonald's tar grep om eget matsvinn.

Kaster mest pommes frites og drikke

BURGER-PYNTING: McDonalds røper nå hvordan burgeren går fra å være slapp og sliten i restaurantene, til å bli frisk og velsmakende i reklamen. Video: McDonalds (2012) Vis mer

- Vi har lagt merke til at det spesielt er fries og drikke som havner i søpla. Selv om vi har gjort en viktig jobb med å redusere matsvinn på kjøkkenet, tror vi at vi er nødt til å se på hele verdikjeden dersom vi skal få ned det totale matsvinnet. Mer valgfrihet for kundene er et viktig steg på veien, sier Skagestad.

Schrøder synes det er interesant å vite om McDonald's faktisk også har oversikt over gjestenes svinn.

- Det er eneste mulighet til å vite hvor godt dette tiltaket fungerer, sier hun og legger til:

- Det blir også spennende å se hvordan de skal kommunisere dette overfor kundene. Her er det viktig å få med gjesten på laget, uten at de fremstår som knipne.

Hvor mye de nye menyene med mindre pommes frites og drikke vil koste er ikke klart, da restaurantene selv setter prisen, ifølge Skagestad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer