Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Lege Berit Nordstrand kjemper mot Mattilsynet:

Varsler erstatningskrav mot Mattilsynet: Nektes å bruke eget navn i firmanavn

Mattilsynet sa ja ifjor, ombestemte seg i år. Berit Nordstrand må endre firmanavn for andre gang på et år.

KONFLIKT: Lege, foredragsholder og matgründer Berit Nordstrand får ikke lenger lov av Mattilsynet til å bruke eget navn når hun selger matvarer. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KONFLIKT: Lege, foredragsholder og matgründer Berit Nordstrand får ikke lenger lov av Mattilsynet til å bruke eget navn når hun selger matvarer. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mattilsynet pålegger den profilerte legen Berit Nordstrand å endre navn på firmaet sitt. Firmaet, som selger matvarer, endret navn i fjor, også da etter krav fra Mattilsynet.

ALLSIDIG: Berit Nordstrand er lege, kostholdsveileder, forfatter og forretningskvinne. Foto: NTB Scanpix
ALLSIDIG: Berit Nordstrand er lege, kostholdsveileder, forfatter og forretningskvinne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- En svært spesiell sak, sier Berit Nordstrands advokat, Cecilia Orheim i Simonsen Vogt Wiig AS.

Ulovlig helsepåstand

Dagbladet har fått innsyn i korrespondansen mellom den kjente, og til dels omstridte legen, forfatteren, foredragsholderen og helseguruen og Mattilsynet. Der fremgår det at Nordstrand i fjor ble pålagt å endre firmanavnet fordi det i tilknytning til varemerket «Berit Nordstrand» var opplyst at hun var lege.

Det er ikke tillatt for helsepersonell eller selvoppnevnte helseeksperter å anbefale varer som spesielt sunne eller bedre enn andre. Det kalles helsepåstand ( se faktaboks).

Urkorn, grøt og shots

«Made by Berit Nordstrand» selger blant annet granola, urkorn knekkebrød, ulike shots, grøt, ost og plantebasert drikke.

Matvarene til selskapet omsettes i nettbutikk ved samme navn, på apotek og i butikker tilknyttet Rema 1000, Coop og Norgesgruppen.

Søkelyset på Nordstrand startet i forbindelse et nasjonalt tilsynsprosjekt om tilsetningsstoffer i mat i fjor. Stikkprøver av produktene fra nettbutikken viste avvik fra ingredienslisten. Det førte til pålegg om bedre merking for ikke å villede forbrukerne. Det manglende samsvaret mellom ingredienslisten på emballasjen mot opplysningene på produktdatabladet ble sett på som mindre alvorlig. Firmaet har forsikret i brev til Mattilsynet at alle produkter fra september i år vil ha ny design og være merket korrekt.

STRIDENS KJERNE: Er firmanavnet "Made by Berit Nordstrand" øverst på siden til nettbutikken en ulovlig helsepåstand? Ja, mener Mattilsynet.
STRIDENS KJERNE: Er firmanavnet "Made by Berit Nordstrand" øverst på siden til nettbutikken en ulovlig helsepåstand? Ja, mener Mattilsynet. Vis mer

Firmanavnet kom også i søkelyset. Nordstrands forslag til nytt varemerke, «Made by Berit Nordstrand», hvor henvisningen til henne som lege var fjernet, ble akseptert av Mattilsynet og saken avsluttet i fjor.

Mattilsynet imot eget vedtak

En ny veiledning om bruk av ernærings- og helsepåstander fra Mattilsynets hovedkontor, utgitt i mai 2018, har fått striden til å blusse opp igjen. Veiledningen gir en detaljert beskrivelse av hvordan forskriftene skal tolkes.

Tilsynet mener nå at varemerket «Made by Berit Nordstrand» likevel er en helsepåstand fordi det «kan skape en forventning for forbruker om at produktet har en ernæringsmessig eller helsemessig gunstig effekt, og at varemerket dermed ikke er i henhold til regelverket».

«Den vurderingen som ligger bak vår tidligere aksept for bruk av varemerket vil ikke lenger være gjeldende», heter det i brev fra tilsynet.

«Den vurderingen som ligger bak vår tidligere aksept for bruk av varemerket vil ikke lenger være gjeldende» Mattilsynet

Argumentet er at hvis en person er så kjent gjennom media og omreisende foredragsvirksomhet at «alle vet» at denne personen er lege er varemerket i seg selv en ikke tillatt anbefaling fra lege.

Berit Nordstrand-paragraf?

Den nye veiledningen er nærmest skreddersydd Berit Nordstrand, mener advokat Orheim, og viser til veiledningens eksempler på ulovlighet fra enkeltpersoner, hvorav et eksempel lyder slik: "Påstanden «made by NN» (som tidligere/i andre sammenhenger har profilert/profilerer seg som lege) om en hel produktserie" ( artikkel 12(c))

IKKE GREIT: Mattilsynet kommer uforholdsmessig hardt ut mot Nordstrand, mener advokat Cecilia Orheim (bildet). Foto: SVW
IKKE GREIT: Mattilsynet kommer uforholdsmessig hardt ut mot Nordstrand, mener advokat Cecilia Orheim (bildet). Foto: SVW Vis mer

- De kommer uforholdsmessig hardt etter henne etter at de for bare ett år siden godtok bruken av varemerket. Det underliggende regelverket er ikke endret i mellomtiden. Dette er virkelig ikke greit, sier advokat Orheim til Dagbladet.

Erstatningskrav

Gjennom advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS varsler Nordstrand at hun vil kreve erstatning for utgifter og tap, herunder saksomkostninger selskapet vil bli påført som følge av Mattilsynets veiledning.

Dagbladet har snakket med Nordstrand, som ikke vil kommentere saken. Vegard Støten, daglig leder og styremedlem i Berit Nordstrand AS, vil heller ikke uttale seg. Han skriver til Dagbladet at «dette er en pågående sak og i øvrig henviser vi til klagesaken.»

Også motparten er taus. «Ettersom dette har blitt en klagesak, kan vi dessverre ikke kommentere saken på nåværende tidspunkt», skriver Mattilsynet til Dagbladet.

-Urimelig og uforutsigbar praksis

Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig AS mener at tilsynet tolker begrepet anbefaling feil og kaller rettsanvendelsen vilkårlig og uforutsigbar.

Advokatfirmaet påpeker at det ikke er forbudt for helsepersonell å ha navnet sitt i forretningsvirksomhet innenfor matvarebransjen.

- Mattilsynets tolkning innebærer i realiteten et næringsforbud for en hel yrkesgruppe. Det er alvorlig, sier advokat Cecilia Orheim.

FORFATTER: Berit Nordstrand er også foredragsholder og forfatter Her er hun fotografert hos Gyldendal i forbindelse med sin nye bok om mat og helse. Spørsmålet er om navnet hennes er nok til å medføre såkalt helsepåvirkning. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORFATTER: Berit Nordstrand er også foredragsholder og forfatter Her er hun fotografert hos Gyldendal i forbindelse med sin nye bok om mat og helse. Spørsmålet er om navnet hennes er nok til å medføre såkalt helsepåvirkning. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Hun viser til at Nordstrand i fjor innrettet seg etter godkjennelsen av det nye firmanavnet ved å registrere nytt varermerke, designe ny logo, ny emballasje og nytt markedsføringsmateriell.

«Å omprofilere alle varene i produktserien nå - under ett år etter forrrige pålagte omprofilering - er åpenbart ødeleggende for merkevaren som selskapet har lagt ned store ressurser på å innarbeide etter fjorårets endring», skriver hun i brev til Mattilsynet.

Merkevaren Berit

Berit Nordstrand er ikke beskjeden på egne hjemmesider. Om «stempellogoen» på produktene heter det: «Når du ser Berits stempel på et produkt på hyllen, har hun tenkt for deg og samtidig godkjent produktet og du behøver faktisk ikke sjekke ingredienslisten.»

Produktene markedsføres som mat som skal «gjøre det enklere for folk å ta de sunne valgene i hverdagen».

Helsebakgrunnen gjemmes ikke bort: «I tillegg til å være utdannet lege, er Berit også utdannet farmakolog, så hun vet mye om hvordan medisiner virker og opptas i kroppen», heter det i presentasjonen på nettsiden.

I presentasjonen av teamet står det at Vegard Støten, foruten å være som eneste hane i flokken, sørger for å utnytte alle synergier mellom Berits ulike forretningsområder «siden det store og hele handler det om den samme merkevaren og personen – nemlig Berit Nordstrand (...)»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!