Lege Berit Nordstrand kjemper mot Mattilsynet:

Varsler erstatningskrav mot Mattilsynet: Nektes å bruke eget navn i firmanavn

Mattilsynet sa ja ifjor, ombestemte seg i år. Berit Nordstrand må endre firmanavn for andre gang på et år.

KONFLIKT: Lege, foredragsholder og matgründer Berit Nordstrand får ikke lenger lov av Mattilsynet til å bruke eget navn når hun selger matvarer. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KONFLIKT: Lege, foredragsholder og matgründer Berit Nordstrand får ikke lenger lov av Mattilsynet til å bruke eget navn når hun selger matvarer. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mattilsynet pålegger den profilerte legen Berit Nordstrand å endre navn på firmaet sitt. Firmaet, som selger matvarer, endret navn i fjor, også da etter krav fra Mattilsynet.

- En svært spesiell sak, sier Berit Nordstrands advokat, Cecilia Orheim i Simonsen Vogt Wiig AS.

Ulovlig helsepåstand

Dagbladet har fått innsyn i korrespondansen mellom den kjente, og til dels omstridte legen, forfatteren, foredragsholderen og helseguruen og Mattilsynet. Der fremgår det at Nordstrand i fjor ble pålagt å endre firmanavnet fordi det i tilknytning til varemerket «Berit Nordstrand» var opplyst at hun var lege.

Det er ikke tillatt for helsepersonell eller selvoppnevnte helseeksperter å anbefale varer som spesielt sunne eller bedre enn andre. Det kalles helsepåstand ( se faktaboks).

Urkorn, grøt og shots

«Made by Berit Nordstrand» selger blant annet granola, urkorn knekkebrød, ulike shots, grøt, ost og plantebasert drikke.

Matvarene til selskapet omsettes i nettbutikk ved samme navn, på apotek og i butikker tilknyttet Rema 1000, Coop og Norgesgruppen.Søkelyset på Nordstrand startet i forbindelse et nasjonalt tilsynsprosjekt om tilsetningsstoffer i mat i fjor. Stikkprøver av produktene fra nettbutikken viste avvik fra ingredienslisten. Det førte til pålegg om bedre merking for ikke å villede forbrukerne. Det manglende samsvaret mellom ingredienslisten på emballasjen mot opplysningene på produktdatabladet ble sett på som mindre alvorlig. Firmaet har forsikret i brev til Mattilsynet at alle produkter fra september i år vil ha ny design og være merket korrekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer