Varsler gebyr etter at gris ikke ble forsvarlig avlivet

Var trolig i live når den ble senket i glovarmt vann.

TROLIG SKÅLDET LEVENDE: En gris på slakteriet Furuseth AS ble bedøvet, men ikke forsvarlig avlivet, før den ble senket i glovarmt vann tidligere denne måneden, ifølge Matilsynet. Foto: Mattilsynet / NTB scanpix
TROLIG SKÅLDET LEVENDE: En gris på slakteriet Furuseth AS ble bedøvet, men ikke forsvarlig avlivet, før den ble senket i glovarmt vann tidligere denne måneden, ifølge Matilsynet. Foto: Mattilsynet / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

-Ifølge Mattilsynet ble en gris på slakteriet Furuseth AS bedøvet, men ikke forsvarlig avlivet, før den ble senket i glovarmt vann tidligere denne måneden.

Før en gris blir skåldet, noe som innebærer at den blir puttet i glovarmt vann for at skinnet skal løsne fra kjøttet, skal slakterier forsikre seg om at grisen er død.

2. juli oppdaget Mattilsynet at en gris ved Furuseth AS på Romerike i Akershus ikke hadde tegn til stikksår, skriver NRK. Gris skal bedøves og stikkes slik at de dør av forblødning før de skåldes i varmt vann.

– Vi fant ved vårt tilsyn en gris som vi så tegn på at ikke var godt nok avblødd, sier Eirin Helland, fungerende seksjonssjef for slakteri i Mattilsynet ved avdeling Romerike til kanalen.

«Den aktuelle grisen kan derfor ha våknet opp fra bedøvelsen og vært bevisst under skålding. Dersom dette har skjedd, vil lidelsen for grisen ha vært veldig stor», skriver Mattilsynet i varselet om et gebyr på 23 000 kroner til slakteriet.

NRK har vært i kontakt med daglig leder og eier av Furuseth AS, Harald Furuseth. Han ønsker ikke å stille intervju, men bestrider ikke innholdet i Mattilsynets vedtak. NTB har gjort flere forsøk på å få en kommentar fra Furuseth, uten å lykkes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer