Veganer

Veganer i en måned: - Fikk vitamintrøbbel

Linn Isaksen levde vegansk i en måned, halverte D-vitaminnivået.

OVERRASKET: Programleder Linn Isaksen ble veganer i en måned. Ernæringsrådgiveren ba henne om å ta jod og b12, men det var helt andre ting hun fikk utslag på. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: Insider FEM/Discovery+ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Burde vi spise mindre kjøtt? Det var spørsmålet Linn Isaksen stilte seg i dokumentarprogrammet Insider på Discovery+, der hun levde en måned som veganer.

Bakgrunnen var hensynet til klima og bærekraft. Men på andre siden av 30 veganske dager (hun sprakk én gang) var det følelsene som veide tyngst. Et besøk på slakteri ga sterke inntrykk.

- Hver gang jeg vurderte å spise kjøtt, så jeg for meg en ku som fikk en boltpistol i panna. Motivasjonen min var rasjonell: Klimautfordringene. Men mat mat er jo emosjonelt, og med de bildene på netthinna ble det veldig emosjonelt og visuelt for meg, sier Isaksen til Dagbladet.

Det som overrasket mest var likevel effekten kostholdet hadde på kroppen.

- Jeg er overrasket at det skjedde såpass mye på bare én måned. Det er egentlig litt for kort, så det var veldig overraskende at jeg hadde halvert mengden D-vitamin.

Viktig med tilskudd

I dokumentaren får Isaksen oppfølging av klinisk ernæringsfysiolog Mari Eskerud. Eskerud tok blodprøver og veid Isaksen før og etter den veganske måneden.

Etter en måned på vegansk kosthold viste disse blant annet at mengden D-vitamin var halvert, B12-nivåene var høyere, og Isaksen hadde gått ned et par kilo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer