Veganer

Veganer i en måned: - Fikk vitamintrøbbel

Linn Isaksen levde vegansk i en måned, halverte D-vitaminnivået.

OVERRASKET: Programleder Linn Isaksen ble veganer i en måned. Ernæringsrådgiveren ba henne om å ta jod og b12, men det var helt andre ting hun fikk utslag på. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: Insider FEM/Discovery+ Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Burde vi spise mindre kjøtt? Det var spørsmålet Linn Isaksen stilte seg i dokumentarprogrammet Insider på Discovery+, der hun levde en måned som veganer.

Bakgrunnen var hensynet til klima og bærekraft. Men på andre siden av 30 veganske dager (hun sprakk én gang) var det følelsene som veide tyngst. Et besøk på slakteri ga sterke inntrykk.

ENOMSJONELT: Et besøk på et slakteri gjorde sterkt inntrykk på Linn Isaksen. Foto: Discovery+
ENOMSJONELT: Et besøk på et slakteri gjorde sterkt inntrykk på Linn Isaksen. Foto: Discovery+ Vis mer

- Hver gang jeg vurderte å spise kjøtt, så jeg for meg en ku som fikk en boltpistol i panna. Motivasjonen min var rasjonell: Klimautfordringene. Men mat mat er jo emosjonelt, og med de bildene på netthinna ble det veldig emosjonelt og visuelt for meg, sier Isaksen til Dagbladet.

Det som overrasket mest var likevel effekten kostholdet hadde på kroppen.

- Jeg er overrasket at det skjedde såpass mye på bare én måned. Det er egentlig litt for kort, så det var veldig overraskende at jeg hadde halvert mengden D-vitamin.

Viktig med tilskudd

I dokumentaren får Isaksen oppfølging av klinisk ernæringsfysiolog Mari Eskerud. Eskerud tok blodprøver og veid Isaksen før og etter den veganske måneden.

Etter en måned på vegansk kosthold viste disse blant annet at mengden D-vitamin var halvert, B12-nivåene var høyere, og Isaksen hadde gått ned et par kilo.

IKKE FOR ALLE: - Man burde ikke bli veganer om man har et anstrengt forhold til mat eller en spiseforstyrrelse. Da er det dumt å begrense kostholdet veldig, sier klinisk ernæringsfysiolog Mari Eskerud. Foto: Privat
IKKE FOR ALLE: - Man burde ikke bli veganer om man har et anstrengt forhold til mat eller en spiseforstyrrelse. Da er det dumt å begrense kostholdet veldig, sier klinisk ernæringsfysiolog Mari Eskerud. Foto: Privat Vis mer

Isaksen hadde blitt bedt om å ta jod og b12, mens D-vitaminer ikke sto på listen over kosttilskudd.

Eskerud presiserer at D-vitamin er noe som alle nordmenn har behov for i større eller mindre grad, men at nivåene hos Isaksen nok gikk ned litt kjappere enn det ville gjort om hun spiste fisk.

- Det er derfor man anbefaler å ta D-vitamintilskudd, enten tran eller piller.

D-vitamin finnes naturlig i blant annet feit fisk, tran og egg.

At B12-nivåene økte, var mer overraskende.

- Det var litt interessant, for det er et næringsstoff man ikke har i vegansk kost, så det er det eneste tilskuddet alle anbefales å ta på vegansk diett. Isaksen hadde spist mye næringsgjær, en vegansk matvare som er tilsatt B12, og det var nok derfor nivåene hennes gikk opp.

I et normalt kosthold får man B12 i animalske matvarer som kjøtt, egg og melk.

Det er imidlertid ikke alt som kan måles, som jod og kalsium.

- I et normalt kosthold er meieriprodukter en viktig kilde til kalsium, men som veganer kan man få det i seg i grønne grønnsaker og berikede plantedrikker, sier Eskerud.

Jod får man vanligvis fra melk og hvit fisk, men som veganer er berikede melkeerstatninger eller tilskudd som er den enkleste kilden.

Vanskelig å spise nok

Det var også vanskelig å få i seg nok mat.

- Mest av alt var det innmari vanskelig å spise vegansk. Jeg fikk hjelp før jeg begynte, og jeg følte jeg var ganske godt rustet. I tillegg er jeg sammen med en fyr som elsker å lage mat, og han tok det litt som en utfordring og disket opp med sunne og gode måltider, sier Isaksen.

- Jeg må ærlig innrømme at livet føltes litt fattigere uten sjokolade, ost og rømme. Linn Isaksen

Det var også vanskelig å få i seg nok mat. Hun merket raskt at i noen settinger, som på restaurant, var det ikke gode alternativer, og det ble mest salatblader.

- Jeg følte at jeg prøvde å spise sunt, men fikk i meg for lite mat. Det føltes veldig rart, i stedet for å spise animalsk, fikk jeg ikke i meg noe i det hele tatt.

Besøket hos ernæringsfysiologen viser også at Isaksen, som i utgangspunktet var slank, hadde gått ned tre kilo. Dette kan være en motivasjon for noen til å bli veganere, men ifølge Eskerud er det også en grunn til ikke å bli veganer.

- Man burde ikke bli veganer om man har et anstrengt forhold til mat eller en spiseforstyrrelse. Da er det dumt å begrense kostholdet veldig.

- Er det andre som burde unngå et rent vegansk kosthold, som barn eller gravide?

- Det går helt fint å være veganer som gravid, ammende og barn, men da er det ekstra viktig at man passer på at man får i seg viktige næringsstoffer.

INSPIRASJON: Gunhild Stordalens EAT Foundations entydige råd om kjøttkutt var blant inspirasjonskildene til programlederen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INSPIRASJON: Gunhild Stordalens EAT Foundations entydige råd om kjøttkutt var blant inspirasjonskildene til programlederen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi ser ofte at de som sjekker en diett på TV tester seg for å måle ulike verdier. Er dette noe du vil anbefale?

- Det kan være greit, men det er ikke nødvendig å teste seg i tide og utide. Men det er også viktig å være klar over at det ikke er alt, som for eksempel jod og kalsium, man får sjekket med en blodprøve.

- Er det noe man burde passe spesielt på, om man vil gå over til et vegansk kosthold?

- Man må passe på at man får i seg nok mat, siden vegansk kosthold gjerne er litt mindre energitett. For noen kan det fort bli litt lite, sier Eskerud.

Man må også huske på å spise nok kornprodukter, belgvekster og andre matvarer med nok energi og næringsstoffer, ikke bare smoothie og salat.

- Har du selv prøvd?

- Nei, det har jeg faktisk ikke. Det er alltid en fordel som ernæringsfysiolog å ha prøvd ulike dietter selv. I det siste har jeg likevel, som mange andre, begynt å spise mindre kjøtt og mer vegetariske måltider.

Lærerik prosess

Isaksen synes prosjektet var en spennende utfordring og en lærerik prosess.

- Jeg ble bevisst på hvor ekstremt mye animalske produkter jeg spiser i løpet av en dag. Det var en veldig lærerik prosess, og jeg fikk reflektert rundt hvor mye animalsk det er i kostholdet.

FAVORITTEN: Utgangspunktet var ikke ideelt: Linn Isaksen elsker ost sjokolade, rømme og cheeseburgere fra McDonalds. Foto: Discovery+
FAVORITTEN: Utgangspunktet var ikke ideelt: Linn Isaksen elsker ost sjokolade, rømme og cheeseburgere fra McDonalds. Foto: Discovery+ Vis mer

- Jeg tror det er nyttig for mange å gjøre et sånt eksperiment, men å gå all inn er vanskelig. Det krever både mye forberedelser og iherdig innsats underveis.

Hun bet seg også merke i at selv om noe er vegansk, er det ikke nødvendigvis sunt. Hvetebakst, pasta, sukker …

- Det er ikke automatisk sunt å være veganer.

Nå er det over et år siden prosjektet er ferdig, og Isaksen, som er en nybakt mor, har et mer normalisert kosthold.

- Jeg spiste ikke kjøttpålegg på et halvt års tid. Sikkert fordi jeg hadde vært uten ost, føltes det nok unødvendig å også ha en skinkebit på skiva.

- Det er ganske lett å kutte ned og moderere litt, men vanskelig å kutte ut alle animalske produkter.

Hovedårsaken til at hun ikke er veganer i dag, er at hun synes det ble for vanskelig å få i seg nok næring, og til tider også nok mat.

- Det veganske kostholdet ga meg også vondt i magen, noe som visstnok ikke er så uvanlig, ifølge ernæringsfysiologen.

- I tillegg er jeg en såpass bedagelig, stor livsnyter at jeg vil ha en livsstil som er forenlig med den verden jeg lever i. Og i dag består den verdenen av butikker uten særlig mange veganske produkter, restauranter uten veganske alternativer på menyen, og venner og familie med et animalsk kosthold som inviterer meg på middag.

- Og så må jeg ærlig innrømme at livet føltes litt fattigere uten sjokolade, ost og rømme.

Cashewpålegg

Cashewpålegget fra Simple Vegan Blog har blitt med videre. Det kan du også enkelt lage selv.

Du trenger:

300 gram rå, usaltede cashewnøtter
200 ml vann
8 ss næringsgjær
3 ss sitronjuice
1-2 ss salt
1 ss hvitløkspulver

Slik gjør du:

  1. Legg cashewnøttene i vann over natten.
  2. Hell av vannet og skyll godt.
  3. Ha alle ingrediensene i en blender, og miks til det er godt blandet. Smak til med salt.

Noe har hun imidlertid tatt med seg. Blant annet et cashewpålegg.

- Det prøver ikke å likne på noe, men har en egen god smak.

Hun håper seerne sitter igjen med det samme som henne - at det ikke er et entydig svar, og at hun kan inspirere til at vi blir mer bevisst på hva vi spiser.

- Det er fint å stoppe litt opp og ta stilling til valgene man tar. Før spiste jeg det jeg likte, nå tenker jeg over hva jeg spiser, sier Isaksen, og legger til:

- Men jeg tror ikke nødvendigvis verden hadde blitt et bedre sted om alle ble veganere i morgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer