FOLKETS DOM: Resultatet på Dagbladets blindtest av den veganske osten til Synnøve Finden, ble svært varierende. Én ga terningkast fem, en annen ga terningkast en. Reporter: Nicolai Aagaard / Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Smakstest av Synnøve Go'Vegan veganost i skiver:

Veganosten splitter folket, men ekspertene er enige i sin dom

«Dufter plast». «Har gummikonsistens». «Smaker smør».

(Dagbladet): - Er dette ost?

Kim André Asserson og Maria Varkøy fra ostesmørbrød-restauranten Melt ser undrende på de to skivene de har i hånden.

Til daglig jobber de to med helt andre typer ost i spesialrestauranten på St.Hanshaugen i Oslo. Menyen i restauranten er variert, men én ting går igjen: Ost. Smeltet ost, revet, ost, fersk ost. Skal du ha en solid utgave av en grilled cheese sandwich, kan du med andre ord trygt henvende deg til Maria og Kim André.

SMAKSPANEL: Maria Vakøy og Kim André Asserson fra ostesmørbrødrestauranten Melt har vurdert den nye veganosten for Dagbladet.
SMAKSPANEL: Maria Vakøy og Kim André Asserson fra ostesmørbrødrestauranten Melt har vurdert den nye veganosten for Dagbladet. Vis mer

Dagbladet ber dem om å vurdere den nye veganosten fra Synnøve, som ble lansert i høst. Matjournalist Aase Dotterud fra Allers bistår i testen, og klarer ikke å holde fingrene av fatet. Hun utbryter spontant:

- Det føles som om jeg spiser fettete lasagneplater.

Osteekspertenes dom finner du lenger ned i saken.

Dette sier veganerne

Dagbladet serverer også den nye osten til innehaveren og kokken på det veganske spisestedet Nordvegan i Oslo sentrum. Både Hannah Nguyen og Fabio Baudo ønsker produktet velkommen, og åpner nysgjerrig Synnøve-pakken med gule skiver.

- KJEDELIG: Innehaver Hannah Nguyen og kjøkkensjef Fabio Baudo ved den veganske restauranten Nordvegan lar seg ikke imponere over den nye veganosten.
- KJEDELIG: Innehaver Hannah Nguyen og kjøkkensjef Fabio Baudo ved den veganske restauranten Nordvegan lar seg ikke imponere over den nye veganosten. Vis mer

- Dette ser ut som ekte ost. Jeg liker utseendet, sier Nguyen, som har vært vegetarianer hele livet og veganer i åtte år. Kokken er enig, og forteller at osten smeltet lett, da han varmet den opp i en liten prøverett. Men de lar seg ikke imponere av verken smak eller konsistens på det nye vegantilskuddet.

- Dette smaker lite og kjedelig, fastslår Nguyen.

- Og konsistensen er ikke seig og elastisk nok. Ihvertfall ikke til bruk i profesjonell matlaging, skyter kokken inn. Nordvegan-representantene triller terningen til 3 for den veganske nykommeren.

Folkets dom

I tillegg til vårt høyt ostekvalifiserte smakspanel, lot vi også et knippe tilfeldige forbrukere smake på osten, for å høre hva de synes. Først som en blindtest. Vi ba dem smake på «en ny ost», og responsen var stort sett positiv.

Men hva synes de når vi fortalte dem at det var en vegansk ost de hadde smakt på? Det ser du i videoen øverst i saken.

Se alle reaksjonene i videoen over.

SMAKSPANELETS DOM:

Synnøves Go' Vegan alternativ til ost koster 41,90 kroner på Meny.
Synnøves Go' Vegan alternativ til ost koster 41,90 kroner på Meny. Vis mer

Synnøve Go' Vegan

Produsent: Synnøve
Vekt: 200 gram
Pris: 41,90 kroner på Meny
Kilopris: 209,5 kroner

Når smakspanelets Maria Vakøy og Kim André Asserson åpner pakken, lukter det ikke noe spesielt annet enn plastemballasje, og duften sitter i. Veganosteskivene lukter bare plast.

Osteskivene oppfører seg heller ikke slik at det er fristende å smake, synes de to. Skivene er gummiaktige, med konsistens som bringer tankene til plastellina.

Smaken er hakket bedre. De kan smake hint av plastemballasjen, og det smaker, litt overraskende, også mye smør.

Likevel: Dette oppleves mer som en fet, gummiaktig pasta, enn en ost. Følelsen som sitter igjen i ganen er fettete.

Ingredienslisten bekrefter inntrykket: Det er ikke en vanlig pasta vi smaker på. Osteskivene er glutenfrie, men de inneholder hovedsakelig vann, stivelse og kokosfett, i tillegg til konserveringsmidler, aroma og fargestoffer.

- For en som aldri har spist veganske oster, var dette verre enn jeg trodde. Jeg ser ikke poenget, konkluderer Kim André Asserson.