Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dømt i vegan-saken:

Veganpar dømt for feilernæring av baby

Far ble dømt til ett år og to måneder i fengsel.

ADVARER: Gry Hay i Helsedirektoratet advarer mot å la barn ha et strengt og ensidig kosthold, som kan få alvorlige konsekvenser for barns utvikling. Et godt sammensatt vegansk kosthold kan dekke behovet for energi og næringsstoffer, men krever gode kunnskaper, mener hun. Foto: Helsedirektoratet
ADVARER: Gry Hay i Helsedirektoratet advarer mot å la barn ha et strengt og ensidig kosthold, som kan få alvorlige konsekvenser for barns utvikling. Et godt sammensatt vegansk kosthold kan dekke behovet for energi og næringsstoffer, men krever gode kunnskaper, mener hun. Foto: Helsedirektoratet Vis mer

Det begynte med at foreldrene selv oppsøkte legehjelp da deres knapt seks måneders gamle gutt verken vokste eller la på seg slik som forventet.

Den svenske paret er nå dømt i Nacka tingrett utenfor Stockholm for å ha forvoldt skade på barnet gjennom feilernæring. Dommen lyder på henholdsvis ett år og to måneder for mannen og 100 timers samfunnstjeneste for kvinnen.

Paret er selv veganer.

I rettssaken forklarte flere leger hvordan de hadde rådet paret til å gi barnet animalsk kost for at det skulle komme seg ut av sultetilstanden det befant seg i.

Dette ble etter sigende ikke tatt til følge, og paret hadde spurt om soyabaserte produkter på tross av legenes råd om at barnet trengte melkeprodukter som inneholdt mer fett.

Rettssaken foregikk i desember, og dommen falt denne uka.

Lyttet ikke til rådene

Leger og ansatte ved de lokale helsemyndighetene fortalte at de gjentatte ganger hadde informert foreldreparet om hvilken akutt sultesituasjon barnet var i, men at de ikke var lydhøre for deres råd og anbefalinger om at vegansk kost ikke passer for så små barn.

Paret skal selv ha vært interessert i få å hjelp, men bare så lenge rådene passet inn i deres personlige overbevisninger og ønsker, skriver Nacka tingrett i dommen.

I forhør har moren fortalt at deres sønn, som i dag er to år gammel, aldri har fått en streng vegandiett.

Hun fortalte at de hadde forsøkt, men ikke lykkes i å få barnet til å spise. Moren fortalte også at gutten eksempelvis hadde fått «drikke fløte», men ikke tok til seg fettstoffene. Etter et par måneder hadde de også tilbudt kylling, fisk og skalldyr. Men, barnet ville da bare spise paneringen.

SKUFFET: Advokat Anton Strand er skuffet over over dommen. Foto: Defens
SKUFFET: Advokat Anton Strand er skuffet over over dommen. Foto: Defens Vis mer

Dommen anser det som alvorlig at foreldrene ikke har innsett alvoret i situasjonen.

Kvinnens advokat Anton Strand sier til Aftonbladet at han vil anke dommen:

- Vi er skuffet over at tingretten ikke har tatt til seg våre argumenter. Man har ikke tatt nok hensyn til at det har vært en konstant vektoppgang og at det faktisk er foreldrene som har søkt kontakt for å få støtte og hjelp. Det er ikke slik at noen har slått alarm, sier Anton Strand.

Dommen kommer bare ei uke etter en liknende sak i Göteborg. Der ble et par dømt til tre måneders fengsel. Ifølge legene var deres datter bare timer unna å dø av underernæring.

Denne noe uvanlige saken fikk oppmerksomhet i Sverige fordi kvinnen var en overbevist «breatharian» - altså en som mener at man med litt trening kan oppnå et stadium hvor man kan leve uten mat og vann.

- Behov for tilskudd

- Godt sammensatt vegetarkost og vegankost kan dekke behovet for energi og næringsstoffer for både voksne og barn i alle aldrer, men det er behov for enkelte tilskudd, sier Gry Hay, dr.philos., ernæringsfysiolog og seniorrådgiver i Helsedirektoratet.

- Foreldre som vil gi sine barn et vegansk kosthold, må tilegne seg gode kunnskaper om mat og næringsstoffer og planlegge kosten grundig, sier hun og fortsetter:

- Kosten må gi tilstrekkelig energi (kalorier) og inkludere enkelte matvarer tilsatt næringsstoffer, som plantedrikker, og eventuelt andre meierierstatninger, tilsatt kalsium, vitamin B12, D-vitamin og jod.

Hay forteller også at ikke alle plantedrikker er tilsatt disse næringsstoffene og hun understreker at det er viktig å lese innholdsdeklarasjonen.

- Morsmelk, eller morsmelkerstatning, er den viktigste næringskilden i første levehalvår og viktigste enkeltmatvare i andre levehalvår. Ammende mødre som ikke har gode vitamin B12 kilder og jod i kosten, trenger tilskudd.

- Hva er spesielt viktig å være oppmerksom på for foreldre som har et vegansk kosthold?

- Vegankost til barn bør inneholde mye av næringsrike matvarer som bønner, linser, erter, frø og nøtter, i tillegg til fullkornsprodukter, fullkornsris, grønnsaker, frukt og bær, planteoljer og altså plantedrikker tilsatt næringsstoffer.

- Tilskudd må gis av næringsstoffene nevnt over hvis ikke anbefalt inntak dekkes av plantedrikker, eventuelt andre matvarer tilsatt disse næringsstoffene.

På generelt grunnlag sier Hay at Helsedirektoratet fraråder strenge, ensidige dietter, som kan ha alvorlige følger for barns vekst og utvikling.

- For lavt inntak av energi og næringsstoffer som vitamin B12, jod og jern de første leveårene kan få alvorlige følger for barnets utvikling, med forsinket eller hemmet vekst og mental og motorisk utvikling.

Hun presiserer at hun ikke fraråder et vegetarisk- eller vegansk kosthold, men et for ensidig kosthold.

- Riktig sammensatt vegetarkost kan på sikt ha positive helseeffekter med tanke på forebygging og behandling av flere sykdommer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!