Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ernæringstest av barneyoghurt og skyr:

Velger du feil yoghurt, kan du like gjerne drikke Coca-Cola

Seks av disse barneyoghurtene inneholder mer sukker enn brus.

MYE SUKKER: Flere av disse yoghurtene inneholder mer sukker enn Coca-Cola. Foto: Erik Helgeneset, bramat.no
MYE SUKKER: Flere av disse yoghurtene inneholder mer sukker enn Coca-Cola. Foto: Erik Helgeneset, bramat.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Bramat): Yoghurt, skyr og andre meieriprodukter er gode kilder til viktige næringsstoffer. Derfor er det ingenting i veien for at barn spiser en yoghurt eller skyr hver dag. Det gjelder bare å velge riktig type.

La barna få yoghurt!

3 om dagen

Yoghurt, skyr og andre meieriprodukter er viktige kilder til kalsium og jod. Dette er næringsstoffer det kan være vanskelig å få i seg nok av hvis vi ikke får i oss noe særlig meieriprodukter.

Jod er viktig for stoffskiftet vårt, og for normal vekst og utvikling av sentralnervesystemet hos foster og små barn. Kalsium er viktig både for å bygge et sterkt skjelett og har også andre viktige oppgaver i kroppen.

For å sikre inntaket av både kalsium og jod, anbefales alle, også barn over ett år å innta tre porsjoner meieriprodukter hver dag. En porsjon kan være en yoghurt/skyr/kesam, et glass melk, eller en brødskive med ost.

Hvordan får jeg nok jod?

Vurder innholdet av sukker og fett

I Norge anbefales det at magre meieriprodukter inngår i kostholdet. Også barn anbefales å velge magert, for eksempel ved å drikke lettmelk fremfor H-melk. De magre variantene har like mye vitaminer og mineraler, men mindre fett og kalorier.

Men når det kommer til yoghurt er det nesten vel så viktig å sjekke innholdet av sukker. Det er nemlig stor forskjell på hvor mye sukker det er i de forskjellige typene du finner i meierihylla.

Det er mye sukker i alle yoghurtene, men det er stor forskjell. De mest sukkerholdige yoghurtene har mer enn dobbelt så mye sukker som testvinneren.

De beste alternativene inneholder under ti gram sukker per hundre gram yoghurt, mens testens to tapere har 15 og 16 gram. Til sammenligning inneholder Coca-Cola ni gram sukker per hundre gram brus.

Velger du feil yoghurt, kan du like gjerne drikke Coca-Cola, om du ser på sukkerinnholdet.

Se tabell over sukkerinnhold i alle yoghurtene.

I denne testen har vi kun sett på yoghurt og skyr som er markedsført mot barn. Barn under 3 år skal ikke ha kunstig sukker, derfor inneholder ingen av produktene i denne testen dette. Men, har du et barn over tre år som er glad i mat, har tendens til overvekt, og får i seg mer enn nok sukker ellers, kan det være greit å gå for en yoghurt der noe av sukkeret er erstattet med kunstig sukker.

Hvilken yoghurt bør jeg velge?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi samlet yoghurt og skyr som tydelig markedsføres mot barn.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, protein, sukker, kalsium og % bær per yoghurt. Mye protein, kalsium og bær har trukket opp, mens mye sukker har trukket ned. Vi har latt sukker telle dobbelt ettersom mange barn får i seg mer sukker enn anbefalt.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den du syns smaker best.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at den sunneste får terningkast 6 og den minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Les mer på Bramat.no:
Derfor bør løpere styrke musklene i hoftene
Naturlig algeolje kan bli vår fremtidige omega-3-kilde
Økt kreftdødelighet ved alternativ behandling

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!