<strong>LEKKERT:</strong> God restaurantmat er ikke gratis. Men det er ikke dyrt, selv om det koster mange penger. Foto: Christopher Sjuve (Maten er fra 108 i København)
LEKKERT: God restaurantmat er ikke gratis. Men det er ikke dyrt, selv om det koster mange penger. Foto: Christopher Sjuve (Maten er fra 108 i København) Vis mer

Matpakkelandet ser stjerner

Velger du Solskjær i stedet for Norges beste mat, er du ikke riktig vel bevart

Det er typisk norsk å mislike alt man ikke får kjøpt på nærmeste bensinstasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Velger du Solskjær i stedet for Norges beste mat, er du ikke riktig vel bevart

Så ble det altså klart: Norge får to nye restauranter i verdens mest berømte matguide, Guide Michelin. Begge i Trondheim. Fagn og Credo.

Eventet ble behørig dekket av pressen, inkludert undertegnede. Og hurra for det!

Slik har det ikke alltid vært. Norge var lenge en fjern provins i matens verden. Trøndelag en provins i provinsen. Dere skal jaggu være stolte - gratulerer!

Men, i kjølvannet av all viraken mumles det bak gardinene:

- Detta er jo bare jåleri.

De teite kommentarene bobler også i sosiale medier. kommer fra de samme folka som ikke ville ha sjokolade på kjeksen.

- Det klarer seg fint med Kaptein-kjeks! Ikke noe vits å jåle det til med sjokolade, nei.

Dette er reaksjonære, norske selbuvotter og nisselue-oppgulp på sitt mest stutete. Skal vi gidde å ta denne sidrumpa matpakkegjengen - hvis største kulinariske utskeielse er biff og bærrne - på alvor?

Her på berget skal alt latterliggjøres - særlig det som handler om raffinement. Det er typisk norsk å mislike alt som ikke kan kjøpes på en bensinstasjon.

I det øyeblikket mat handler om noe annet enn å bli mett, så er det jålete, fifferi og noe man helst ikke skal bli smittet av.

Vi er fortsatt kontinentets kulinariske antitese, et sted hvor fornøyelsesparker og skianlegg serverer oppvarmet industrimat dynket i Thousand Island fra digre plastspann, servert av en-eller-annen som tilfeldigvis er oppvokst i nærheten.

- Jo, men Michelin-restaurantene er bare for folk med penger, hører jeg du sier.

Njei. For mange er Michelin-mat en interesse. En hobby. Noen drar på fotballtur til London, kjøper (enda en) racersykkel, drar på spa-opphold i Sverige, kjøper dyre bilfelger - og andre går på restaurant. (Noen gjør ingen av delene, dessverre).

På Norges desidert dyreste restaurant koster det 3000 kroner å spise. Vin kommer i tillegg. Det er mye penger, ja visst. Det er jo ikke noe man unner seg hver måned, kanskje. (Ironi-alarm!)

Du finner store matopplevelser til 1500 kroner (prøv nye HotShop, for eksempel).

Hvis du skal spise for å bli mett, er det andre måter å gjøre det på, som er mindre krevende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer