FOLKEKJÆR: Hele Norge kjente Ingrid Espelid Hovig. Hennes lune humor og herlige formidlingsevne vil bli savnet av mange. Foto: Arkiv
FOLKEKJÆR: Hele Norge kjente Ingrid Espelid Hovig. Hennes lune humor og herlige formidlingsevne vil bli savnet av mange. Foto: ArkivVis mer

Mandag tar Mat-Norge farvel med Ingrid Espelid Hovig

Vennenes gripende gest til Ingrid Espelid Hovig: - Ville ha grått om hun visste

De nærmeste takker Ingrid med et tradisjonelt gravøl.

Hele Norges matmor Ingrid Espelid Hovig døde 3. august, i en alder av 94 år. Førstkommende mandag skal hun bisettes i Frogner kirke. Etter bisettelsen er det minnesamvær på Hotel Continental.

På kvelden ønsker nemlig Ingrids nærmeste å arrangere en minnemiddag i Ingrids ånd, et «gravøl».

Ingrid hadde en stor vennekrets, gode kollegaer og mange «kokkesønner». I planleggingen av gravølet har initiativtakerne tatt hensyn til hvordan Ingrid ville ønsket det.

GODE MINNER: Ingrid Espelid Hovig feiret sin 90-årsdag for i 2014 med redaktør i Gyldendal Forlag, Lars Røtterud og helseminister Bent Høie ved sin side. Foto: Dagbladet
GODE MINNER: Ingrid Espelid Hovig feiret sin 90-årsdag for i 2014 med redaktør i Gyldendal Forlag, Lars Røtterud og helseminister Bent Høie ved sin side. Foto: Dagbladet Vis mer

Lars Røtterud i Gyldendal Forlag var en av Ingrids nærmeste pårørende og ønsker å samle alle Ingrids venner til et gravøl. Han har sammen med kokk og restauratør Jørn Lie ved restaurant Vaaghals i Oslo, Arne Brimi og Arne Hjeltnes planlagt en minnekveld i Ingrids ånd.

Helt i Ingrids ånd

- Hun ville nok ha grått om hun viste om dette vennelaget, sier Røtterud til Dagbladet.

- Hvordan oppsto ideen?

Ingrid i godt selskap med Arne Hjeltnes, Jrøn Lie og Heine Totland. Foto: Gamle Raadhus
Ingrid i godt selskap med Arne Hjeltnes, Jrøn Lie og Heine Totland. Foto: Gamle Raadhus Vis mer

-Gravøl er en enkel og god, gammel tradisjon. Å kunne samles på kvelden etter minnesamværet ville være helt i Ingrids ånd - og vi har tenkt nøye på hva hun ville likt når vi har planlagt kvelden. Derfor blir det taler, sanger, god musikk og god stemning med en tåre i øyekroken, sier Røtterud.

På restauranten, som drives av blant annet Jørn Lie, Arne Brimi og de andre gutta på tur, skal det serveres en tre retters middag inspirert av Ingrids matfilosofi.

Arne Hjeltnes, som er stor beundrer og en god venn av Ingrid, skal være konferansier. Til Ingrids 90-årsdag utga han ei kokebok med de beste tretti norske kokkenes 3-rettere, som de ville servere Ingrid hvis hun kom på besøk.

Heine Totland skal sørge for musikk og underholdning.

Tradisjonell meny

Restauratør Jørn Lie og kjøkkensjef Christer Rødseth og deres team lager maten.

- Vi har satt sammen en tradisjonell meny som vi mener Ingrid ville foreslått selv.

«Maten har vore stjerna i livet mitt.» Ingrid Espelid Hovig

- Hva innebærer det?

-Ingrid var svak for alt det gode fra havet og var svært opptatt av at vi her i landet skal spise mer sjømat og gjerne sild.

I ti år fra 1952 til 1962 arbeidet hun ved Opplysningsutvalget for fisk og reiste rundt i hele landet og lærte folk å bruke mat fra havet. Derfor har kjøkkenet valgt å servere en forrett med sild i hovedrollen.

Restauranten Vaaghals med kokk og restauratør Jørn Lie i spissen, som også er manager for kokkelandslaget, arrangerer gravøl for inviterte gjester etter Ingrid Espelid Hovigs minnesamvær. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Restauranten Vaaghals med kokk og restauratør Jørn Lie i spissen, som også er manager for kokkelandslaget, arrangerer gravøl for inviterte gjester etter Ingrid Espelid Hovigs minnesamvær. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Jørn Lie forteller at Ingrid var begeistret for frikassé og ofte omtalte den som en «fabelaktig» norsk tradisjonsrett.

- Nå som det er tidlig høst, er det naturlig for oss å lage en lammefrikassé med norske rotgrønnsaker.

- Desserten er en slager alle kjenner, som også var favoritten til Ingrid; nemlig karamellpudding, kan kjøkkensjefen fortelle. Han serverer den med syltede plommer og pisket krem.

Ingridprisen

Under Gladmatfestivalen i Stavanger, mottok i sommer kjøkkensjef Jørn Lie Ingridprisen, som hvert år deles ut av Rogalands fylkeskommune.

- Jeg ble veldig overrasket og selvfølgelig glad og stolt.

I likhet med ange andre kokker, medgir Jørn Lie at Ingrid Espelid Hovigs tv-programmer inspirerte ham til yrkesvalget han gjorde.

- Jeg har vært så heldig å samarbeide med Ingrid i mange sammenhenger, og vi har også laget ei kokebok sammen, forteller Lie.

Mesterkokken mener at Ingrid Espelid Hovig hadde mye av æren for at Det Norske Kokkelandslaget blomstret opp på 1990-tallet. Etter den tid har lille Norge fostret kokker som tar hjem de gjeveste priser i internasjonale konkurranser.

- Ingrid var en dame jeg satte stor pris på og som alltid var hyggelig å være sammen med. Hun vil bli savnet, men heldigvis har hun satt varige spor og vi fikk gleden av å kjenne hverandre i mange år, avslutter Lie.

Les også:

Ingrid: Takk for at du aldri juksa

Slik minnes kollegaer og venner hele Norges matmor

Kokkenes siste hilsen: Takk for maten, Ingrid