Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Oppskrift på grillsausen til Geir Skeie

Verdens beste grillsaus: Har du ketchup er du halvveis

Geir Skeies barbecuesaus passer til det aller meste av det du legger på grillen. Du lager den enkelt på en halvtime.

PRIKKEN OVER I'EN: En godt krydret grillsaus løfter sommermaten til nye høyder, mener Geir Skeie, verdensmester i kokkekunst og restauratør i Sandefjord og Hemsedal og på Stord. Alle foto: Paal André Schwital
PRIKKEN OVER I'EN: En godt krydret grillsaus løfter sommermaten til nye høyder, mener Geir Skeie, verdensmester i kokkekunst og restauratør i Sandefjord og Hemsedal og på Stord. Alle foto: Paal André Schwital Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er glad i grilling, enten det er hjemme på min store BBQ-grill med smoker for langtidsgrilling, eller på båttur eller fjelltur med gode pølser. Smaken på maten blir ekstra god når den grilles, og teknikken passer på alt fra kjøtt og fisk til skalldyr og fruktdesserter, sier den bokaktuelle toppkokken og restauranteieren Geir Skeie.

Se hvilken grilltrend som tok helt av i sommer!

Hva legger den uoffisielle verdensmesteren i kokkekunst fra Bocuse d'Or-konkurransen i 2009 selv på grillen gjennom sommeren?

- Hel fisk, skalldyr og nakkekoteletter, forteller Skeie.

Gode sauser, dressinger og masse grønt tilbehør er fast følge til grillmaten, ifølge kokken. Selv et enkelt grillmåltid med pølser og hamburgere kan lett gjøres om til et herremåltid med rett tilbehør:

- Grønnsaker og smaksrike dressinger gjør burger- og pølsematen friskere og lettere. Prøv en yoghurtbasert tzatziki-dressing, en cole slaw eller noen gode, syltede grønnsaker ved siden av, anbefaler Skeie.

Han er i øyeblikket både nybakt far og forfatter. Boka Skeie lanserer i disse dager, «Grøntboka - mine beste tilbehør», handler som tittelen antyder om det vi spiser ved siden av hovedingrediensen.

Ny bok om grønt tilbehør

- Boka er delt inn i kapitler med enkle oppskrifter på tilbehør til ulike typer hovedråvarer, alt basert på frukt og grønt, opplyser han.

Fra før av har han gitt ut bok om gode sauser, og det er herfra han henter sitt aller beste grilltriks; En barbecuesaus som tilfører maten den helt rette, litt brente smaken.

Skeies barbecuesaus er enkel å få til hjemme på eget kjøkken.

- Sausen passer til veldig mye forskjellig grillmat, både fisk og kjøtt, og inneholder masse gode krydder. Smør den på grillmaten mot slutten av grillingen, og la sausen bli karamellisert og fin, anbefaler han.

I restaurantene hans grilles det over en lav sko sommeren igjennom.

- Vi griller masse fisk og skalldyr, og har året rundt en hovedrett med grillet fisk på menyen. Den er alltid en bestselger, og varierer fra sesong til sesong. I sommer serveres den med gremolata, gulrotpuré og varm grønnsakssalat med bagna cauda-dressing, en italiensk dressing med hvitløk og ansjos.

Lurt å smake på sausen

Skeie er også svak for kalde sauser basert på majones eller olje.

- De kan jeg lage i store porsjoner og ha stående i kjøleskapet til neste gang. Jeg bruker også veldig ofte bare gode, saftige salater eller grønnsaker med en god dressing, istedenfor ren saus.

BØKER: Grønt tilbehør er tema for Skeies nye bok.
BØKER: Grønt tilbehør er tema for Skeies nye bok. Vis mer

Kokkens stalltips er å bruke friske, gode ingredienser i sauser og dressinger, i tillegg til noe han tror mange glemmer:

- Smak på sausen! Og husk at øvelse gjør mester. Jo mer du smaker og prøver deg fram med salt, søtt og syre, dess flinkere blir du.

Lyst på en saftig, god burger? Se vår smakstest!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!