Rystende rapport:

«Verdens verste selskap» fôrer norsk laks

- Det finnes ikke «ren soya», sier representant for miljøorganisasjon.

DAGLIGDAGS: Det er ikke bare Amazonas som brenner. I Cerrrado, sør i Brasil, ryddes skog i stortstilt tempo med myndighetenes velsignelse. Foto: Mighty Earth
DAGLIGDAGS: Det er ikke bare Amazonas som brenner. I Cerrrado, sør i Brasil, ryddes skog i stortstilt tempo med myndighetenes velsignelse. Foto: Mighty Earth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Med unntak av Brasils president er det vanskelig å finne noen som har lovord å si om landbruksgigantene som opererer i regnskogsområdene i Brasil. Noen er likevel verre enn andre.

Miljøorganisasjonen Mighty Earth har utropt amerikanske Cargill til «verdens verste selskap». Overgrepene detaljeres i en rystende rapport, som kan leses her (ekstern lenke).

Det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. Selskapet, datterselskaper eller deres leverandører står anklaget for gjentatte grove menneskerettighetsbrudd, økonomisk kriminalitet, miljøkriminalitet - og for å være for lemfeldige med matsikkerheten i USA - der firmaet er en av de største næringsmiddelprodusentene.

Anklagene i rapporten er mange: Barnearbeid. Slavearbeid. Avskoging i massiv skala. Gjentatte forbrytelser mot urfolk. En av underleverandørene jevnet en hel indonesisk landsby med jorden med bulldozere, fordi de mistenkte en av innbyggerne for å ha stjålet råvarer fra dem.

Navnet Cargill er kanskje ikke så kjent i Norge, men norske forbrukere er godt kjent med det amerikanske selskapet - litt lenger ut i verdikjeden. Cargill er en av de tre største soyaleverandørene i verden, og gjennom underselskaper er det en av de største leverandørene av fôr til lakseindustrien, også i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer